Rusia promite lansarea unui „ucigaș” al plăcilor video Nvidia

17 Oct. 2024, 16:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
17 Oct. 2024, 16:11 // Actual //  Ursu Victor

Compania rusă NTC „Modul” plănuiește să dezvolte un rival pentru plăcile video Nvidia, conform unui anunț recent. Noile procesoare grafice (GPU) vor fi utilizate în serverele dedicate inteligenței artificiale (IA), produse de compania Fplus începând cu anul viitor, a informat un reprezentant al „Modul”.

Compania dezvoltă două tipuri de GPU-uri: NM Quard cu 20 GB (modul mare) și NM Card cu 5 GB (modul mic). Aceste plăci video vor fi montate în Rusia, cu o producție anuală estimată de până la 35.000 de unități.

Fplus a confirmat că în 2025 intenționează să lanseze aproximativ 100 de servere IA echipate cu plăci „Modul”, cu planuri de a produce câteva mii de astfel de dispozitive până în 2026-2027. Cu toate acestea, GPU-urile rusești vor putea rula algoritmi de rețele neuronale, dar nu vor putea antrena astfel de rețele, a adăugat reprezentantul companiei.

Procesorul grafic joacă un rol crucial în calculatoarele și consolele de jocuri, fiind folosit și pentru grafica 3D, instruirea rețelelor neuronale și procesarea volumelor mari de date. Principalii producători globali de astfel de procesoare sunt Nvidia și AMD.

„Piața globală este dominată de Nvidia, care aplică strict sancțiunile, ceea ce limitează disponibilitatea produselor sale pentru noi”, a declarat un reprezentant Fplus, subliniind că această situație împiedică dezvoltarea serverelor IA în Rusia, determinând producătorii locali să caute alternative.

Plăcile video dezvoltate de „Modul” ar putea fi utilizate în sisteme critice, unde legislația impune folosirea componentelor locale, a explicat Ruslan Permyakov, director adjunct al Centrului de Competențe NTI. Totuși, soluțiile rusești nu vor înlocui complet Nvidia, nefiind capabile să susțină instruirea rețelelor neuronale, dar în anumite aplicații de nișă, produsele „Modul” ar putea deveni competitive.

 

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO