India închide ușa Kremlinului! Petrolierele rusești, sub sancțiuni, excluse de pe piață

15 Feb. 2025, 10:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
15 Feb. 2025, 10:35 // Actual //  Ursu Victor

India a refuzat să accepte petrolierele rusești care se află sub sancțiuni, indiferent de moneda în care se efectuează tranzacțiile, inclusiv în rupii indiene, au declarat pentru Reuters surse apropiate situației. Aceasta este o lovitură majoră pentru Kremlin, care a încercat să negocieze cu India continuarea comerțului cu petrol în contextul noilor sancțiuni americane.

Negocierile au fost purtate de Igor Tonkovidov, șeful „Sovcomflot”, care a vizitat săptămâna aceasta conferința energetică India Energy Week. Tonkovidov s-a întâlnit cu reprezentanții cumpărătorilor de petrol din India, dar aceștia au repetat poziția exprimată recent de secretarul Ministerului Petrolului din India, Pankaj Jain: rafinăriile indiene vor accepta doar barili de petrol livrați pe petroliere care nu sunt sancționate. „Este obligația furnizorului să îmi livreze ceea ce îndeplinește cerințele mele”, a declarat Jain.

Astfel, numărul de petroliere disponibile se va reduce, iar volumul încărcăturilor va scădea, spun sursele Reuters.

După începutul războiului din Ucraina, India a devenit al doilea cel mai mare importator de petrol rusesc, crescând achizițiile de mai mult de 100 de ori. Până acum, fluxurile de petrol din Rusia către India rămân neschimbate și chiar în creștere: în februarie, potrivit Reuters, acestea au atins un record de 1,7 milioane de barili pe zi, cel mai mare nivel din ultimele trei luni. Totuși, această creștere este temporară: rafinăriile indiene se grăbesc să achiziționeze petrol până la 27 februarie, data la care noile sancțiuni americane vor intra în vigoare complet. Ministerul de Finanțe al SUA a cerut ca toate navele supuse sancțiunilor să fie debarcate până la sfârșitul lunii și toate tranzacțiile financiare să fie finalizate până pe 13 martie.

În urma sancțiunilor impuse de administrația Biden, au fost incluse în „lista neagră” mai mult de 180 de nave din „flota umbră”, iar numărul total al petrolierele sancționate a depășit 270. Potrivit S&P Global, aceste nave transportau jumătate din exporturile maritime de petrol ale Rusiei, adică 1,5 milioane de barili pe zi, dintre care aproximativ 1 milion mergeau către China și aproximativ 500.000 către India.

După mai bine de doi ani de la impunerea embargoului european și a „tehnicii plafonării prețurilor”, companiile petroliere găseau modalități de a ocoli sancțiunile și continuau să exporte materii prime, aducând venituri în valută economiilor. Însă, după noile sancțiuni americane, vânzarea de petrol a devenit mult mai dificilă, a declarat pentru Reuters un top-manager al uneia dintre companiile petroliere. Conform surselor agenției, este posibil ca producția de petrol să fie redusă, întrucât petrolul nevândut se acumulează în petroliere. La sfârșitul lunii ianuarie, în aceste „depozite plutitoare” se aflau 17 milioane de barili, fără cumpărători. Goldman Sachs prognozează că această cantitate ar putea ajunge la 50 de milioane de barili până la vară.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO