Rusia adoptă un mecanism de schimb între activele ruseşti şi cele străine îngheţate în urma sancţiunilor

09 Nov. 2023, 15:46
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
09 Nov. 2023, 15:46 // Actual //  bani.md

Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat miercuri un decret care le permite investitorilor străini ce au active blocate în Rusia să le folosească pentru a cumpăra active ruseşti blocate în străinătate ca urmare a sancţiunilor impuse Rusiei, un schimb de active despre care Ministerul rus de Finanţe a precizat joi că va fi efectuat exclusiv pe pieţele de capital, fără implicarea statului rus, relatează agenția Reuters.

În urma sancţiunilor impuse Rusiei de către Occident după agresiunea contra Ucrainei, active ruseşti private în valoare totală de circa 16,3 miliarde de dolari au fost îngheţate în ţările care aplică aceste sancţiuni, fiind afectaţi circa 3,5 milioane de cetăţeni ruşi deţinători ai acestor active.

Conform decretului emis de Putin, cetăţenii respectivelor ţări, incluse de Rusia într-o listă cu state “neprietenoase”, vor putea cumpăra acţiuni deţinute în străinătate de cetăţenii ruşi – la care aceştia din urmă nu mai au acces din cauza sancţiunilor – folosind fonduri din aşa-numitele conturi “tipul-C” din Rusia, adică active ale investitorilor străini pe care Moscova le-a blocat ca represalii faţă de sancţiunile ce i-au fost impuse.

“Decretul (…) creează cadrul legislativ pentru efectuarea ‘schimbului’ de active îngheţate, statul nu va lua parte la organizarea schimbului în sine”, sarcină ce revine brokerilor şi altor participanţi pe pieţele de capital, a clarificat joi Ministerul rus de Finanţe. “Mecanismul va fi deplin voluntar pentru toţi participanţii pe piaţă”, adaugă acesta.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

29 Mart. 2025, 13:04
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
29 Mart. 2025, 13:04 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Compania moldovenească „Manoli” se pregătește să lanseze unul dintre cele mai ambițioase proiecte imobiliare din Republica Moldova: construcția unui centru multifuncțional denumit „Grand Tower”, care va fi ridicat pe locul actualului centru comercial „Grand Hall”. Cu o înălțime proiectată de 150 de metri și 35 de etaje, „Grand Tower” va deveni cea mai înaltă clădire din țară.

Potrivit publicației Logos Press, proiectul este realizat de compania de arhitectură ARD, condusă de arhitectul Gheorghe Telpiz, cunoscut pentru contribuțiile sale la peisajul urban al Capitalei. Telpiz a declarat că viitoarea construcție are potențialul de a deveni „cartea de vizită” a Chișinăului, atât din punct de vedere arhitectural, cât și ingineresc.

Într-o declarație oferită presei, omul de afaceri Mircea Baciu, considerat proprietarul neoficial al companiei „Manoli”, a confirmat că atât „Grand Hall”, cât și „Baby Hall” vor fi demolate pentru a face loc noii clădiri.

Oficial, compania „Manoli” este deținută de Olga Baciu, sora lui Mircea Baciu, cunoscut publicului drept proprietarul rețelei de magazine de electrocasnice Bomba.

Numele Olgăi Baciu a apărut și în contextul scandalului privind uzina „TOPAZ” din Chișinău, o întreprindere industrială aflată sub controlul unei companii ruse sancționate pentru legături cu industria militară a Federației Ruse. În februarie 2024, TOPAZ a fost declarată oficial în insolvență, la solicitarea firmei CPD-Industrial Grup SRL, deținută tot de Olga Baciu. Această companie, care închiria spații comerciale în incinta uzinei, este considerată unul dintre principalii candidați la preluarea terenului pe care se află TOPAZ.

Astfel, proiectul „Grand Tower” se profilează nu doar ca o investiție majoră în infrastructura Capitalei, ci și ca parte a unei strategii mai largi de consolidare a influenței imobiliare a familiei Baciu în Chișinău.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!