Rusia lucrează la un sistem de plăți paralel în ruble pentru obligațiuni ca să evite colapsul

30 Mai 2022, 17:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Mai 2022, 17:22 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia elaborează planuri pentru crearea unui nou sistem care să gestioneze plata obligațiunilor în ruble pentru a încerca să evite intrarea în incapacitate de plată, relatează Markets Insider.

Informația a fost dezvăluită de jurnaliștii de la Vedomosti, unul dintre cele mai mari cotidiene financiare din Rusia, aceștia notând că noul sistem ar urma să funcționeze precum cel creat deja pentru plata gazelor naturale în ruble de către „țările neprietenoase”.

Investitorii ar urma să fie nevoiți să își deschidă un cont în ruble și unul într-o valută străină la o bancă rusească, aceștia urmând să primească instrucțiuni despre modul în care se vor realiza plățile.

Sistemul ar permite Rusiei să facă plățile legate de obligațiuni în ruble care apoi ar urma să fie schimbate într-o valută străină, permițându-i investitorului să primească plata în moneda corectă.

Rusia n-a mai intrat în incapacitate de plată din 1918

„În prezent finalizăm acest mecanism, îl vom discuta în guvern. După aceasta, vom veni cu o ofertă pentru investitorii noștri”, a declarat pentru Vedomosti ministrul rus al Finanțelor, Anton Siluanov.

Rusia a reușit să își plătească obligațiunile în valută după invadarea Ucrainei la sfârșitul lunii februarie, în pofida așteptărilor răspândite că Moscova va intra în încapacitate de plată pentru prima dată după anul 1918.

Însă sarcina Rusiei a devenit și mai dificilă după ce săptămâna trecută Statele Unite au decis să pună capăt unei scutiri care permitea Moscovei să își plătească datoriile în dolari.

Această scutire a fost în vigoare de la începutul sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei, ca represalii la invazia Ucrainei lansată la 24 februarie, permițând Moscovei să eludeze o parte a sancțiunilor americane.

SUA închide portița folosită de Trezoreria de la Moscova

Washingtonul acceptase o scutire temporară pentru „a permite o tranziție ordonată și pentru a permite investitorilor să își vândă titlurile”, a explicat săptămâna trecută secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen.

Mutarea înseamnă că nicio instituție din SUA nu poate primi plăți legate de obligațiunile rusești fără să încalce regimul de sancțiuni impus de Washington.

Siluanov afirmă însă că noul sistem de plăți gândit la Moscova va permite Rusiei să evite cu totul sistemul occidental de plăți.

Potrivit unei liste întocmite de analiștii de la banca de investiții JP Morgan, Rusia mai are de făcut plăți în valoare de 1,8 miliarde de dolari anul acesta în legătură cu obligațiunile emise.

Fostul președinte și premier rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a avertizat la jumătatea lunii aprilie că intrarea Rusiei în incapacitate de plată ar reprezenta un „dezastru” pentru Europa.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

07 Sept. 2024, 10:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Sept. 2024, 10:25 // Actual //  Lupu Eduard

Prețurile europene la gazele naturale și-au extins câștigurile pe măsură ce din Egipt au apărut semne ale unei concurențe mai intense pentru combustibil, relatează BNN Bloomberg.

Contractele futures de referință au crescut cu până la 4% vineri, după ce sesiunea precedentă a stopat o scădere de trei zile. Egiptul dorește să cumpere 20 de încărcături de gaze naturale lichefiate începând cu luna octombrie, fiind pentru prima dată în ultimii ani când va solicita importuri în perioada premergătoare iernii.

Acest lucru i-a făcut pe comercianți să se îngrijoreze cu privire la echilibrul pieței din Europa, deoarece o creștere a cererii în altă parte ar putea duce la sosirea unei cantități mai mici de combustibil pe țărmurile sale. Deși regiunea este în prezent bine aprovizionată, ea se bazează pe fluxuri continue din întreaga lume după ce Rusia și-a redus livrările prin conducte în 2022.

„Prețurile gazelor din Europa pentru iarnă vor evolua în funcție de creșterea cererii”, a scris Florence Schmit, strateg energetic european la Rabobank, într-o notă din această săptămână. „O iarnă mai rece decât se aștepta în Europa poate adăuga, de asemenea, mai multă presiune ascendentă”.

Pentru Egipt, cumpărarea de încărcături de GNL în această toamnă și iarnă reprezintă o modalitate de a deveni un potențial importator net de gaze. Scăderea rapidă a producției de gaze și o vară neobișnuit de caldă au determinat țara să își crească importurile de GNL în acest an la cel mai ridicat nivel din 2018.

Piața urmărește îndeaproape ultimele evoluții privind încetarea acordului de tranzit dintre Ucraina și Rusia și impactul pe care acesta îl va avea asupra aprovizionării regiunii începând cu luna ianuarie. Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat vineri că a fost contactat de Moscova și Kiev pentru a facilita tranzitul de gaze prin Ucraina către Europa.

Separat, săptămâna viitoare, temperaturile vor scădea în unele părți din nord-vestul continentului, ceea ce ar putea stimula cererea.

Contractele futures olandeze pe o lună, referința europeană în materie de gaze, au crescut cu 3,3% până la 37,40 euro pe megawatt-oră la ora 12:32 p.m. la Amsterdam.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău