Rezerva Federală a SUA (FED), cea mai puternică banca centrală din lume, a majorat miercuri dobânda cheie pentru a patra oară în acest an, într-o încercare agresivă de a tempera cea mai mare inflaţie din ultimele patru decenii, semnalând că vor urma şi alte majorări, chiar şi în condiţiile în care economia încetineşte, scrie publicaţia MarketWatch.
Banca centrală a votat în unanimitate pentru a majora aşa-numita rată a fondurilor federale cu încă 0,75 puncte procentuale, ajungând la un interval cuprins între 2,25% şi 2,5%. Ratele mai mari cresc costul împrumuturilor pentru întreprinderi şi consumatori şi tind să încetinească economia.
Viteza de creştere a ratelor dobânzilor din acest an este cea mai rapidă din 1981 încoace. Fed a menţinut ratele fixate aproape de zero de la pandemie pentru a amortiza şocul asupra economiei. Reacţia investitorilor a fost puternic pozitivă, indicele DOW Jones urcând cu aproape un punct procentual, la circa 1,4% faţă de şedinţa precedentă. S&P500 se apreciază cu 2,2%, Nasdaq cu aproape 4%.
O întrebare-cheie pentru economişti este cât de mult va trebui în cele din urmă Fed să crească rata de referinţă în teritoriul „restrictiv” pentru a reduce inflaţia. Într-o declaraţie, Fed a afirmat că rămâne ferm angajată să readucă inflaţia la ţinta de 2%. Rata inflaţiei a oscilat la sau sub 2% în deceniul care a precedat pandemia.
Cu toate acestea, banca centrală a recunoscut, de asemenea, că economia a scăzut de când a început să majoreze ratele.
În acelaşi timp, însă, Fed a încercat să reasigure Main Street şi Wall Street că economia se află încă pe baze solide. De asemenea, banca a remarcat că „avansul numărului de locuri de muncă a fost robust în ultimele luni, iar rata şomajului a rămas scăzută”.