S-a zis cu viața de lux a lui Baldovici care a făcut afaceri bănoase cu statul. Procurorii l-au pus sub învinuire

16 Iun. 2022, 17:23
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
16 Iun. 2022, 17:23 // Actual //  bani.md

Ex-directorul general al Agenției Proprietății Publice, Vladimir Baldovici a fost pus sub învinuire pentru abuz de serviciu și fals în acte publice, anunță Procuratura Anticorupție.

Potrivit probelor administrate de către procurori, s-a constatat că, ex-directorul general al Agenției Proprietății Publice, în perioada octombrie 2018-ianuarie 2019 abuzând de atribuțiile funcționale, în comun cu un administrator interimar al unei firme agricole au inițiat procesul de casare a unor mijloace fixe ale întreprinderii vizate în investigație.

În acest scop, fostul director general a desemnat reprezentanți ai Agenției Proprietății Publice pentru crearea unei comisii care să evalueze bunurile la  firma agricolă enunțată și să propună casarea mijloacelor fixe.

Ulterior, abuzând de situația de serviciu și atribuțiile care îi reveneau, acționând în interesul administratorului interimar al firmei agricole menționate supra, ex-director general al Agenției Proprietății Publice a semnat un act prin care se autorizează  casarea a 65 mijloace fixe cu valoarea inițială de peste 32 milioane lei, cu toate că procesele verbale de casare întocmite de către firma vizată, datează cu o dată anterioară pretinsei autorizații emise.

De fapt, s-a constatat că, astfel de acte nu au fost emise oficial de către Agenția Proprietății Publice, iar conținutul acestora a fost denaturat de către mai multe persoane, inclusiv cele investigate pe caz, care au acționat în coparticipare și coordonare de acțiuni.

​​Urmărirea penală pe acest caz nu este finalizată, iar despre mersul urmăririi penale și soluția adoptată publicul larg va fi informat corespunzător la adoptarea hotărârilor procesuale respective.

Una dintre afacerile profitabile ale lui Baldovici a fost darea în chirie a unui imobil Consiliului Concurenței.

În 2019 s-a elucidat faptul că, Consiliul Concurenței plătește 5 milioane de lei pe an (din 25 milioane), pentru chirie într-un oficiu privat. Am obținut angajamentul conducerii CC să identifice un oficiu din spațiile de care dispune statul. A venit anul 2020. Instituția a rămas tot acolo, iar în bugetul pe 2020 sunt bugetați încă 5 milioane lei. Am insistat pe un amendament la legea bugetului, care să reducă bugetul CC cu 5 milioane, dar guvernul socialist a respins amendamentul”, spunea Alaiba.

Sumele de bani achitate de Conislilul Concurenței pentru chirie au ajuns pe conturile unei companii deținute de fostul director al Agenției Proprității Publice, Vladimir Baldovici.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ