S-a aflat secretul algoritmilor de la Instagram: cine decide postările care îți apar și cum

09 Iun. 2021, 14:00
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
09 Iun. 2021, 14:00 // Au Bani //  MD Bani

Instagram a decis să vină cu mai multă transparență în privința algoritmilor pe care-i folosește pentru a-ți intui preferințele.

În urmă cu cinci ani, Instagram decidea să renunțe la feed-ul strict cronologic și începea să se ajute de diverși algoritmi pentru a livra postări într-o anumită ordine către utilizatori. Șeful aplicației, Adam Mosseri, a încercat să explice într-o postare pe blog cam cum funcționează algoritmii aplicației și ce se află în spatele software-ului folosit pentru a alege acel tip de conținut preferat de fiecare utilizator în parte, scrie playtech.ro.

Cum alege Instagram ce-ți place

Mosseri susține că toți algoritmii funcționează, în linii mari, în același mod, deși sunt „adaptați la modul în care oamenii folosesc aplicația”.

De exemplu, când vine vorba de primele postări care-ți apar în Feed sau primele story-uri, Instagram spune că evidențiază fotografii și videoclipuri care vin de la prieteni, familie și apropiați. Adică oameni pe care-i cunoști, pe care i-ai etichetat în pozele tale sau cu care lucrezi.

Fiecare postare este clasificată pe baza informațiilor extrase în acest mod. Există mii de astfel de „semnale”, dar în majoritatea cazurilor, unul dintre cele mai importante este popularitatea unei postări.

Aplicația ia, însă, în considerare și activitatea recentă și istoricul interacțiunii cu cineva. Sunt informații pe care le folosește apoi pentru a prezice cât de posibil e să petreci „câteva secunde” pe o postare pentru a comenta, pentru a da un like sau pentru a o salva/distribui.

„Cu cât este mai probabil să fii interesat să faci una dintre aceste acțiuni, cu atât vei vedea postarea mai sus”, spune Mosseri.

Cât mai mult timp pe platformă

Lucrurile stau puțin diferit când vine vorba de funcția Reels, relativ recent adăugată.

Acolo, susține Mosseri, sunt evidențiate clipuri care pot fi amuzante sau distractive pentru fiecare utilizator în parte. Dacă ești iubitor de pisici, spre exemplu, și Instagram își dă seama de acest lucru, atunci vei fi bombardat cu astfel de filmulețe.

Interesul aplicației e să urmărești până la final acel clip. Dacă nu e ceva interesant, vei sări peste, dar dacă e ceva din zona ta de interes, atunci vei urmări până la capăt.

Dacă vrei să ai mai mult control asupra experienței pe care ți-o oferă Instagram, atunci există câteva recomandări. Pentru Stories, ar fi bine să-ți selectezi prietenii apropiați sau persoanele de care ești interesat. De asemenea, dacă nu-ți place de cineva, există funcția unfollow.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ