O explozie a avut loc sâmbătă dimineață, 25 ianuarie, în apropierea Muzeului Drents din Assen, Olanda, iar autoritățile suspectează că aceasta ar fi fost legată de o tentativă de spargere. În urma incidentului, au fost furate mai multe capodopere arheologice din România, inclusiv celebrul Coif Dacic de la Coțofenești, după cum a declarat procurorul general în cadrul unei conferințe de presă.
Explozia a avut loc la ora 3:45 dimineața, însă, potrivit pompierilor care au intervenit rapid, nu a fost urmată de un incendiu, informează publicația olandeză Rtv Drenthe.
Breaking: Last night thieves entered the Drents Museum in Assen, The Netherlands, with the use of explosives. They got away with precious objects from the ehibition ‘Dacia – Realm of Gold and Silver’. The display features treasures from the ancient kingdom of Dacia. What a horror pic.twitter.com/VITNVSWlCs
— Arthur Brand (art detective) (@brand_arthur) January 25, 2025
În prezent, poliția a deschis o anchetă pentru a stabili cine sunt autorii jafului și câte persoane ar fi fost implicate. Din cauza incidentului, muzeul va rămâne închis pe durata întregului weekend. Directorul instituției a descris evenimentul ca fiind o „zi neagră” pentru muzeu.
„Au fost furate o serie de obiecte din expoziţia Dacia – Imperiul Aurului şi Argintului, printre care capodopera Coiful de Aur de la Coţofeneşti, de la Muzeul Naţional de Istorie al României”, anunţă reprezentanţii muzeului.
Suntem profund şocaţi de evenimentele de aseară din muzeu. În cei 170 de ani de existenţă, un astfel de incident major nu a avut loc niciodată. De asemenea, suntem foarte întristaţi pentru colegii noştri din România”, au transmis reprezentanții muzeului olandez.
În momentul jafului, Muzeul Drents găzduia expoziția „Dacia – Rijk van goud en zilver” („Dacia – Regatul Aurului și Argintului”), care aduna peste 50 de comori provenite din fostul Regat al Daciei, datând din perioada secolelor XX î.Hr. – III d.Hr.
Printre exponate se aflau 673 de artefacte din aur și argint, împrumutate de la 18 muzee din România, inclusiv Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, Muzeul Național de Istorie a României și instituții din Cluj-Napoca, București, Iași și Timișoara. Expoziția includea tezaure celebre, cum ar fi brățările dacice de la Sarmizegetusa și tezaurul de la Lupu, conform Muzeului Național de Istorie.