Sala cu Orgă prezintă Festivalul Internațional „J.S. BACH”, ediția XI

02 Nov. 2022, 10:08
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
02 Nov. 2022, 10:08 // Actual //  MD Bani

În perioada 10-17 noiembrie, 2022, Sala cu Orgă anunță o nouă ediție a Festivalul Internațional de Muzică „J.S. Bach” – un eveniment care de mai bine de un deceniu vine să-l celebreze pe cel mai renumit compozitor din toate timpurile.

Programul celei de-a XI-a ediții va cuprinde 4 concerte de o înaltă ținută artistică, cu implicarea unor artiști valoroși din Germania, Spania, Elveția, România și Republica Moldova.

Deschiderea festivalului va avea loc pe data de 10 noiembrie, cu un concert întitulat „Bach și Cellissimo”, prezentat de Orchestra Națională de Cameră, condusă de maestrul Cristian Florea, avându-l ca solist pe tânărul și talentatul violoncelist german – Florian Schmidt-Bartha. În program vor răsuna creații de J.S.Bach, L. Alexandra, G. Ligeti și R. Schumann.

Ca toate geniile umanității, Bach se ridică deasupra epocii sale, creația sa depășind timpul și spațiul. În acest context se înscrie tradiția festivalului de a prezenta muzica lui Bach fie prin prisma altor genuri, precum jazz-ul, fie prin intermediul aranjamentelor pentru unele instrumente care nu existau pe vremea marelui compozitor. Pentru anul 2022, s-a optat pentru un duet de pianiști din Spania – Alexis Delgado și Iñaki Salvador, care s-au reunit pentru a crea un program de improvizații Bach în stil jazz, cu elemente de bossa nova sau ragtime.  Acest concert – „Johann Sebastian JAZZ” va fi prezentat pe 12 noiembrie.

Un festival Bach nu poate avea loc fără un concert de orgă. Astfel, pe 15 noiembrie, festivalul va continua cu un recital de orgă, susținut de unul dintre organiștii de top din Elveția – Benjamin Righetti, organist titular al Catedralei  „Saint-François” din Lausanne, compozitor, profesor universitar (clasa orgă) la Universitatea de Muzică din Lausanne. Muzicianul va prezenta un program din lucrări pentru orgă de Bach și creații proprii.

Festivalul va culmina în data de 17 noiembrie, tradițional, cu un concert grandios, „Universul Bach”, în realizarea căruia vor fi antrenate toate forțele artistice ale Sălii cu Orgă – Orchestra Națională de Cameră, condusă de maestrul Cristian Florea, Corul Național de Cameră, condus de Ilona Stepan, organista Anna Strezeva, precum și soliști vocali: Tatiana Costiuc, soprano; Mihaela Ișpan /România, alto; Viktar Navitski, tenor și Alexei Botnarciuc, bas. Vor fi interpretate  două creații vocal-simfonice – „Stabat Mater” de Josef Rheinberger, în premieră la Chișinău, și Cantata „Herz und Mund und Tat und Leben” de J.S. Bach. De asemenea, va fi prezentată Simfonia în D-major de Johann Christian Bach, fiul marelui compozitor.

O noutate a ediției curente constă în amplasarea unui ecran LED pe frontispiciul clădirii Sălii cu Orgă, pe care vor fi transmise în direct concertele de la deschiderea și închiderea festivalului. Este o modalitate de a împărtăși sărbătoarea muzicii cu chișinăuienii și oaspeții Capitalei aflați în preajma Sălii cu Orgă, precum și o oportunitate de a promova și a face cunoscută publicului larg activitatea Sălii cu Orgă.

Începutul concertelor – la 18:30. Biletele sunt disponibile la casa de bilete a Sălii cu Orgă și online –www.iticket.md. Prețul unui bilet variază de la 80 la 200 lei.

Organizatorii festivalului sunt Sala cu Orgă și Fundația Culturală „J.S. Bach”. Parteneri: Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare în R. Moldova, Goethe-Zentrum Chișinău, Ambasada Spaniei la București, Primăria Municipiului Chișinău, Vinăria Purcari. Parteneri media: TVR Moldova, realitatea.md, Rlive.md, TV21, Moldova.org , Diez.

P.

Realitatea Live

28 Mart. 2024, 17:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Mart. 2024, 17:13 // Actual //  Lupu Eduard

Iubitorii de peisaje idilice beneficiază de un nou top al plajelor cu cele mai albastre ape din lume, realizat de o companie pentru închirierea de case de vacanță, transmite Rador. Autorii clasamentului au dorit să se bazeze pe criterii științifice, iar pentru aceasta au întocmit mai întâi o listă lungă cu cele mai populare și mai frumoase plaje din lume, după care a urmat analiza culorii apelor.

În acest scop, au preluat imagini brute, neprelucrate ale plajelor de pe Google Maps și apoi, folosind instrumentul digital pipetă pentru potrivirea culorii, au determinat nuanța exactă a apei pe care mai apoi au comparat-o cu nuanța declarată oficial ca fiind cel mai intens albastru (YInMn Blue).

În urma acestei analize, pe primul loc, s-a situat plaja Pasqyra (Mirror Beach) din apropiere de stațiunea Saranda din Albania. Urmează apoi două plaje grecești: Bouka de lângă orașul Messini din Peloponez și Kassiopi din Corfu.

Pe locul al patrulea se află Plage de la Vernette din Franța, urmată de plaja Kaputas din Turcia.

Top zece este completat de alte trei plaje grecești: Voulisma, situată pe locul șase, Foki, situată pe locul șapte și Ombros Gialos pe locul nouă, precum și de o plajă din Portugalia, Praia do Carvalho (locul opt) și una din Spania, Los Lances Beach, situată pe locul zece.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău