S-au prăbușit Bitcoin și Ether. Pierderea ajunge la 270 miliarde de dolari

05 Aug. 2024, 10:04
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  bani.md
05 Aug. 2024, 10:04 // Bani și Afaceri //  bani.md

Valoarea pieței criptomonedelor s-a prăbușit duminică, investitorii continuând să vândă activele riscante, relatează CNBC.

Condusă de o scădere de 11% a Bitcoin în ultimele 24 de ore și de o prăbușire de 21% a Etherului, valoarea totală a criptomonedelor a scăzut cu aproximativ 270 de miliarde de dolari, potrivit datelor CoinGecko.

Scăderea de pe piața criptomonedelor a coincis cu o scădere mai amplă a acțiunilor pe piețele din Asia-Pacific. Indicele Nikkei 225 din Japonia a scăzut cu până la 7%, extinzând pierderile care au început săptămâna trecută, după ce Banca Japoniei a anunțat că va majora rata dobânzii de referință la cel mai ridicat nivel din ultimii 16 ani.

În SUA, Nasdaq a scăzut cu 3,4% săptămâna trecută, intrând în teritoriu de corecție, încheind astfel cea mai proastă perioadă de trei săptămâni a indicelui tehnologic din septembrie 2022, când piața era în cădere liberă. Amazon și Nvidia au contribuit la scăderi.

Scăderea acțiunilor de săptămâna trecută a fost legată în parte de câștigurile dezamăgitoare, de un raport privind locurile de muncă mai slab decât se aștepta, de creșterea șomajului și de declinul sectorului de producție. Rezerva Federală a SUA a optat să mențină stabilă rata de referință și nu a promis o reducere a ratei în septembrie, pe care mulți experți de pe piață au inclus-o în previziunile lor. Ratele scăzute ale dobânzii tind să fie corelate cu o performanță mai bună a activelor riscante.

Prețul Bitcoin a atins cel mai scăzut nivel din februarie. Cea mai mare criptomonedă din lume se tranzacționează la aproximativ 54.000 de dolari. Este încă în creștere cu aproape 23% în acest an.

Prețul Ether, jetonul nativ care stă la baza blockchain-ului ethereum, a scăzut la aproximativ 2.300 de dolari și și-a șters câștigurile din acest an. Simbolul BNB al Binance a scăzut cu peste 15%, iar solana
se tranzacționează cu 10% mai jos.Investitorii sunt, de asemenea, în căutarea pentru noi date comerciale din China și Taiwan în această săptămână, precum și deciziile băncii centrale atât în India și Australia.

Cea mai recentă ștergere cripto va fi resimțită de o bază mai largă de investitori, după ce SEC a aprobat în acest an noi fonduri tranzacționate la vedere pentru bitcoin și ether. ETF-urile au văzut sute de milioane de dolari curgând în monede. Vineri, CNBC a raportat că Morgan Stanley va permite în curând celor 15.000 de consilieri financiari să prezinte ETF-uri bitcoin clienților săi, o premieră pentru Wall Street.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ