SUA anunță primele cifre cu privire la victimele războiului din Ucraina. Pierderi similare de ambele părți

10 Nov. 2022, 16:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
10 Nov. 2022, 16:56 // Actual //  Lupu Eduard

Șeful Statului Major al SUA a anunțat că peste 100.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți și că pierderile sunt similare și de partea ucraineană. Mark Milley consideră că victoria nu poate fi obținută pe front și îndeamnă Ucraina și Rusia să se așeze la masa negocierilor.

Șeful Statului Major al SUA, generalul Mark Milley a declarat că peste 100.000 de militari ruși au fost uciși sau răniți, până acum, în războiul din Ucraina. El spune că și partea ucraineană a suferit pierderi similare.

„Sunt peste 100.000 de soldaţi ruşi ucişi şi răniţi. Probabil acelaşi lucru este valabil și de partea ucraineană“, a declarat generalul Mark Milley, într-un discurs susținut în fața Clubului Economic din New York, relatează France Presse.

Cifrele avansate șeful Statului Major al SUA nu au putut fi confirmate independent, dar sunt primele furnizate de Washington, de la debutul invaziei în Ucraina.

Îndemn la negociere

Generalul american a mai afirmat, în timpul aceluiași discurs, că speră că vor avea loc negocieri pentru a pune capăt războiului și că el consideră că victoria militară nu este posibilă nici pentru Rusia şi nici pentru Ucraina.

„Trebuie să existe o recunoaştere reciprocă a faptului că victoria militară nu este probabil să fie obţinută, în sensul propriu al cuvântului, prin mijloace militare şi, prin urmare, trebuie să ne uităm la alte mijloace”, a mai spus Mark Milley, potrivit Agerpres.

Tactica cinică a Rusiei

Declarațiile sale vin la scurt timpă după Rusia a ordonat armatei sale să se retragă din zona Herson, semn că Moscova întâmpină mari probleme pe frontul de luptă.

Zilele trecute, au apărut informații că Rusia încearcă să ascundă numărul soldaților uciși sau răniți. Autoritățile militare au încercat să mențină iluzia că soldații se descurcă bine pe front. Au postat imagini mai vechi cu aceștia și au anunțat să militarii au moralul ridicat și se apropie de victorie. Rudele lor însă au început să suspecteze că ceva nu este în regulă, după ce au încercat să ia legătura cu soldații săptămâni la rând.

Un blogger rus a postat pe Telegram tactica autorităților din Rusia. „Ruda prietenului meu a fost comandant de pluton în batalionul Șaimuratov. A dispărut chiar în ziua în care au fost aruncați în bătălia din Herson. Telefonul a încetat să-i mai funcționeze în prima fază, iar rudele nu l-au mai putut contacta.

Din când în când, cam o dată pe zi, îi apare că militarul mort este activ pe WhatsApp, fără însă să încerce să contacteze pe cineva de acasă. Cineva îi pornește telefonul intenționat, astfel încât rudele să creadă că este în viață. Acesta este genul de șmecherie pe care comandanții o fac“, a scris blogger-ul pe Telegram.

Realitatea Live

03 Feb. 2023, 06:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Feb. 2023, 06:04 // Actual //  Lupu Eduard

​Jurnalistul de investigații bulgar Christo Grozev, investigatorul principal pentru Rusia al grupului, afirmă că este nevoit să se mute din Austria din cauza amenințării pe care o reprezintă serviciile secrete ruse în această țară, relatează The Moscow Times.

El a anunțat acest lucru într-un interviu acordat cotidianului vienez Falter.

„Suspectez că în oraș există mai mulți agenți, informatori și acoliți ai rușilor decât polițiști”, a afirmat el cu privire la capitala austriacă.

El a mai spus că a fost nevoit să își anuleze întoarcerea în Austria după ce mai multe surse ale sale din comunitatea de informații i-au spus că ar fi în pericol dacă face acest lucru. În prezent el se află într-o vizită în Statele Unite.

Jurnalistul bulgar a locuit de aproape 20 de ani la Viena, unde beneficia de protecţia serviciilor de securitate austriece.

Investigațiile de anvergură la care a participat Christo Grozev

În calitate de investigator principal pentru Rusia, Grozev a jucat un rol esențial în anchetele despre presupusa implicare a serviciilor secrete ruse în otrăvirea în Marea Britanie a fostului spion rus Serghei Skripal şi a opozantului rus Alexei Navalnîi în timpul unui zbor în Siberia.

El a participat, de asemenea, la investigaţiile care au identificat doi militari ruşi care ar fi avut legătura cu doborârea în 2014 a unui avion al Malaysia Airlines în estul Ucrainei, în care au murit 298 de persoane.

În luna noiembrie a anului trecut Igor Ghirkin, fostul comandant al separatiștilor pro-ruși din Donbas, a fost condamnat la închisoare pe viață în Olanda pentru rolul său în doborârea avionului. Alături de acesta au mai fost condamnați un fost agent de informații rus și un alt lider al separatiștilor din estul Ucrainei.

Este puțin probabil ca vreunul dintre ei să fie vreodată extrădat de Rusia justiției olandeze.

Jurnalistul bulgar a fost dat în urmărire de Rusia în timp ce locuia în Austria

Grozev a fost dat în urmărire de Rusia în data de 26 decembrie a anului trecut, o măsură despre care afirmă că Moscova nu a justificat-o în vreun fel.

„Încă nu am nicio informaţie cu privire la motivul pentru care sunt căutat, iar singura explicaţie vine de la agenţia de presă de stat RIA Novosti, care susţine că aş fi răspândit ştiri false despre armata rusă”, a declarat el într-un interviu acordat la începutul acestui an.

El a afirmat însă că a fost inclus probabil pe lista neagră a Kremlinului după ce în una din anchetele sale recente i-a identificat pe cei 33 de militari ruşi care ghidează rachetele lansate împotriva unor ținte civile din Ucraina.

Autoritățile ruse au interzis site-ul de investigații Bellingcat la jumătatea lunii iulie, măsură ironizată de fondatorul său la momentul respectiv din moment ce el nu are niciun fel de prezență juridică sau financiară în Rusia.

„În acest caz, problema protecţiei mele depăşeşte interesul meu personal, pentru că, pentru prima oară, o lege destinată cetăţenilor ruşi se aplică cetăţenilor din alte ţări, în special celor din Uniunea Europeană. Aceasta ar fi fără precedent şi ar reprezenta o mare ameninţare pentru toţi jurnaliştii”, a adăugat el.

În cadrul aceluiași interviu el a denunțat și infiltrarea agențiilor de informații ruse în Bulgaria.

„Este periculos pentru mine să merg pe jos prin Plovdivul meu natal (al doilea oraş ca mărime din Bulgaria) sau să mă plimb pe malul mării. Sunt mai relaxat cu familia mea în ţara în care mă aflu”, afirma el la momentul respectiv.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău