RISE Moldova: Apartamentele de la Londra, ale ex-candidatului la funcția de premier, Mariana Durleșteanu

17 Mart. 2021, 14:37
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Irina Luca
17 Mart. 2021, 14:37 // Au Bani //  Irina Luca

Fostul candidat la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova este proprietar de imobile în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Acest lucru reiese din investigația publicată de RISE Moldova. Este vorba despre două apartamente în vestul Londrei. Primul a fost cumpărat în anul 2012, prin intermediul unei firme fondate în Republica Moldova, iar al doilea – în anul 2018.

Ambele apartamente sunt situate la 8 kilometri de Ambasada Republicii Moldova în Marea Britanie, în regiunea Aeroportului Heathrow.

În investigație se scrie că firma Finsol SRL, fondată de Mariana Durleșteanu cu un an înainte de prima tranzacție, a plătit pentru apartament peste 249.000 de lire sterline. În 2014, agentul economic transferă dreptul de proprietate pe numele fondatoarei, pentru suma de 157.000 de lire sterline.

Solicitată de RISE, Durleșteanu a explicat diferența mare dintre prețul plătit de firmă și suma achitată de ea personal prin faptul că firma avea datorii față de fondator.

Cel de al doilea apartament a costat-o 470.000 de lire sterline. A fost achitat cu banii pe care i-a câștigat din munca în sectorul privat.

Potrivit datelor de pe portalul web al Biroului Național de Statistică din Moldova, în perioada 2015-2019, Finsol SRL nu a înregistrat profit, iar pentru câțiva ani firma nu a prezentat situațiile financiare.

Mariana Durleșteanu a exercitat funcția de ambasador al Republicii Moldova în Regatul Unit în perioada noiembrie 2004 – aprilie 2008.

În prezent Mariana Durleșteanu locuiește permanent în București, unde activează în cadrul companiei Kazmunaygaz International.

Investigația poate fi citită AICI.

Realitatea Live

04 Aug. 2021, 13:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
04 Aug. 2021, 13:38 // Actual //  Otilia Cotruța

Primarul General, Ion Ceban, face apel către instituțiile statului să intervină și să întreprindă acțiuni de stopare a deposedării ilegale a bugetului municipal de suma de 17 milioane de lei. 

În cadrul unui comunicat emise de Direcţia Relaţii Publice și Buget Civil, Primăria mun. Chişinău se spune că Primarul General, Ion Ceban, solicită instituțiilor statului, inclusiv Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova, să stopeze procesul de deposedare a bugetului municipal de suma de 17 milioane de lei, prin scheme dubioase, pe ultima sută de metri a activității Guvernului în exercițiu.

Este vorba despre proiectul SA „Locuințe pentru toți”, cu implicarea mai multor persoane fizice și juridice, inclusiv ale instanțelor de judecată, precum și ale persoanelor cu funcții de răspundere, care prin acțiunile/inacțiunile lor au admis favorizarea procesului de deposedare a bugetului municipal de suma enunțată.

Ion Ceban a calificat situația creată drept crimă împotriva locuitorilor capitalei.

Totodată, edilul face apel către conducerea de vârf a statului: Președintele Republicii Moldova, Parlamentul Republicii Moldova, Procuratura Generală, Serviciul de Informații și Securitate, să întreprindă acțiuni pentru stoparea ilegalităților sesizate, iar cazul enunțat să fie examinat de noua componență a Executivului.

 

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală