S-a furat Tezaurul Dacic. Explozie și jaf la muzeul din Olanda unde erau expuse Coiful de la Coțofenești și brățările 

25 Ian. 2025, 19:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
25 Ian. 2025, 19:08 // Actual //  Ursu Victor

O explozie a avut loc sâmbătă dimineață, 25 ianuarie, în apropierea Muzeului Drents din Assen, Olanda, iar autoritățile suspectează că aceasta ar fi fost legată de o tentativă de spargere. În urma incidentului, au fost furate mai multe capodopere arheologice din România, inclusiv celebrul Coif Dacic de la Coțofenești, după cum a declarat procurorul general în cadrul unei conferințe de presă.

Explozia a avut loc la ora 3:45 dimineața, însă, potrivit pompierilor care au intervenit rapid, nu a fost urmată de un incendiu, informează publicația olandeză Rtv Drenthe.

Breaking: Last night thieves entered the Drents Museum in Assen, The Netherlands, with the use of explosives. They got away with precious objects from the ehibition ‘Dacia – Realm of Gold and Silver’. The display features treasures from the ancient kingdom of Dacia. What a horror pic.twitter.com/VITNVSWlCs

— Arthur Brand (art detective) (@brand_arthur) January 25, 2025

În prezent, poliția a deschis o anchetă pentru a stabili cine sunt autorii jafului și câte persoane ar fi fost implicate. Din cauza incidentului, muzeul va rămâne închis pe durata întregului weekend. Directorul instituției a descris evenimentul ca fiind o „zi neagră” pentru muzeu.

„Au fost furate o serie de obiecte din expoziţia Dacia – Imperiul Aurului şi Argintului, printre care capodopera Coiful de Aur de la Coţofeneşti, de la Muzeul Naţional de Istorie al României”, anunţă reprezentanţii muzeului.

Suntem profund şocaţi de evenimentele de aseară din muzeu. În cei 170 de ani de existenţă, un astfel de incident major nu a avut loc niciodată. De asemenea, suntem foarte întristaţi pentru colegii noştri din România”, au transmis reprezentanții muzeului olandez.

În momentul jafului, Muzeul Drents găzduia expoziția „Dacia – Rijk van goud en zilver” („Dacia – Regatul Aurului și Argintului”), care aduna peste 50 de comori provenite din fostul Regat al Daciei, datând din perioada secolelor XX î.Hr. – III d.Hr.

Printre exponate se aflau 673 de artefacte din aur și argint, împrumutate de la 18 muzee din România, inclusiv Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, Muzeul Național de Istorie a României și instituții din Cluj-Napoca, București, Iași și Timișoara. Expoziția includea tezaure celebre, cum ar fi brățările dacice de la Sarmizegetusa și tezaurul de la Lupu, conform Muzeului Național de Istorie.

Realitatea Live

21 Iul. 2025, 17:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Iul. 2025, 17:22 // Actual //  Ursu Victor

Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Programul Innovate Moldova și Agenția de Guvernare Electronică au semnat astăzi un acord trilateral de cooperare pentru perioada 2025–2027, menit să accelereze transformarea digitală a Republicii Moldova și să contribuie la dezvoltarea unei economii moderne, reziliente și favorabile mediului de afaceri.

Acordul stabilește un cadru comun pentru dezvoltarea și implementarea de soluții digitale dedicate sectorului privat, modernizarea serviciilor publice cu accent pe experiența utilizatorului și susținerea reformelor economice prin instrumente digitale inteligente.

Printre direcțiile prioritare se numără lansarea EVO 2.0, noua generație a aplicației guvernamentale care va deveni punctul unic de acces la serviciile publice, integrarea MDocs – un depozit digital securizat pentru documentele personale și profesionale, precum și dezvoltarea unor soluții digitale care vor simplifica accesul antreprenorilor la ajutoare de stat, verificarea eligibilității și înregistrarea afacerilor. Totodată, acordul prevede consolidarea infrastructurii naționale de securitate cibernetică și lansarea de campanii naționale pentru alfabetizare digitală și incluziune.

„Parteneriatul cu Innovate Moldova este o continuare firească a colaborării strategice care a stat la baza dezvoltării EVO. Ne bucurăm că împărtășim aceeași viziune și că putem consolida împreună acest ecosistem digital modern pentru Moldova”, a declarat Nicoleta Colomeeț, directoarea Agenției de Guvernare Electronică.

Acest parteneriat reflectă angajamentul comun de a transforma serviciile publice din Republica Moldova în experiențe digitale sigure, simple și eficiente, aliniate la standardele europene și adaptate nevoilor reale ale cetățenilor și antreprenorilor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA