Românii bat la ușa fabricii de sticlă din Chișinău! Cine este compania care ar vrea să cumpere întreprinderea

27 Ian. 2025, 14:24
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
27 Ian. 2025, 14:24 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Agenția Proprietății Publice (APP) din Republica Moldova pregătește în prezent caietul de sarcini pentru un proiect investițional important, având ca obiectiv valorificarea fabricii de sticlă din Chișinău. Directorul APP, Roman Cojuhari, a declarat că scopul principal este păstrarea activității de producție și a locurilor de muncă, nu vânzarea fabricii ca activ imobiliar. În acest sens, autoritățile vor impune condiții specifice procesului de valorificare, cum ar fi atragerea de investiții, păstrarea și dezvoltarea domeniului de activitate al fabricii.

„Ne dorim să menținem activitatea de producție, iar acest proiect trebuie să asigure dezvoltarea fabricii, nu doar să o vândă ca un teren. Vor exista condiții stricte privind păstrarea locurilor de muncă și atragerea de noi investiții. În aproximativ o lună, vom expune caietul de sarcini pentru evaluare”, a afirmat Cojuhari.

La momentul actual, au avut loc mai multe vizite de informare din partea agenților economici interesați. Printre aceștia se află și o companie din România activă în domeniul sticlei, despre care șefa Agenției de Investiții, Natalia Bejan, a menționat că a fost singura care a manifestat interes imediat după anunțul privind scoaterea fabricii la licitație.

„Este un interes real și serios din partea unei companii care activează în domeniu și în România. Aceasta a fost singura care a acționat rapid și a manifestat intenția de a achiziționa fabrica de sticlă”, a declarat Bejan într-o conferință de presă.

Deși nu a dezvăluit numele companiei, ar fi vorba despre BA Glass, o companie portugheză care controlează singura fabrică de ambalaje din sticlă rămasă în funcțiune în România.

În primăvara anului trecut, o ofertă din partea unui cumpărător germano-kazah pentru achiziționarea fabricii din Chișinău a fost luată în considerare, dar ulterior a fost abandonată.

Ultimul raport financiar al fabricii de sticlă din Chișinău arată un profit de 36,6 milioane de lei și o cifră de afaceri de 569,2 milioane de lei pentru anul 2023, ceea ce subliniază importanța economică a acestei unități de producție.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

28 Ian. 2025, 17:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
28 Ian. 2025, 17:33 // Actual //  Ursu Victor

Începând de astăzi, Republica Moldova face un pas semnificativ în direcția unei piețe energetice mai eficiente și mai transparente, odată cu aprobarea și intrarea în vigoare a procedurilor operaționale ale Operatorului Pieței de Energie din Moldova (OPEM). Aceste proceduri, care au fost supuse consultărilor publice și avizate de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), vizează implementarea Pieței pentru Ziua Următoare (PZU) și a Pieței pe Parcursul Zilei (PPZ), ce vor permite tranzacționarea energiei electrice pe termen scurt, inclusiv din surse regenerabile.

Prin aceste noi reglementări, se stabilesc mecanismele de formare a prețurilor și regulile pentru tranzacționarea energiei electrice, contribuind la un cadru concurențial și transparent. De asemenea, acestea vor facilita ajustarea în timp real a portofoliilor de energie ale participanților pe piață, aducând un plus de flexibilitate și eficiență sistemului energetic național.

OPEM, o filială a SA „OPCOM” din România, a fost desemnată operator al pieței de energie electrică în Republica Moldova începând cu anul 2024. Aceasta va gestiona piețele PZU și PPZ, iar lansarea acestei piețe va permite și integrarea mai profundă a Moldovei în piața energetică europeană, în urma sincronizării sistemului energetic cu cel continental ENTSO-E și cuplării piețelor de energie din Moldova și Ucraina.

În prezent, în Republica Moldova activează 84 de companii licențiate pentru furnizarea de energie electrică, însă doar doi furnizori de pe piața concurențială au o cotă de piață semnificativă. Se estimează că, odată cu implementarea pieței de energie și funcționarea OPEM, cota pieței libere de energie electrică va crește considerabil, ceea ce va aduce beneficii semnificative consumatorilor și va sprijini dezvoltarea sectorului energetic național.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală