Rusia lucrează la un sistem de plăți paralel în ruble pentru obligațiuni ca să evite colapsul

30 Mai 2022, 17:22
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
30 Mai 2022, 17:22 // Actual //  bani.md

Rusia elaborează planuri pentru crearea unui nou sistem care să gestioneze plata obligațiunilor în ruble pentru a încerca să evite intrarea în incapacitate de plată, relatează Markets Insider.

Informația a fost dezvăluită de jurnaliștii de la Vedomosti, unul dintre cele mai mari cotidiene financiare din Rusia, aceștia notând că noul sistem ar urma să funcționeze precum cel creat deja pentru plata gazelor naturale în ruble de către „țările neprietenoase”.

Investitorii ar urma să fie nevoiți să își deschidă un cont în ruble și unul într-o valută străină la o bancă rusească, aceștia urmând să primească instrucțiuni despre modul în care se vor realiza plățile.

Sistemul ar permite Rusiei să facă plățile legate de obligațiuni în ruble care apoi ar urma să fie schimbate într-o valută străină, permițându-i investitorului să primească plata în moneda corectă.

Rusia n-a mai intrat în incapacitate de plată din 1918

„În prezent finalizăm acest mecanism, îl vom discuta în guvern. După aceasta, vom veni cu o ofertă pentru investitorii noștri”, a declarat pentru Vedomosti ministrul rus al Finanțelor, Anton Siluanov.

Rusia a reușit să își plătească obligațiunile în valută după invadarea Ucrainei la sfârșitul lunii februarie, în pofida așteptărilor răspândite că Moscova va intra în încapacitate de plată pentru prima dată după anul 1918.

Însă sarcina Rusiei a devenit și mai dificilă după ce săptămâna trecută Statele Unite au decis să pună capăt unei scutiri care permitea Moscovei să își plătească datoriile în dolari.

Această scutire a fost în vigoare de la începutul sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei, ca represalii la invazia Ucrainei lansată la 24 februarie, permițând Moscovei să eludeze o parte a sancțiunilor americane.

SUA închide portița folosită de Trezoreria de la Moscova

Washingtonul acceptase o scutire temporară pentru „a permite o tranziție ordonată și pentru a permite investitorilor să își vândă titlurile”, a explicat săptămâna trecută secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen.

Mutarea înseamnă că nicio instituție din SUA nu poate primi plăți legate de obligațiunile rusești fără să încalce regimul de sancțiuni impus de Washington.

Siluanov afirmă însă că noul sistem de plăți gândit la Moscova va permite Rusiei să evite cu totul sistemul occidental de plăți.

Potrivit unei liste întocmite de analiștii de la banca de investiții JP Morgan, Rusia mai are de făcut plăți în valoare de 1,8 miliarde de dolari anul acesta în legătură cu obligațiunile emise.

Fostul președinte și premier rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a avertizat la jumătatea lunii aprilie că intrarea Rusiei în incapacitate de plată ar reprezenta un „dezastru” pentru Europa.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 08:29
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 08:29 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Vicepremierul și ministrul de externe Mihai Popșoi a vizitat în Kazahstan fabrica de înghețată „IceMaster – Ice Cream”, o întreprindere mixtă cu capital moldovenesc, parte a imperiului JLC Group, controlat de familia Jardan. Potrivit directorului general Iurie Jardan, cifra de afaceri a companiei în 2024 a depășit 80 de milioane de euro.

„Este o mare onoare pentru compania noastră să reprezinte Republica Moldova în Kazahstan și Kazahstanul în Moldova. Ne asumăm rolul de punte între cele două țări”, a declarat Jardan, fiul omului de afaceri Vladimir Jardan – cunoscut drept „baronul laptelui” din Moldova.

Grupul JLC controlează companii din domeniul lactatelor în Republica Moldova, România, Ucraina, Kazahstan și Germania. În Moldova, JLC deține peste 68% din capitalul Incomlac Bălți – al doilea cel mai mare producător de lactate din țară.

Din imperiul economic al familiei Jardan mai fac parte rețeaua de magazine Jardi, compania de construcții Monolit, exploatații agricole de peste 2.000 de hectare și fabrici de lactate peste hotare. Vladimir Jardan, fondatorul grupului, a acumulat o parte din afaceri în perioada controversată a privatizării cu bonuri patrimoniale din anii ’90.

Numele său a fost legat de Banca Socială, una dintre cele trei instituții financiare implicate în scandalul „furtului miliardului”. La momentul introducerii administrării speciale de către BNM, Jardan deținea direct 0,72% din acțiunile Băncii Sociale, dar indirect controla 5,28% prin intermediul firmelor Jardi, JLC, Logos-Grup și Incomlac.

Deși evită aparițiile publice, Vladimir Jardan rămâne unul dintre cei mai influenți și discreți magnați ai industriei agroalimentare din regiune.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO