(VIDEO) Natalia Calmîș, antreprenoare: Îmi doresc să lansez o seră model și să diversific gama de flori

16 Mart. 2022, 13:05
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
16 Mart. 2022, 13:05 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Din dorința de a asigura un venit familiei, în urmă cu mulți ani, Natalia Calmîș din satul Pănășești, raionul Strășeni a lansat o afacere de succes. A început prin a asigura necesitățile familiei cu legume, apoi au lansat vânzările. Mai târziu, în serele familiei Calmîș au apărut și florile.

„Afacerea noastră a început încă în anul 2000. Pe atunci eram studentă, m-am căsătorit și au apărut copiii. Astfel am decis să lansăm o seră pentru creșterea legumelor. În fiecare an creșteam tot mai mult. Inițial produceam pentru consumul propriu, iar mai târziu am început să vindem. Apoi am început să creștem și flori.”

Pentru a asigura un venit pentru tot parcursul anului, vara creșteau legume, iar iarna – flori. Din dragostea pentru flori și legume Natalia și-a urmat studiile de licență și masterat la Universitatea Agrară de Stat din Moldova, unde și-a îmbogățit considerabil bagajul de cunoștințe.

„Florile au nevoie de îngrijire specială. Dacă în cazul legumelor unele greșeli mici sunt admisibile, atunci în cazul florilor acest lucru este exclus. Acestea au nevoie atât de frunze, cât și de floare. În așa mod am început să studiez mai mult și am depus dosarul la Universitatea Agrară.”

Multitudinea de culori din sere bucură ochiul oricui. Pentru a asigura plantele cu toate cele necesare, serele sunt încălzite, de asemenea există și un sistem modern de irigare, finanțat de către un proiect european. Pentru o mai bună dezvoltare, antreprenoarea folosește îngrășăminte biologice.

În prezent, din cauza situației economice complicate și incerte, Natalia nu riscă „să se avânte” foarte mult, întrucât se confruntă cu unele dificultăți printre care: cerere scăzută la producție, concurență neloială etc.

Întrucât este o afacere de familie, Natalia își dorește ca pe viitor să-și implice și copiii în această activitate.

„Pe viitor planificăm să ne modernizăm. De asemenea, ne dorim să diversificam gama de flori.”

Istoria de succes a fost realizată cu sprijinul Proiectului „Consilierea Guvernului Republicii Moldova în politici economice”, implementat de către GIZ Moldova cu suportul financiar al Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare al Germaniei (BMZ) și al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

Realitatea Live

08 Dec. 2023, 17:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Dec. 2023, 17:00 // Actual //  Lupu Eduard

Administrația fiscală elenă va invita peste 20.000 de contribuabili greci să explice cum reușesc să cheltuiască mai mult decât câștigă la începutul anului 2024, în condițiile în care verificările încrucișate extinse la peste 3,8 milioane de contribuabili cu venituri declarate sub 10.000 de euro au dus la depistarea unor discrepanțe între venituri și cheltuieli, scrie Kathimerini.

Contribuabilii în cauză vor fi nevoiți să ofere câteva detalii fiscului, întrucât surse din Ministerul Economiei și Finanțelor Naționale și din administrația fiscală afirmă că este imposibil să trăiești, de exemplu, cu 250.000 de euro pe an și să declari un venit de 10.000 de euro.

Potrivit informațiilor, în această etapă, administrația fiscală a solicitat mai multe detalii de la instituțiile bancare, deoarece în unele cazuri discrepanțele înregistrate sunt uluitoare. De exemplu, au fost identificați unii contribuabili cu venituri zero, care, pe baza datelor bancare, prezintă cheltuieli mari prin intermediul cardurilor, având în același timp remitențe mari în conturile pe care le dețin în străinătate.

După finalizarea verificărilor suplimentare, unii contribuabili vor primi o fișă de verificare, iar altora li se va cere să demonstreze că nu există încălcări fiscale.

Cei care nu vor reuși, se vor confrunta cu verificări pentru veniturile și cheltuielile pe cinci ani, în timp ce vor fi aplicate impozitele și amenzile prevăzute în cazurile de ascundere a materiei impozabile.

După cum a spus șeful Autorității Independente pentru Venituri Publice (AADE), Giorgos Pitsilis, un total de 80 de milioane de date au fost încrucișate în 3,8 milioane de declarații fiscale pentru 2022 cu venituri familiale anuale de până la 10.000 de euro. Au fost identificați în total 440.000 de contribuabili cu discrepanțe, dintre care 420.000 aveau discrepanțe minore și pot fi verificați într-o a doua fază.

Prin compararea veniturilor declarate cu costul vieții, înregistrat electronic, AADE a urmărit să îi identifice pe cei care își ascund veniturile reale. Datele din conturile bancare, plățile cu cardul, facturile de electricitate, telefonia mobilă și o serie de informații privind diverse plăți au fost comparate cu veniturile declarate de contribuabili.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău