(FOTO) Vacanță 2021 în Turcia! Destinațiile perfecte pentru odihnă

10 Iun. 2021, 05:10
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
10 Iun. 2021, 05:10 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Turcia este o destinație pe care o aleg o mulțime de moldoveni, pentru varietatea de atracții deservire pe care le oferă țara. Iată câteva dintre cele mai frumoase destinații din Turcia, dar și mai puțin aglomerate pe care merită să le vizitezi.

Cappadocia

Cappadocia este inclusă în patrimoniul mondial UNESCO, mai este numită și „The land of beautiful horses” și este considerat cel mai frumos loc din lume de unde poți să zbori cu balonul.

Turiștii apreciază peisajului selenar, orașele subterane, bisericile-peșteri și casele săpate în stâncă. Cele mai importante orașe din regiunea Cappadocia sunt Avanos – faimos datorită ceramicii, Göreme – orașul cu faimoasele hornuri de stâncă, Nevşehir – capitala regiunii, Ortahisar și Uçhisar – fiecare cu castelul său în stâncă, Ürgüp, Çavusin și Zelve.

Mersin

Mersin este o staţiune balneară din sudul Turciei, situată între Antalya şi Alanya. Deşi este un oraş de dimensiuni considerabile și beneficiază de cel mai lung sezon turistic din Turcia, puţini străini aleg ca destinaţie de vacanţă această staţiune, majoritatea dintre ei fiind turci. Cele mai potrivite luni, din punct de vedere al temperaturilor sunt martie, aprilie și mai.

Coasta Marii Egee

Zona este cunoscută pentru climatul și pentru peisajele sale desprinse ca din paradis.

Antalya

Antalya este considerată a fi perla Mării Mediterane. Chiar dacă este puțin mai aglomerată, Antalya este o destinație perfectă pentru vacanța din această vară.

Alanya

Alanya este cunoscută pentru portul său, Turnul Roșu, Plaja Cleopatra dar si plajele cu certificate Blue Flag.

 

Realitatea Live

17 Mai 2022, 17:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
17 Mai 2022, 17:53 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Toate clădirile noi din Uniunea Europeană (UE) ar putea fi prevăzute cu panouri solare pe acoperişuri, conform planurilor Comisiei Europene destinate accelerării dezvoltării energiilor regenerabile şi înlocuirii gazelor şi petrolului rusesc, informează Financial Times.

Potrivit sursei citate, executivul comunitar vrea ca jumătate din energia UE să provină din surse regenerabile în 2030, mai mult decât dublu faţă de nivelul actual.

Pentru a atinge aceste obiective, costurile s-ar putea ridica la sute de miliarde de euro. Cu toate acestea, cheltuielile ar fi compensate de economii anuale de 84 de miliarde de euro generate de reducerea importurilor de combustibili fosili, susţine un plan al Bruxelles-ului denumit „RepowerEU” şi consultat de Financial Times.

Una din propuneri este „introducerea obligativităţii de a avea instalaţii solare pe acoperişul tuturor noilor clădiri şi al tuturor clădirilor existente cu performanţe energetice clasa D şi peste”.

Planul iniţial al UE, conform căruia emisiile de carbon trebuiau reduse cu 55% până în 2030 comparativ cu nivelul lor din 1990, cerea o ţintă de 40% pentru regenerabile. Însă războiul din Ucraina a impulsionat Bruxelles-ul să încerce să obţină independenţa energetică de Rusia, care este responsabilă pentru 40% din necesarul de gaze al blocului comunitar şi 20% din livrările de petrol.

Documentul RepowerEU, care este posibil să sufere modificări înainte de a fi publicat miercuri, susţine că energiile regenerabile sunt cea mai bună modalitate pentru a lupta cu schimbările climatice şi a atinge independenţa energetică, împreună cu importurile de gaze lichefiate şi hidrogenul generat din electricitate regenerabilă.

Gospodăriile ar urma să plătească, în medie, 309 de euro pe an în plus conform planurilor Comisiei.

„Costurile mai mari cu combustibilul şi efortul suplimentar de a reduce consumul de gaze vor majora costurile pentru sistemul energetic cu aproape 10% până la 1.721 miliarde de euro pe an, în medie, în deceniul 2021-2030”, se precizează în documentul Comisiei citat de Financial Times.

De asemenea, Comisia vrea să urgenteze construcţia de parcuri eoliene şi fotovoltaice prin forţarea statelor membre să desemneze zone „prioritare” cu standarde de mediu mai relaxare şi aprobare rapidă.

„Statele membre ar trebui să pună la punct scheme naţionale de susţinere pentru a asigura introducerea pe scară largă a panourilor solare pe clădiri. Acolo unde este cazul, acest efort ar trebui combinat cu renovarea acoperişurilor şi introducerea de soluţii de stocare a energiei şi pompe de căldură. De asemenea, statele membre ar trebui să mobilizeze instalarea de echipamente solare pe toate clădirile publice care sunt adecvate pentru acestea, de la clădiri administrative şi până la şcoli”, se precizează în documentul care ar urma să fie publicat miercuri de Comisia Europeană.

Multe din propunerile executivului comunitar vor avea nevoie de aprobarea guvernelor naţionale şi a Parlamentului European.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău