Scădere dramatică a cererii mondiale de petrol. Prețurile la carburanți se vor duce în jos

14 Dec. 2023, 14:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Dec. 2023, 14:07 // Actual //  Lupu Eduard

Cererea mondială de petrol a încetinit “drastic” în trimestrul al patrulea din 2023, iar țările din afara cartelului OPEC+ vor putea să satisfacă toate creșterile de consum așteptate pentru anul viitor, a declarat joi Agenția Internațională pentru Energie, organismul de supraveghere a energiei din Occident, scrie Financial Times.

Combinația dintre cererea internațională slabă și creșterea ofertei din partea țărilor care nu fac parte din Opec+, cum ar fi SUA, va continua, a semnalat Agenția Internațională pentru Energie (AIE) în actualizarea sa periodică privind piața.

Acești factori au împins deja prețul petrolului sub 75 de dolari pe baril, de la aproape 100 de dolari în septembrie, în timp ce influența Opec+ a slăbit, reducerile recente ale producției ducând cota sa de piață la 51%.

Acesta este cel mai mic nivel de la crearea, în 2016, a cartelului extins, care include membri Opec plus țări precum Rusia, Mexic și Azerbaidjan.

Previzionând că “creșterea cererii globale de petrol va încetini drastic” în trimestrul actual, AIE a spus că cererea va fi cu aproape 400.000 de barili pe zi mai mică pentru această perioadă decât anticipase chiar luna trecută.

Aceasta a adăugat că acest lucru reflectă “deteriorarea climatului macroeconomic”, cu rate ale dobânzii mai mari și o “revenire în scădere de la minimele aduse de pandemie”.

De asemenea, organismul de supraveghere a remarcat că oferta record din SUA și producția în creștere a unor producători precum Guyana și Brazilia vor crește cu 1,2 milioane de barili pe zi în 2024 – mai mult decât cele 1,1 milioane de barili pe zi prevăzute pentru creșterea cererii.

AIE spune că SUA, care produce deja 20 de milioane de barili pe zi, va rămâne principala sursă de creștere a ofertei anul viitor.

În condițiile în care astfel de creșteri vor fi puse în funcțiune, reducerile de 2,2 milioane de barili pe zi anunțate de Opec+ luna trecută – și care urmează să intre în vigoare în primul trimestru din 2024 – nu au reușit până acum să revigoreze cotațiile petrolului.

AIE se așteaptă acum ca creșterea cererii de petrol să se prăbușească de la o rată anuală de 2,8 milioane de barili pe zi în al treilea trimestru din 2023 la 1,9 milioane de barili pe zi în acest trimestru.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

19 Sept. 2024, 18:06
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
19 Sept. 2024, 18:06 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Stația de măsurare a gazului „Sudja” din Ucraina, controlată de forțele ucrainene, nu mai funcționează din cauza lipsei electricității și a personalului tehnic. Bateriile care alimentau echipamentele sunt epuizate, iar posibilitățile de a restabili alimentarea cu energie și de a repara echipamentele sunt inexistente în prezent, scrie The Moscowtimes.

Pentru a rezolva problema, Gazprom a propus mutarea punctului de predare a gazului către Ucraina la stația „Dolgoe”, situată la 300 km de granița ucraineană, în apropierea graniței dintre regiunile Kursk și Orel. Cu toate acestea, Ucraina a refuzat propunerea.

Într-o conversație cu oficialii Gazprom, aceștia au glumit, spunând că, dacă stația „Dolgoe” ar fi cucerită de forțele ucrainene, ar trebui să mute punctul de predare a gazului până la Urengoi, în Rusia. Deși comentariul a fost făcut în glumă, oficialii Gazprom nu exclud posibilitatea avansării forțelor ucrainene mai adânc pe teritoriul rus.

Problema majoră este legată de dificultățile cu care Gazprom se va confrunta atunci când va încerca să convingă clienții europeni din Austria și Slovacia să accepte schimbările în contracte. Începând cu 2025, Ucraina ar urma să transporte gaze aparținând clienților europeni, iar plata pentru tranzit ar veni de la companiile occidentale, nu de la Gazprom.

Ucraina refuză să semneze un nou acord de tranzit cu Gazprom, acuzând compania rusă de încălcarea repetată a promisiunilor și de lipsa de fiabilitate. Această situație ar putea duce la o reconfigurare radicală a tranzitului de gaz rusesc prin Ucraina sau chiar la oprirea totală a acestuia, pe fondul războiului în curs și a tensiunilor continue dintre cele două țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău