Criza gazelor va ocoli Moldova! Anual, până la 1 noiembrie, va trebui să aibă un volum 15% de gaze depozitate

09 Nov. 2023, 15:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Nov. 2023, 15:11 // Actual //  Lupu Eduard

Parlamentul Republicii Moldova a aprobat în prima lectură o serie de măsuri legislative destinate sporirii rezistenței sistemului energetic în ceea ce privește aprovizionarea consumatorilor finali cu gaze naturale la prețuri accesibile. Aceste modificări se concentrează pe crearea și menținerea stocurilor de gaze naturale, asigurând astfel securitatea și sustenabilitatea aprovizionării cu resurse energetice.

Proiectul de lege adoptat conține mai multe prevederi esențiale. Guvernul este acum responsabil de asigurarea utilizării capacității de stocare a gazelor naturale în instalațiile din alte țări partenere ale Comunității Energetice și din statele membre ale Uniunii Europene până la 1 noiembrie a fiecărui an. Această capacitate de stocare trebuie să corespundă unui nivel de cel puțin 15% din consumul mediu anual de gaze naturale al consumatorilor finali din Republica Moldova, determinat pentru ultimii 5 ani.

De asemenea, Guvernul are sarcina de a identifica furnizori de gaze naturale sau traderi cu expertiză în tranzacții și stocare, impunând obligația de stocare a unei anumite cantități de gaze naturale în instalațiile de stocare subterană. Această cantitate de gaze va fi stabilită de Guvern și va fi achiziționată prin proceduri competitive.

Legislația propusă include și norme care reglementează procedura de certificare a operatorilor instalațiilor de stocare, precum și obligația operatorilor sistemelor de transport de a asigura capacitatea fizică bidirecțională permanentă la interconexiunile transfrontaliere pentru a asigura securitatea aprovizionării cu gaze naturale.

Proiectul de lege, elaborat de Ministerul Energiei, vizează armonizarea legislației naționale în domeniul gazelor naturale cu cerințele și standardele impuse de Uniunea Europeană conform Acordului de Asociere și Tratatul Comunității Energetice. Acesta urmează să fie supus dezbaterilor în lectura a doua în cadrul Parlamentului, marcând un pas semnificativ către asigurarea unui sistem energetic mai robust și orientat spre viitor pentru Republica Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Mai 2024, 17:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 17:01 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova a înregistrat un volum semnificativ de exporturi de semințe de floarea soarelui în luna aprilie, cu un total de 73 de mii de tone, în timp ce, într-un gest surprinzător, Comisia de licențiere a decis să permită importul de răsărită pentru prima dată, acordând dreptul exclusiv companiei Trans Oil. Reprezentantul Forței Fermierilor, Alexandr Slusari, a declarat că este vorba despre o cantitate de aproximativ 70 de mii de tone de răsărită.

Potrivit datelor publicate de Iurie Rija de la Asociația Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere, în luna aprilie, cele mai mari cantități de semințe de floarea soarelui au fost exportate de către RUSAGRO-PRIM, cu un total de 14,5 mii de tone. Rusagro-Prim SRL din Cupcini, Edineț, deținută de Savvelii Russu. Compania deține un elevator la Cupcini, dar și un terminal cerealier, în portul Reni din Ucraina. Pe locul doi la exportul de floarea soarelui este OROM-IMEXPO, cu 13,5 mii tone, și VADALEX GRAINS, cu 6,2 mii de tone.

Iurie Rija a subliniat că, în perioada iulie 2023 – aprilie 2024, Moldova a exportat un total de 794 de mii de tone de semințe de floarea soarelui, sub formă de materie primă și prelucrată.

În ceea ce privește exportul de ulei și răsărită de floarea soarelui, în aceeași perioadă menționată anterior, au fost livrate pe piețele externe 190 de mii de tone de ulei și 435,2 mii de tone de răsărită.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău