Rusia a plătit 140 de milioane de euro pentru dronele furnizate de Iran

10 Nov. 2022, 16:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
10 Nov. 2022, 16:51 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia a trimis 140 de milioane de euro cu avionul către Iran pentru a plăti un transport de drone. O sursă de securitate, pe care agenția nu a identificat-o, a declarat că Rusia a efectuat zborul pe 20 august, după ce au apărut rapoarte conform cărora a primit zeci de vehicule aeriene fără pilot.

În schimb Rusia a trimis o rachetă antitanc britanică NLAW, o rachetă antitanc americană Javelin și o rachetă antiaeriană Stinger. Acele arme „au căzut cumva în mâinile Rusiei” în drumul lor spre Ucraina ca ajutor militar. O nouă afacere în valoare de 200 de milioane de dolari a fost discutată între cele două țări în ultimele zile.

Cumpărarea dronelor din Iran

Armele occidentale pe care le-a primit Iranul ar putea fi esențiale pentru propriile sisteme de dezvoltare a armelor Iranului. Iranul, sub valuri succesive de sancțiuni internaționale, dezvoltă și fabrică o mare parte din propriul său hardware militar. Acest echipament portabil dezvoltat în Occident s-a dovedit neprețuit pentru apărarea ucraineană încă de la începutul invaziei.

Sursa Sky News a furnizat ceea ce păreau a fi imagini din satelit cu două avioane militare cargo Ilyushin IL-76 care sosesc pe Aeroportul Internațional Mehrabad din Teheran la începutul zilei de 20 august. Iranul a furnizat 166 de drone în acest schimb, a raportat Sky. Aceasta a cuprins 100 de drone Shahed-136, 60 de drone Shahed-131 mai mici și șase drone Mohajer-6 – toate cunoscute sub denumirea de drone „kamikaze” deoarece sunt distruse la impact.

Ambele țări au negat informațiile potrivit cărora Iranul furnizează Rusiei drone pentru a fi folosite pe câmpul de luptă din Ucraina. Abia pe 5 noiembrie ministrul iranian de externe Hossein Amirabdollahian a recunoscut că a trimis „un număr limitat de drone”.

La mijlocul lunii octombrie, un oficial rus al apărării a fost surprins spunând că este un secret că Moscova a importat drone. În ciuda dezmințirilor, oficialii americani au ajuns la concluzia că, pe 19 august, un avion rus a părăsit un aeroport din Teheran transportând zeci de drone iraniene.

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău