„Satul European” gaură de 800 de milioane de lei și plăți total blocate de la bugetul de stat pentru companii

31 Iul. 2023, 11:54
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
31 Iul. 2023, 11:54 // Actual //  bani.md

Într-o postare pe Facebook fostul premier și actualul om de afaceri, Ion Sturza lasă de înțeles că situația nu este deloc roz în Republica Moldova. „Văd în ultimul timp tot mai multă frustrare și „dezamăgire” la unii „lideri” de opinie de la Chișinău. Am putea să o luăm în derâdere în stilul „Dora”, trecând la limbajul suburban – „sam durak”…”.

„Primul exemplu – agricultura. Acei „barosani” cu jeepuri, cum le place unora să-i catalogheze. E o situație extrem de dificilă. Prețurile la majoritatea produselor s-au înjumătățit în comparație cu anul trecut. În schimb, costurile la inputuri, motorină, îngrășăminte, forța de muncă au  rămas la același nivel. Costul creditului a explodat. Debit, credit – minus mare”, spune fostul premier.

Al doilea exemplu, potrivit lui Sturza, plățile total blocate de la bugetul de stat. Puțin se vorbește public, dar sunt mii de firme furnizoare de servicii și mărfuri către stat care nu au încasat banii de luni, ani de zile! Nu se restitui la timp TVA-ul. Da, încasările la buget au scăzut mult pe fondul încetinirii consumului, dar și multe lucruri nu au acoperire bugetară. Doar în faimosul program „Satul European” gaura e de 800 milioane de lei.

„Altă supărare e legată de prețurile la resursele energetice. Deși cotațiile pe piețele internaționale au scăzut foarte mult, în Moldova nu. Nu vreau să deschid discuția aici. O să-mi pun în cap trollii unui ministru „pe nedrept blamat”, susține omul de afaceri.

Reforma în învățământ, sănătate? Concepută foarte bine, executată cu toporul.

„Reforma în justiție? Trebuie să recunoaștem – dezastru! Vetting, pre-vetting? Au promovat doar cei „buni”, dar total inutili. În schimb, clanurile lui Plaha fac „reforma” instituțiilor. Evident, în favoarea lor. În aceste „reforme” sunt implicați zeci(!) de mii de oameni! Care nu sunt de ici, de colo și cărora nimeni nu le explică mare lucru. Supărați, sigur! Răbufnesc unde? Deocamdată pe Fb. Opoziția? Dezastrul total cu „obiectul de mobilă” din Găgăuzia nu trebuie să bucure pe nimeni! Tot Maia Sandu va fi vinovată… La toate acestea se mai adaugă și factorul psihologic. Am trecut prin multiple crize – epidemică, energetice, război la hotar. Am obosit!”, precizează omul de afaceri.

Sturza explică cum toți au ajuns să fie supărați.

„Un pic de empatie? O vizită la „nivel înalt” în zonele atinse nefast de calamitate? Nu! …Continuăm să citim de pe foiță texte sterile, fără intonație și emoții. Așa am ajuns aici, supărați (foarte mulți), frustrați (și mai mulți). Bine că este Fb, Youtube, că altfel unii dintre noi ar crăpa… Printre ei și eu, dar mai fac un ocol în jurul muntelui și mă liniștesc – Totul va fi ghini!”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Apr. 2025, 16:52
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Ursu Victor
01 Apr. 2025, 16:52 // Uncategorized //  Ursu Victor

Consiliul Concurenței a venit cu precizări oficiale privind recentele creșteri ale prețurilor la carnea de porc, după apariția unor declarații alarmante în spațiul public și preluări mediatice care au ridicat suspiciuni privind eventuale înțelegeri de cartel sau abuzuri din partea comercianților.

Potrivit instituției, în contextul unei economii de piață, formarea prețurilor este influențată de factori obiectivi, precum cererea și oferta, costurile de producție și transport, nivelul taxelor, fluctuațiile internaționale sau balanța de importuri și exporturi. Consiliul nu are atribuții de a stabili, plafona sau modifica prețuri, și nici nu poate sancționa companiile doar pentru că își majorează prețurile.

Totuși, autoritatea de concurență monitorizează cu atenție piața și intervine în cazul identificării unor practici anticoncurențiale, precum înțelegeri între concurenți privind fixarea prețurilor sau abuzul de poziție dominantă. În acest moment, Consiliul analizează situația de pe piața cărnii de porc pentru a detecta eventuale semnale care ar putea indica astfel de comportamente ilegale.

„Îndemnăm producătorii, comercianții și consumatorii să ne sesizeze orice comportament suspect. Vom interveni acolo unde legea ne permite”, se menționează în comunicatul oficial.

Consiliul Concurenței reiterează că își menține angajamentul de a asigura o piață corectă și competitivă, în beneficiul consumatorilor și al unei economii sănătoase.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ