Rezerva Federală a SUA, cea mai puternică bancă centrală din lume, majoreză dobânda-cheie pentru a combate inflația

28 Iul. 2022, 04:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Iul. 2022, 04:19 // Actual //  Lupu Eduard

Rezerva Federală a SUA (FED), cea mai puternică banca centrală din lume, a majorat miercuri dobânda cheie pentru a patra oară în acest an, într-o încercare agresivă de a tempera cea mai mare inflaţie din ultimele patru decenii, semnalând că vor urma şi alte majorări, chiar şi în condiţiile în care economia încetineşte, scrie publicaţia MarketWatch.

Banca centrală a votat în unanimitate pentru a majora aşa-numita rată a fondurilor federale cu încă 0,75 puncte procentuale, ajungând la un interval cuprins între 2,25% şi 2,5%. Ratele mai mari cresc costul împrumuturilor pentru întreprinderi şi consumatori şi tind să încetinească economia.

Viteza de creştere a ratelor dobânzilor din acest an este cea mai rapidă din 1981 încoace. Fed a menţinut ratele fixate aproape de zero de la pandemie pentru a amortiza şocul asupra economiei. Reacţia investitorilor a fost puternic pozitivă, indicele DOW Jones urcând cu aproape un punct procentual, la circa 1,4% faţă de şedinţa precedentă. S&P500 se apreciază cu 2,2%, Nasdaq cu aproape 4%.
O întrebare-cheie pentru economişti este cât de mult va trebui în cele din urmă Fed să crească rata de referinţă în teritoriul „restrictiv” pentru a reduce inflaţia. Într-o declaraţie, Fed a afirmat că rămâne ferm angajată să readucă inflaţia la ţinta de 2%. Rata inflaţiei a oscilat la sau sub 2% în deceniul care a precedat pandemia.

Cu toate acestea, banca centrală a recunoscut, de asemenea, că economia a scăzut de când a început să majoreze ratele.

În acelaşi timp, însă, Fed a încercat să reasigure Main Street şi Wall Street că economia se află încă pe baze solide. De asemenea, banca a remarcat că „avansul numărului de locuri de muncă a fost robust în ultimele luni, iar rata şomajului a rămas scăzută”.​

Realitatea Live

30 Sept. 2022, 20:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Sept. 2022, 20:50 // Actual //  Lupu Eduard

Gazprom a redus livrările de gaz pentru Republica Moldova cu 30% din 1 octombrie. Exact cum s-a întâmplat în luna octombrie a anului trecut, înainte de semnarea contractului de pe 30 octombrie.

„Astăzi Moldovagaz a achitat integral avansul pentru luna septembrie către Gazprom. MoldovaGaz a primit confirmarea parțială a volumelor pentru luna octombrie. Din cele 8.06 mln m3 pe zi (pentru ambele maluri), au fost confirmate 5.7 mln m3 pe zi. În acest sens, se repetă situația din luna octombrie anul trecut, când livrările au fost limitate cu 30%. Diferența este că în acest an avem un contract semnat care trebuie respectat”, a declarat ministrul Infrastructurii Andrei Spînu.

Gazprom nu precizat care este motivul reducerii livrărilor de gaz. Experții în energetică avertizau anterior că Gazprom va recurge la șantajul energetic în lunile de iarnă, de aceea autoritățile trebuie să aibă mai multe alternative, inclusiv să facă rezerve de gaz, cel puțin pentru două luni de iarnă. Unul din motive este că Moscova este nemulțumită de formula actuală a prețului la gaz și ar vrea să schimbe prevederle contractuale, deoarece din 1 octombrie prețul de achiție al metanulu se reduce semnificativ.

În perioada lunilor de iarnă formula de calcul a prețului la gaz este 70% prețul la petrol și 30% prețul spot, iar în lunile de vară formula se inversează.

Din 1 octombrie, confrom noii formule, prețul de achiziție al metanului ar urma să ajungă la 1100 USD pe mia de metri cubi față e 1882 USD cât este în septemberie.

Traiful pentru populație este de 29,26 lei pentru metrul cub. Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban declară că până în primăvară tariful se va reduce.

 

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău