Separatiștii puși pe brânci! Vor trebui să achite gazul în avans, dacă Gazprom închide robinetul. Spînu: Luăm din piață

18 Oct. 2022, 09:26
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Oct. 2022, 09:26 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii si Dezvoltarii Regionale, Andrei Spînu, susține că la moment nici Republica Moldova și nici malul stâng al Nistrului nu au primit nici o informație oficială despre reducerea cu 40 la suta a volumului de gaze naturale pentru luna noiembrie. Acesta susține că în cazul unui asemenea scenariu, autoritățile vor întreprinde mai multe acțiuni, pentru a asigura cetățenii cu gaze și curent electric în perioada rece a anului.

„Nici cei din partea stângă, nici cei din partea dreapta nu au primit o astfel de informație. Am o presupunere ca vorbesc despre situația în care Gazprom nu va rezerva capacități suplimentare pentru luna noiembrie, adică acea cantitate de 5,7 milioane de metri cubi de gaze, care nu va fi menținuta și pentru luna noiembrie. Însă, luând în considerație ca în luna noiembrie se răcește timpul și consumul creste, aceste 5,7 milioane de metri cubi vor ajunge pentru o perioada mai scurta, decât in octombrie”, a punctat Spînu.

În cazul în care livrările vor fi reduse cu 40%, potrivit ministrului, autoritățile vor achiziționa metan de pe piețele internaționale astfel încât cetățenii să aibă gaz.

„Dacă vorbim de gaz, noi vom achiziționa gaz de pe piețele internaționale și vom asigura cetățenii noștri cu suficient gaz. Termoelectrica trece la păcură și deja a trecut la păcura și nu mai folosește gaz, deci vom implementa acele măsuri pe care le-am promovat în hotărârea de guvern cu privire la pregătirea de sezonul de încălzire”, a precizat Spînu.

Administrația nerecunoscutei regiuni din stânga Nistrului a publicat un comunicat de presă în care spune că Gazprom va reduce 40% livrările de gaz în regiune.

Realitatea Live

20 Sept. 2024, 15:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Sept. 2024, 15:34 // Actual //  Lupu Eduard

Autoritățile americane intenționează să înăsprească în curând restricțiile asupra petrolului rusesc, vizând „flota umbră” utilizată pentru transportul acestuia și reducerea volumelor de export pe piața mondială, a declarat Dalip Singh, adjunctul consilierului președintelui SUA pentru securitate națională.

Potrivit acestuia, aceste măsuri vor contribui la privarea de finanțare a mașinăriei militare rusești. „Pe termen scurt, între șase luni și trei ani, dacă ne propunem să reducem veniturile Rusiei din vânzarea de petrol, acest lucru va fi realizat prin intermediul sancțiunilor și altor instrumente care vor viza hidrocarburile lor”, a declarat Singh în cadrul unei conferințe organizate de Carnegie Endowment for International Peace.

De asemenea, oficialul a subliniat că există și alte direcții care trebuie abordate pentru a diminua capacitățile militare ale Rusiei. „Neutralizarea mașinăriei militare rusești depinde de schimbarea intereselor țărilor terțe care produc componente ce ajung, în final, pe câmpul de luptă în favoarea Rusiei, sau de livrările de tranzit ale acestor mărfuri”, a adăugat Singh.

Printre țările care ajută Rusia să obțină componente pentru echipamente militare, Singh a menționat China, India, Turcia și Emiratele Arabe Unite. Totodată, el a subliniat că China este „cel mai mare încălcător” al regimului de sancțiuni impus de SUA.

Țările G7 au introdus un plafon de preț pentru petrolul rusesc la 60 de dolari pe baril și un plafon de 100 de dolari pe baril pentru produsele petroliere. Restricțiile impun ca firmele din țările G7 să nu poată oferi servicii de transport pentru produsele vândute la un preț mai mare decât acest plafon.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău