„Satul European” gaură de 800 de milioane de lei și plăți total blocate de la bugetul de stat pentru companii

31 Iul. 2023, 11:54
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
31 Iul. 2023, 11:54 // Actual //  bani.md

Într-o postare pe Facebook fostul premier și actualul om de afaceri, Ion Sturza lasă de înțeles că situația nu este deloc roz în Republica Moldova. „Văd în ultimul timp tot mai multă frustrare și „dezamăgire” la unii „lideri” de opinie de la Chișinău. Am putea să o luăm în derâdere în stilul „Dora”, trecând la limbajul suburban – „sam durak”…”.

„Primul exemplu – agricultura. Acei „barosani” cu jeepuri, cum le place unora să-i catalogheze. E o situație extrem de dificilă. Prețurile la majoritatea produselor s-au înjumătățit în comparație cu anul trecut. În schimb, costurile la inputuri, motorină, îngrășăminte, forța de muncă au  rămas la același nivel. Costul creditului a explodat. Debit, credit – minus mare”, spune fostul premier.

Al doilea exemplu, potrivit lui Sturza, plățile total blocate de la bugetul de stat. Puțin se vorbește public, dar sunt mii de firme furnizoare de servicii și mărfuri către stat care nu au încasat banii de luni, ani de zile! Nu se restitui la timp TVA-ul. Da, încasările la buget au scăzut mult pe fondul încetinirii consumului, dar și multe lucruri nu au acoperire bugetară. Doar în faimosul program „Satul European” gaura e de 800 milioane de lei.

„Altă supărare e legată de prețurile la resursele energetice. Deși cotațiile pe piețele internaționale au scăzut foarte mult, în Moldova nu. Nu vreau să deschid discuția aici. O să-mi pun în cap trollii unui ministru „pe nedrept blamat”, susține omul de afaceri.

Reforma în învățământ, sănătate? Concepută foarte bine, executată cu toporul.

„Reforma în justiție? Trebuie să recunoaștem – dezastru! Vetting, pre-vetting? Au promovat doar cei „buni”, dar total inutili. În schimb, clanurile lui Plaha fac „reforma” instituțiilor. Evident, în favoarea lor. În aceste „reforme” sunt implicați zeci(!) de mii de oameni! Care nu sunt de ici, de colo și cărora nimeni nu le explică mare lucru. Supărați, sigur! Răbufnesc unde? Deocamdată pe Fb. Opoziția? Dezastrul total cu „obiectul de mobilă” din Găgăuzia nu trebuie să bucure pe nimeni! Tot Maia Sandu va fi vinovată… La toate acestea se mai adaugă și factorul psihologic. Am trecut prin multiple crize – epidemică, energetice, război la hotar. Am obosit!”, precizează omul de afaceri.

Sturza explică cum toți au ajuns să fie supărați.

„Un pic de empatie? O vizită la „nivel înalt” în zonele atinse nefast de calamitate? Nu! …Continuăm să citim de pe foiță texte sterile, fără intonație și emoții. Așa am ajuns aici, supărați (foarte mulți), frustrați (și mai mulți). Bine că este Fb, Youtube, că altfel unii dintre noi ar crăpa… Printre ei și eu, dar mai fac un ocol în jurul muntelui și mă liniștesc – Totul va fi ghini!”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO