Rusia își extinde „flota fantomă” cu primul transfer de gaze lichefiate între nave

26 Aug. 2024, 10:00
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
26 Aug. 2024, 10:00 // Actual //  bani.md

O navă specializată în transportul gazelor naturale, sancționată recent de autoritățile americane, pare să fie implicată într-un transfer de încărcătură pe o altă navă în Marea Mediterană, conform unor imagini din satelit transmise de Bloomberg. Aceste manevre evidențiază metodele la care Moscova recurge pentru a eluda sancțiunile impuse de SUA.

Nava vizată, Pioneer, care a fost sancționată vineri, este în prezent ancorată lângă o altă navă, la aproximativ 30 de kilometri nord-est de portul egiptean Port Said. Indiciile sugerează că navele efectuează un transfer de încărcătură de la o navă la alta, o operațiune rară pentru gazele naturale lichefiate. Nava care primește încărcătura rusească este New Energy, un vas care nu este afectat de sancțiuni, potrivit TankerTrackers.com.

Încărcătura transferată reprezintă prima livrare de gaze naturale lichefiate de la Arctic LNG 2, cea mai nouă facilitate de export de gaze naturale din Rusia, sancționată de SUA anul trecut. În fața acestor sancțiuni, Rusia a dezvoltat o flotă fantomă de nave pentru transportul gazelor lichefiate, similară cu cea utilizată pentru transportul țițeiului și al altor produse rafinate, scrie Agerpres.

Săptămâna trecută, SUA au impus restricții suplimentare pentru șapte transportatori de gaze lichefiate legați de Rusia, inclusiv Pioneer și Ocean Speedstar Solutions, firma indiană care gestionează nava.

Nava New Energy, administrată din iunie de firma Plio Energy Cargo Shipping, este suspectată de a face parte din această flotă fantomă din cauza lipsei de transparență privind proprietarul său. Firma Plio Energy a fost înființată în India la 20 iunie, potrivit datelor oficiale.

După finalizarea transferului de gaze lichefiate, New Energy ar putea naviga prin Canalul Suez spre Asia, unde ar putea găsi cumpărători dispuși să achiziționeze gaze rusești. Bloomberg subliniază că este o practică obișnuită pentru navele sancționate să își ascundă locația prin oprirea sau manipularea sistemului automat de identificare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO