România are cele mai mari prețuri la energia electrică, din regiune. Cât curent cumpără Moldova de peste Prut

16 Aug. 2024, 12:23
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
16 Aug. 2024, 12:23 // Actual //  bani.md

În contextul caniculei extremale care afectează Europa de Vest și al creșterii prețurilor gazelor naturale, costul energiei electrice pe piețele angro din regiune a cunoscut o dublare semnificativă comparativ cu săptămâna trecută, conform Money Review.

Prețul mediu al unui megawatt-oră a ajuns la 86,15 euro în Franța, 108,01 euro în Germania, 96,68 euro în Belgia și 101,26 euro în Austria. În Spania și Portugalia, prețul se situează la 89,05 euro, în timp ce în Italia a atins un record de 132,75 euro. Piețele din Europa de Sud-Est, inclusiv Serbia (145,07 euro/MWh) și România (134,47 euro/MWh), continuă să înregistreze cele mai ridicate prețuri.

Pentru prima jumătate a lunii august, Grecia a avut un preț mediu de 122,48 euro/MWh, fiind al doilea cel mai mare din Europa, după Italia. Cererea de energie electrică este în mare parte acoperită de surse regenerabile (41,7%), urmate de gaze naturale (38,3%), energie hidroelectrică (5,4%), lignit (4,1%) și importuri (5,9%).

Presiunea asupra prețurilor energiei este amplificată de fluctuațiile prețurilor gazelor naturale pe hub-ul olandez TTF, care se mențin în jurul valorii de 40 euro/MWh și ar putea crește la 50 euro/MWh dacă livrările de gaze rusești prin Ucraina sunt suspendate. De asemenea, competiția cu Asia pentru gazele naturale lichefiate (GNL) ar putea încetini ritmul de creștere a stocurilor din depozitele europene înainte de iarnă.

Canicula din Europa de Vest a crescut cererea și a redus producția de energie nucleară în Franța, unde EDF a anunțat reduceri semnificative de capacitate pentru a răspunde la temperaturile extrem de ridicate, care au depășit 40 de grade Celsius în sud-vestul țării. Aceste măsuri sunt necesare pentru a preveni problemele de siguranță cauzate de temperaturile ridicate ale apei râurilor utilizate pentru răcirea reactoarelor.

Republica Moldova cumpără din România circa 10% din necesarul de curent. Restul de 68% este cumpărat de la Cuciurgan, 19% de la CET-uri și 3,3% este acoperit din surse regenerabile.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

10 Iul. 2025, 17:09
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
10 Iul. 2025, 17:09 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Parlamentul a aprobat joi, în lectura a doua, cu votul a 59 de deputați, proiectul de lege care instituie pentru prima dată în Republica Moldova conceptul de „publicitate de stat” și stabilește reguli stricte pentru alocarea fondurilor publice către furnizorii de servicii media și platforme online.

Noua lege introduce noțiuni esențiale precum „entitate din sectorul public”, „mesaj de interes public” și definește publicitatea de stat ca fiind orice mesaj promoțional, anunț sau campanie informativă difuzată contra cost de o instituție publică, prin contract cu un furnizor media.

Actul normativ stabilește și interdicții clare: în timpul campaniilor electorale, publicitatea de stat care promovează realizările sau obiectivele entităților publice este interzisă, cu excepția cazurilor autorizate de Comisia Electorală Centrală. În plus, mesajele difuzate în situații de urgență, care vizează un interes public major, nu vor fi considerate publicitate de stat și vor fi publicate gratuit.

Legea introduce criterii riguroase pentru alocarea banilor publici în media, precum diversitatea serviciilor media, independența editorială, respectarea normelor deontologice, transparența finanțării și relevanța mesajelor pentru publicul-țintă. Dacă valoarea estimată a contractelor de publicitate de stat depășește 100.000 de lei anual, achiziția devine obligatoriu publică prin sistemul electronic de achiziții publice.

Atât instituțiile publice, cât și furnizorii media vor avea obligația de a publica anual rapoarte privind sumele cheltuite pentru publicitate de stat. Agenția Achiziții Publice va avea un rol central în monitorizarea procesului și în elaborarea unui raport anual privind achizițiile din acest domeniu.

Totodată, legea prevede posibilitatea promovării valorilor europene și a parcursului european al Republicii Moldova prin mesajele de interes public. Acestea vor trebui planificate din timp, printr-un document anual publicat de instituțiile publice, care va include scopul, costurile, sursa de finanțare și perioada de implementare.

Legea va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2026.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | CREAREA UNUI JOC 3D – FILMĂRI ÎN MOLDOVA
NO COMMENT | CREAREA UNUI JOC 3D – FILMĂRI ÎN MOLDOVA