Scandal în construcții. „Grădiniță privată, contra unui complex. Arhitect: „Niciun imobil nu avea statut de grădiniță”

21 Apr. 2021, 06:22
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
21 Apr. 2021, 06:22 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Reprezentanții a trei companii de construcții, acuzați astăzi că încalcă drepturile și pun în pericol securitatea copiilor, părinților și angajaților unei grădinițe private din preajmă, neagă vreun abuz în activitate. Ei spun că lucrările de construcție au fost începute și se desfășoară regulamentar, fiind obținute toate actele permisive necesare. Cât despre incomoditățile pretinse, cum ar fi zgomotul, aceștia spun că se întâmplă pe orice șantier, dar au caracter temporar – atât cât durează lucrările.

Într-o conferință de presă la IPN, juristul Alexandru Levinschi, care reprezintă interesele companiilor de construcții „Lagmar-Impex” și „Global Construcții”, a declarat că prin afirmațiile celor de la ,,Grădina Secretă” se manipulează opinia publică, pentru că în realitate lucrurile stau cu totul altfel.

Juristul explică că s-au ciocnit două interese – interesul unei grădinițe care funcționează pe terenul adiacent și interesul unor companii care dezvoltă un proiect imobiliar. Potrivit lui, în cazul companiilor care dezvoltă proiectul investițional există dreptul legal de a construi. De cealaltă parte este grădinița. Aceasta activează, iar companiile nu atentează la activitatea ei și nu-i afectează interesele. Cât despre declarațiile că apar incomodități legate de executarea lucrărilor, situația este comună pentru șantierele de construcție, dar este temporară.

Alexandru Levinschi a menționat că lucrările au fost începute având la bază toate actele permisive necesare. Și certificatul de urbanism, și actele de coordonare și avizare etc. – toate valabile. Referindu-se la riscurile invocate de angajații grădiniței și de părinți, juristul spune că acestea sunt subiective. „Sunt doar niște presupuneri. Companiile cunosc care sunt cerințele și disciplina în domeniul construcțiilor, mai ales la un obiectiv similar celui care se construiește. Normele în construcție, inclusiv cele tehnice, se respectă. Dacă persoanele au anumite suspiciuni, nu au decât să apeleze la metodele legale pentru a verifica cum stau lucrurile”, a mai spus Alexandru Levinschi.

Arhitectul Alexandru Sava, care este managerul proiectului, a declarat că în momentul proiectării acestui obiectiv niciun imobil din preajmă nu avea statut de grădiniță. La fel, nu a găsit vreun act în care să fie coordonat un teren de joc pentru această grădiniță. De cealaltă parte, pentru efectuarea construcțiilor, toate actele au fost obținute legal, acestea fiind bazate pe planul urbanistic zonal, aprobat de Consiliul municipal Chișinău încă în 2014. Și toate proiectările s-au bazat aspectele legate de dezvoltare a întregii zone.

Reprezentanta companiei „Memphis-Construct”, Doina Calaraș, susține că grădinița își desfășoară activitatea într-un imobil cu destinație locativă. „Grădinița nu dispune de spațiu suficient raportat la numărul de copii. Drept urmare, nu putem vorbi de o corespundere a normelor anti-incendiare. Mai mult de atât, cei din urmă au îngrădit ilegal un teren care aparține statului. În această ordine de idei, țin să menționează că activitatea „Grădiniței Secrete” poate fi sistată din motivul activității ilegale, și nicidecum din cauza unui interes al cuiva, precum încearcă să insinueze proprietarii grădiniței”, afirmă Doina Calaraș.

Ea a mai spus că e vorba de o grădiniță privată, existând și interese financiare. „Evident că nu oricine își poate permite acest lux, acolo în mare parte își duc copii multe persoane influente”, a mai spus Doina Calaraș.

Într-o conferință de presă la IPN, reprezentanții grădiniței private ,,Grădina Secretă”, din sectorul Râșcani al capitalei, au declarat că, din luna februarie a acestui an, în nemijlocita apropiere a instituției au început lucrări de construcție a blocurilor multietajate. Potrivit lor, chiar de la începerea lucrărilor, activitatea grădiniței a fost perturbată, iar sănătatea și siguranța copiilor este în pericol. Administrația grădiniței, care activează deja de 13 ani, afirmă că funcționarii Primăriei aleg mai degrabă să închidă instituția și să trimită copiii acasă decât să oprească lucrările de construcție.

Realitatea Live

20 Apr. 2024, 12:37
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
20 Apr. 2024, 12:37 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Depozitele la termen înRepublica Moldova au înregistrat o scădere semnificativă în luna martie 2024, conform datelor furnizate de Banca Națională a Moldovei. Depozitele noi atrase au totalizat 2,6 miliarde de lei, înregistrând o diminuare cu 28,9 la sută față de luna precedentă, februarie 2024.

Din totalul depozitelor atrase, cele exprimate în moneda națională au reprezentat o pondere majoră de 69,3 la sută, însumând 1,8 miliarde de lei, în scădere cu 30,4 la sută față de luna anterioară. Depozitele exprimate în valută au totalizat 813,2 milioane lei, înregistrând o descreștere de 25,2 la sută.

Rata medie nominală la depozitele noi atrase în moneda națională s-a diminuat cu 0,26 puncte procentuale, ajungând la 3,55 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a redus cu 0,30 puncte procentuale, atingând 1,50 la sută.

În ceea ce privește termenele de plasare, depozitele cu termene de la 6 până la 12 luni au înregistrat cea mai mare pondere, reprezentând 43,8 la sută din totalul depozitelor la termen, urmate de depozitele cu termene de la 2 până la 5 ani, cu o pondere de 23,0 la sută.

Depozitele persoanelor fizice au însumat 2 091,3 milioane lei în luna martie 2024, înregistrând o scădere de 32,6 la sută față de luna precedentă. Depozitele cu termene de la 6 până la 12 luni au fost cele mai solicitate, reprezentând 43,7 la sută din totalul depozitelor persoanelor fizice.

Rata medie la depozitele atrase în moneda națională de la persoanele fizice s-a micșorat cu 0,18 puncte procentuale, ajungând la 3,64 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a diminuat cu 0,25 puncte procentuale, atingând 1,49 la sută.

Comparativ cu luna precedentă, depozitele în moneda națională ale persoanelor juridice au înregistrat o creștere de 30,4 la sută, ajungând la 450,2 milioane lei, în timp ce depozitele în valută ale acestora s-au redus de 2,7 ori, totalizând 103,1 milioane lei.

Rata medie la depozitele atrase în moneda națională de la persoanele juridice s-a micșorat cu 0,43 puncte procentuale, ajungând la 3,30 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a diminuat cu 0,40 puncte procentuale, atingând 1,58 la sută.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău