Curs valutar
 • EUR
  21.6064
  0.6197%
 • USD
  17.7574
  0.1757%
 • RUB
  0.2398
  0.1668%
 • RON
  4.3858
  0.6019%
 • UAH
  0.6447
  0.4188%

Scandal în construcții. „Grădiniță privată, contra unui complex. Arhitect: „Niciun imobil nu avea statut de grădiniță”

21 Apr. 2021, 06:22
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Otilia Cotruța
21 Apr. 2021, 06:22 // Bani și Afaceri //  Otilia Cotruța

Reprezentanții a trei companii de construcții, acuzați astăzi că încalcă drepturile și pun în pericol securitatea copiilor, părinților și angajaților unei grădinițe private din preajmă, neagă vreun abuz în activitate. Ei spun că lucrările de construcție au fost începute și se desfășoară regulamentar, fiind obținute toate actele permisive necesare. Cât despre incomoditățile pretinse, cum ar fi zgomotul, aceștia spun că se întâmplă pe orice șantier, dar au caracter temporar – atât cât durează lucrările.

Într-o conferință de presă la IPN, juristul Alexandru Levinschi, care reprezintă interesele companiilor de construcții „Lagmar-Impex” și „Global Construcții”, a declarat că prin afirmațiile celor de la ,,Grădina Secretă” se manipulează opinia publică, pentru că în realitate lucrurile stau cu totul altfel.

Juristul explică că s-au ciocnit două interese – interesul unei grădinițe care funcționează pe terenul adiacent și interesul unor companii care dezvoltă un proiect imobiliar. Potrivit lui, în cazul companiilor care dezvoltă proiectul investițional există dreptul legal de a construi. De cealaltă parte este grădinița. Aceasta activează, iar companiile nu atentează la activitatea ei și nu-i afectează interesele. Cât despre declarațiile că apar incomodități legate de executarea lucrărilor, situația este comună pentru șantierele de construcție, dar este temporară.

Alexandru Levinschi a menționat că lucrările au fost începute având la bază toate actele permisive necesare. Și certificatul de urbanism, și actele de coordonare și avizare etc. – toate valabile. Referindu-se la riscurile invocate de angajații grădiniței și de părinți, juristul spune că acestea sunt subiective. „Sunt doar niște presupuneri. Companiile cunosc care sunt cerințele și disciplina în domeniul construcțiilor, mai ales la un obiectiv similar celui care se construiește. Normele în construcție, inclusiv cele tehnice, se respectă. Dacă persoanele au anumite suspiciuni, nu au decât să apeleze la metodele legale pentru a verifica cum stau lucrurile”, a mai spus Alexandru Levinschi.

Arhitectul Alexandru Sava, care este managerul proiectului, a declarat că în momentul proiectării acestui obiectiv niciun imobil din preajmă nu avea statut de grădiniță. La fel, nu a găsit vreun act în care să fie coordonat un teren de joc pentru această grădiniță. De cealaltă parte, pentru efectuarea construcțiilor, toate actele au fost obținute legal, acestea fiind bazate pe planul urbanistic zonal, aprobat de Consiliul municipal Chișinău încă în 2014. Și toate proiectările s-au bazat aspectele legate de dezvoltare a întregii zone.

Reprezentanta companiei „Memphis-Construct”, Doina Calaraș, susține că grădinița își desfășoară activitatea într-un imobil cu destinație locativă. „Grădinița nu dispune de spațiu suficient raportat la numărul de copii. Drept urmare, nu putem vorbi de o corespundere a normelor anti-incendiare. Mai mult de atât, cei din urmă au îngrădit ilegal un teren care aparține statului. În această ordine de idei, țin să menționează că activitatea „Grădiniței Secrete” poate fi sistată din motivul activității ilegale, și nicidecum din cauza unui interes al cuiva, precum încearcă să insinueze proprietarii grădiniței”, afirmă Doina Calaraș.

Ea a mai spus că e vorba de o grădiniță privată, existând și interese financiare. „Evident că nu oricine își poate permite acest lux, acolo în mare parte își duc copii multe persoane influente”, a mai spus Doina Calaraș.

Într-o conferință de presă la IPN, reprezentanții grădiniței private ,,Grădina Secretă”, din sectorul Râșcani al capitalei, au declarat că, din luna februarie a acestui an, în nemijlocita apropiere a instituției au început lucrări de construcție a blocurilor multietajate. Potrivit lor, chiar de la începerea lucrărilor, activitatea grădiniței a fost perturbată, iar sănătatea și siguranța copiilor este în pericol. Administrația grădiniței, care activează deja de 13 ani, afirmă că funcționarii Primăriei aleg mai degrabă să închidă instituția și să trimită copiii acasă decât să oprească lucrările de construcție.

Realitatea LiveȘedința Consiliului de Integritate, din 17 mai 2021
Conferință de presă organizată de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)
Dezbateri IPN „Atitudinea societății față de UE: motive obiective și manipulări politice și geopolitice”
Evenimentul de donare a echipamentelor personale de protecție pentru personalul medical, din partea UE și a Germaniei
Eveniment Public Online: Politica externă a Republicii Moldova: o diplomație inteligentă pentru o țară mai puternică
Conferință de presă cu genericul “ODIMM – 14 ani în susținerea sectorului IMM”
Ședința operativă a serviciilor Primăriei Chișinău, din 17 mai 2021
Jazz’n Chișinău International Festival, ediția lX (Ziua III)
Jazz’n Chișinău International Festival, ediția lX (Ziua II)
18 Mai 2021, 07:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
18 Mai 2021, 07:14 // Actual //  Otilia Cotruța

Cetățenii moldoveni ar putea vorbi fără costuri suplimentare de roaming, aflându-se pe teritoriul Ucrainei. Acest fapt urmează să fie discutat mai pe larg în cadrul unor consultări bilaterale între miniștrii de Externe ai celor două state.

Subiectul figurează printre alte teme abordate de către ministrul interimar de Externe de la Chișinău, Aureliu Ciocoi, și ministrul de Externe de la Kiev, Dmytro Kuleba.

Cei doi oficiali au convenit organizarea în timpul apropiat a consultărilor bilaterale privind construirea podului Cosăuți-Yampol și a infrastructurii adiacente acestuia, încheierea acordului privind recunoașterea certificatelor de vaccinare în vederea facilitării circulației cetățenilor, intensificarea schimburilor economice și înlăturarea restricțiilor existente în relațiile comerciale, examinarea posibilității anulării costurilor pentru convorbiri în roaming și alte subiecte prioritare de pe agenda bilaterală.

Oficialii au apreciat dinamizarea dialogului politic bilateral, care, în condițiile de carantină și în pofida restricțiilor existente, a înregistrat o dezvoltare continuă. În acest sens, a fost confirmată disponibilitatea ambelor părți pentru valorificarea deplină a potențialului de cooperare din ambele țări în spiritul bunei vecinătăți.

Discuțiile au fost prilejuite de desfășurarea reuniunii trilaterale Ucraina – R. Moldova – Georgia.


 
Gărzile de coastă italiene au salvat peste 70 de migranţi
Gărzile de coastă italiene au salvat peste 70 de migranţi
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82