Rodica Antoci, președinta ANI nu va demisiona: Îmi voi demonstra nevinovăția

09 Feb. 2022, 10:12
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
09 Feb. 2022, 10:12 // Actual //  MD Bani

Președinta Autorității Naționale de Integritate (ANI), Rodica Antoci, nu are motive pentru a-și prezenta demisia, deși figurează în calitate de bănuită într-un dosar penal. Pe perioada mandatului, instituția a devenit una complet funcțională, fiind expediate către organele competente dosare de rezonantă de îmbogățire ilicită și confiscare a averii, spune ea. Este gata să-și raporteze activitatea în fața Parlamentului, însă nu intenționează să renunțe la funcție. Mai multe declarații a făcut, potrivit IPN, la emisiunea „Puterea A Patra” de la N4, ediția din seara de marți, 8 februarie curent.

Scandalul legat de numele său, prin organizarea perchezițiilor la domiciliu, n-o va determina să-și prezinte demisia. Șefa ANI este mândră de rezultatele muncii sale, instituția devenind una care se bucură de încrederea partenerilor de dezvoltare ai țării.

„Pentru ce trebuie să demisionez? Pentru faptul că mi-am onorat atribuțiile funcționale? Pentru faptul că în acești 4 ani de mandat am construit și am dezvoltat o instituție cum este ANI, o instituție care, din start, nu a fost dorită de cei din Republica Moldova. Pentru că această instituție a devenit funcțională, Republica Moldova a reușit să-și facă temele pentru acasă față de partenerii de dezvoltare și au venit multe tranșe de sprijin pentru cetățenii Republicii Moldova. Eu sunt conducător de instituție, dacă sunt pretenții față de activitatea mea, eu sunt deschisă să merg în Parlament și la președintele Republicii Moldova pentru a raporta tot ce este necesar”.

Bănuită într-un dosar penal privind depășirea atribuțiilor de serviciu, Rodica Antoci respinge toate acuzațiile care i se aduc și se arată convinsă că-și va demonstra nevinovăția în instanță. Și-a desfășurat activitatea transparent, inclusiv când a fost vorba de achizițiile publice, fapt confirmat de rapoartele de audit.

„Nu am încălcat absolut nimic. Eu sunt obișnuită cu atacuri, cu presiune. Dar ca mamă, pentru că cei doi copii ai mei erau prezenți, era dimineață, aici a fost mai dificil. Mai ales că am fost vizată în foarte multe controale, mi s-au deschis procese penale și civile. Eu sunt deschisă, le-am transmis în mod oficial tot ce era necesar. Și dacă aveau nevoie de acte în original, eu nu le țin acasă. Le țin în arhiva ANI”.

Conform datelor din anchetă, președinta, dar și o angajată a ANI, ar fi cauzat instituției un prejudiciu de 126 mii de lei. Într-un caz, ar fi achitat servicii în valoare de peste 29 de mii de lei pentru lucrări de vopsire a automobilelor, deși contractul încheiat între ANI și agentul economic nu includea astfel de servicii. Într-un alt caz, instituția ar fi fost prejudiciată de 97 de mii de lei în urma unei achiziții dubioase. Potrivit procurorilor, ar fi vorba despre procurarea, contrar prevederilor legale, a unor uși pentru sediul instituției.

Realitatea Live

07 Sept. 2024, 10:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Sept. 2024, 10:25 // Actual //  Lupu Eduard

Prețurile europene la gazele naturale și-au extins câștigurile pe măsură ce din Egipt au apărut semne ale unei concurențe mai intense pentru combustibil, relatează BNN Bloomberg.

Contractele futures de referință au crescut cu până la 4% vineri, după ce sesiunea precedentă a stopat o scădere de trei zile. Egiptul dorește să cumpere 20 de încărcături de gaze naturale lichefiate începând cu luna octombrie, fiind pentru prima dată în ultimii ani când va solicita importuri în perioada premergătoare iernii.

Acest lucru i-a făcut pe comercianți să se îngrijoreze cu privire la echilibrul pieței din Europa, deoarece o creștere a cererii în altă parte ar putea duce la sosirea unei cantități mai mici de combustibil pe țărmurile sale. Deși regiunea este în prezent bine aprovizionată, ea se bazează pe fluxuri continue din întreaga lume după ce Rusia și-a redus livrările prin conducte în 2022.

„Prețurile gazelor din Europa pentru iarnă vor evolua în funcție de creșterea cererii”, a scris Florence Schmit, strateg energetic european la Rabobank, într-o notă din această săptămână. „O iarnă mai rece decât se aștepta în Europa poate adăuga, de asemenea, mai multă presiune ascendentă”.

Pentru Egipt, cumpărarea de încărcături de GNL în această toamnă și iarnă reprezintă o modalitate de a deveni un potențial importator net de gaze. Scăderea rapidă a producției de gaze și o vară neobișnuit de caldă au determinat țara să își crească importurile de GNL în acest an la cel mai ridicat nivel din 2018.

Piața urmărește îndeaproape ultimele evoluții privind încetarea acordului de tranzit dintre Ucraina și Rusia și impactul pe care acesta îl va avea asupra aprovizionării regiunii începând cu luna ianuarie. Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat vineri că a fost contactat de Moscova și Kiev pentru a facilita tranzitul de gaze prin Ucraina către Europa.

Separat, săptămâna viitoare, temperaturile vor scădea în unele părți din nord-vestul continentului, ceea ce ar putea stimula cererea.

Contractele futures olandeze pe o lună, referința europeană în materie de gaze, au crescut cu 3,3% până la 37,40 euro pe megawatt-oră la ora 12:32 p.m. la Amsterdam.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău