S-au răzgândit! SUA schimbă foaia. Atacul Rusiei asupra Ucrainei nu mai este considerat iminent

05 Feb. 2022, 00:11
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
05 Feb. 2022, 00:11 // Actual //  bani.md

După ce în luna ianuarie, oficialii de la Casa Albă foloseau cuvinte ca minent sau situație extrem de periculoasă când vorbeau despre dislocarea de trupe la granița cu Ucraina, acum tonul a fost schimbat.

upă ce au catalogat îl ultimele săptămâni ca fiind iminent un atac al Rusiei asupra Ucrainei, administrația americană s-a răzgândit. Totul și după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut oficial occidentalilor să nu creeze panică în jurul tensiunilor cu Rusia.

Schimbare de atitudine

Purtătoarea de cuvânt de la Washington, Jen Psaki, a afirmat miercuri, 2 februarie, că nu va mai califica o posibilă invazie a Ucrainei de către Rusia ca ”iminentă”, scrie CNN.

Administrația americană a încetat să mai folosească (acest termen) pentru că a trimis un mesaj diferit de ceea ce doream să transmitemAm folosit asta (n.r. exprimarea termenului ”iminent) o dată. Cred că alții l-au folosit o dată, iar apoi am încetat să-l mai folosim. Cred că a trimis un mesaj pe care nu intenționam să-l transmitem, și anume că știam că președintele Putin a luat o decizie. Aș spune că de cele mai multe ori am vorbit despre asta, am spus că poate invada oricând. Este adevărat. Încă nu știm că a luat o decizie sau nu”, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, potrivit sursei citate.

Rusia spune că acuzele Occidentului sunt exagerări

Statele Unite și aliații săi acuză Moscova că se pregătește să invadeze fosta republică sovietică și că a dislocat la granița cu Ucraina peste 100.000 de soldați, dar și tancuri și blindate. Rusia susține în continuare că nu are în plan să atace Ucraina.  Rusia a cerut mai multe garanții de securitate. Vrea ca NATO să își retragă trupele din România și Bulgaria și Ucraina să nu devină niciodată membră a alianței.

Potrivit lui Dmitri Polianski, ambasadorul-adjunct al Rusiei la Naţiunile Uniteţările occidentale exagerează numărul de militari ruşi desfăşuraţi la frontiera cu Ucraina „Acum, se vorbeşte deja de 130.000, în timp ce mai ieri erau 100.000. Nu ştiu de unde scot ei cifrele astea şi nu am niciun fel de încredere în datele serviciilor de informaţii americane şi britanice“, a declarat el la Sky News, citat de evz.ro.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău