Roman Abramovici triumfă în Israel. I-au fost deblocate milioanele

16 Feb. 2025, 09:54
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
16 Feb. 2025, 09:54 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Schimbările de politică aduse de administrația președintelui Donald Trump par să relaxeze sancțiunile aplicate oligarhilor ruși. Recent, oligarhul Roman Abramovici a beneficiat de o decizie favorabilă din partea unui tribunal israelian, care a permis deblocarea a 8 milioane de șekeli (aproximativ 2,1 milioane USD) pentru a fi donați organizației umanitare israeliene ZAKA, relatează Jerusalem Post.

Judecătorul Yarden Serossi, de la Tribunalul Districtual din Tel Aviv, a decis împotriva poziției inițiale a băncii Mizrahi-Tefahot, care refuzase transferul pe baza sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană și Regatul Unit. Judecătorul a criticat banca pentru investigarea conturilor lui Abramovici și a obligat-o să acopere costurile legale, în valoare de 15.000 de șekeli. Decizia contrazice și opinia procurorului general al Israelului, Gali Baharav-Miara, care susținuse inițial că refuzul băncii era justificat.

Judecătorul a motivat că transferul s-a făcut între conturi bancare din Israel și nu implică jurisdicția sancțiunilor europene. „Este rezonabil ca banca să aplice sancțiuni europene care nu sunt valabile în Israel? Mai ales atunci când este vorba despre o donație pentru o organizație caritabilă ce sprijină Israelul în momente dificile? Refuzul băncii este nejustificat”, a declarat Serossi.

Avocatul lui Abramovici, Shmulik Kassuto, a salutat decizia, subliniind că donația va permite organizației ZAKA să continue activitatea sa umanitară. „Sperăm ca această hotărâre să fie un precedent pentru alte donații cu scopuri caritabile.”

În paralel, administrația Trump a anunțat desființarea echipei speciale KleptoCapture și a Inițiativei pentru Returnarea Bunurilor Cleptocraților (KARI), create pentru identificarea și confiscarea bunurilor oligarhilor ruși. Resursele alocate acestor inițiative vor fi redirecționate către combaterea cartelurilor de droguri și a bandelor internaționale.

Decizia ridică semne de întrebare privind soarta bunurilor confiscate, inclusiv iahturi și avioane ale oligarhilor ruși. Printre acestea se numără două avioane ale lui Abramovici, în valoare de peste 300 de milioane de dolari, și iahturi de lux aparținând miliardarilor Suleiman Kerimov și Viktor Vekselberg. Niciunul dintre aceste bunuri nu a fost scos încă la licitație, ceea ce ar putea permite returnarea lor către proprietari.

Deciziile recente din Israel și SUA reflectă o potențială schimbare de direcție în politica sancțiunilor internaționale, oferindu-le oligarhilor ruși oportunități sporite de a-și recupera o parte din bunuri sau de a folosi fondurile înghețate pentru scopuri limitate. Rămâne de văzut dacă aceste măsuri vor crea un precedent și în alte țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

19 Feb. 2025, 16:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
19 Feb. 2025, 16:22 // Actual //  Ursu Victor

Exporturile ucrainene de cereale, oleaginoase și produse derivate prin țările vecine au înregistrat o scădere semnificativă în a doua jumătate a anului 2024, conform datelor furnizate de Asociația Clubul Agrar Ucrainean (UCAB). Volumul mediu lunar al exporturilor a scăzut de 3,7 ori comparativ cu vârful din august 2023, atingând doar 1 milion de tone.

În cazul Republicii Moldova, scăderea este una abruptă. În decembrie 2024, volumul tranzitat prin Moldova s-a redus de 8,9 ori, ajungând la doar 10.000 de tone, comparativ cu 89.000 de tone în perioada de vârf din august 2023.

În august 2023, când „coridorul cerealier” din Marea Neagră fusese deja suspendat, iar ruta maritimă proprie a Ucrainei nu era încă operațională, exporturile prin țările vecine atinseseră un record de 3,7 milioane de tone. La acea vreme, structura exporturilor prin aceste rute arăta astfel:

  • România: 73% din total (datorită portului Constanța);
  • Polonia: 14%;
  • Ungaria: 9%;
  • Republica Moldova: 2%;
  • Slovacia: 2%.

Deschiderea în octombrie 2023 a unei rute maritime proprii din porturile ucrainene din zona Odesa a redus dependența Ucrainei de rutele terestre prin țările vecine. Acest fapt a permis exportul stocurilor mari de produse agricole acumulate înainte de începutul anului de comercializare 2024/2025.

Începând cu invazia Rusiei, blocarea rutelor maritime a determinat Ucraina să folosească exclusiv țările vecine pentru a exporta cereale și alte produse agricole. Porturile dunărene și coridorul terestru prin Moldova au jucat un rol esențial în primele luni de război, însă scăderea volumului exportat reflectă atât eforturile Ucrainei de a relua exporturile maritime, cât și dificultățile logistice și comerciale din țările tranzitate.

Scăderea drastică a volumelor de export prin Moldova, în special, ridică semne de întrebare cu privire la eficiența infrastructurii existente și la capacitatea țării de a susține tranzitul internațional în perioade de criză.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală