Rușii de la Cuciurgan, ținuți în șah! Chișinăul negociază cu ucrainenii un preț mai mic la energia electrică

16 Mart. 2022, 14:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Mart. 2022, 14:56 // Actual //  Lupu Eduard

La sfârșitul lunii martie expiră contractul de livrare a anergiei electrice cu Centrala de la Cuciurgan or, centrala a refuzat să prelungească contractul pentru încă un an. Motivul este războiul din Ucraina.

Suntem în discuții cu Cuciurgan dar și cu alți furnizori. A fost suspendată procedura de achiziție pentru ca să fie prelungit contactul pentru un an, dar din cauza războiul din Ucraina sunt necesare discuții adiționale. Continuăm discuțiile cu furnizori din Ucraina. Accelerăm procesele care nu s-au făcut 30 de ani pentru securitatea furnizării energetice”, a declarat premiera Natalia Gavrilița într-un briefing de presă.

Potrivit ei, sunt anumite perturbări pe plan internațional care duc la creșterea prețului la resursele energetice. „Noi nu suntem producători și de aceea este foarte important să găsim cele mai bune alternative și să avem programe țintite pentru ai ajuta pe cei mai vulnerabili”.

Fostul premier și actualul om de afaceri Ion Sturza se arată convins că autoritățile de la Chișinău vor reuși să semneze contractul de livrare a energiei electrice cu Centrala de la Cuciurgan.

Eu sper că totuși va fi prelungit acest contract, pentru că, în primul rând, cei din Transnistria nu au niciun interes să piardă consumatorul de pe malul drept. Dacă ei îl pierd, atunci pierd tot sistemul lor energetic, pentru că acesta și capacitățile lor sunt create în așa fel încât dacă nu au consumul de pe malul drept, ei se opresc. Și se opresc și niște plăți relativ importante pentru bugetul Transnistriei, fiindcă același gaz care se consumă la producerea energiei electrice este o subvenție directă a bugetului Transnistriei. Nu vreau să intru în detalii tehnice, dar eu cred că poziția de negociere a Guvernului Republicii Moldova este destul de serioasă ca prețurile să nu crească”, a punctat Ion Sturza într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

Centrala de la Cuciurgan asigură 80% din necesarul de energie electrică al Republicii Moldova. Potrivit contractului de achiziție, Chișinăul cumpără energie electrică la prețul de 5,35 cenți americani pentru un kWh. Contractul este valabil până la 1 aprilie 2022.

 

Realitatea Live

28 Mai 2024, 16:41
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Mai 2024, 16:41 // Actual //  bani.md

Chișinăul a găzduit cea de-a 10-a ședință operativă a HUB-ului de Securitate al UE, un eveniment cu tematica principală axată pe sistemele IT de mari dimensiuni în domeniul justiției și afacerilor interne. Evenimentul a reunit oficiali de rang înalt și experți în securitate din cadrul Uniunii Europene și Republicii Moldova, printre care se numără Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, și Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, care au venit cu un cuvânt de deschidere.

„Dacă până acum Republica Moldova s-a aliniat în domeniul armonizării legislative în pas cu sistemele IT de mari dimensiuni ale UE, acum avem deja specialiștii ai EU Lisa prezenți în țara noastră, iar acest lucru pe de o parte înseamnă o si mai mare apropiere a țării noastre față de UE, și pe de altă parte arată încrederea acordată de agențiile Europene, autorităților din țara noastră”, a precizat în discursul său ministrul Afacerilor Interne.

Cu un mesaj a venit și ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks.

„Pentru eficientizarea implementării politicilor UE în domeniul justiției și afacerilor interne, au fost create sisteme informatice, care sunt gestionate de eu-LISA, Agenția Uniunii Europene pentru Gestionarea Operațională a Sistemelor Informatice la Scară Largă în Spațiul de Libertate, Securitate și Justiție. Bunăoară, datorită bunei funcționări a sistemelor gestionate de eu-LISA, cetățenii Uniunii pot călători liber în toate statele membre ale UE, fără a compromite securitatea Europei. În contextul statutului Republicii Moldova de țară candidată la UE, Uniunea Europeană va acorda Moldovei suportul necesar, inclusiv în integrarea celor mai bune soluții IT în domeniul justiției și afacerilor interne”, a precizat Mažeiks.

Această ședință operativă a fost, potrivit MAI, o oportunitate esențială pentru Republica Moldova de a discuta și de a stabili parteneriate cu experții europeni în vederea integrării și optimizării sistemelor IT de mari dimensiuni. Aceste sisteme sunt fundamentale pentru consolidarea securității interne și gestionarea eficientă a frontierelor Republicii Moldova.

În cadrul întâlnirii, Republica Moldova a prezentat stadiul actual al propriilor sisteme IT de mari dimensiuni și a infrastructurii aferente, discutând așteptările și provocările în contextul integrării cu sistemele europene. De asemenea, au fost abordate subiecte precum managementul identității biometrice și reziliența infrastructurii critice IT și de comunicații.

Pentru mai multe detalii privind evoluția activităților HUB-ului de Securitate al UE, vizitați platforma https://maisigurinue.md.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău