Scandal de proporţii la nivel înalt: Averea celebrului finanţist Carl Ichan s-a prăbuşit cu peste 10 miliarde de dolari

03 Mai 2023, 17:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2023, 17:29 // Actual //  Lupu Eduard

Carl Icahn, celebrul finaţist american, a pierdut o mare parte din averea sa după ce a fost acuzat că a rulat în compania sa de investiţii o schemă de tip ponzi. Mai exact, averea lui Icahn a scăzut cu peste 10 miliarde de dolari pe fondul acuzaţiilor, scrie Bloomberg.

Icahn Enterprises, a înregistrat o scădere a acţiunilor cu 20% – cea mai gravă prăbuşire din istoria sa – care a sters iniţial 3,1 mld. de dolari din averea finanţistului. Ulterior s-a descoperit că împrumuturile luate de Carl Ichan şi garantate cu participaţia sa în cadrul companiei de investiţii n-au fost contabilizate anterior, iar ele adaugă o nouă pierdere de 7,3 mld de dolari, pe lângă cele 3 mld.

În total, averea lui Ichan s-a prăbuşit cu 41%, ajungând la 14,6 mld. dolari.

Finanţistul este cel mai recent miliardar vizat de Hidenburg Research, Finanţistul deţine peste 85% din Ichan Enterprises, participaţia fiind responsabilă de cea mai mare parte din averea sa.

Hidenburg Research a atras atenţia în trecut că vehiculul de investiţii al miliardarului era supraîndatorată şi se tranzacţiona la preţuri extrem de mari comparativ cu valoarea netă a activelor sale.

Mai mult, firma de research l-a luat în vizor pe finanţistul american pentru că nu a făcut publice date despre valoarea împrumutului şi dobânda la care s-a împrumutat, catalogând aceste detalii drept ca fiind „periculoase şi obscure” pentru companie.

În raportul său anual, Icahn Enterprises a declarat: „Domnul Icahn a informat că el şi afiliaţii săi au suficiente active suplimentare pentru a satisface orice obligaţii în conformitate cu aceste împrumuturi fără a recurge la unităţile de depozit, că nu are nevoie sau intenţia de a permite executarea silită a acestor garanţii şi că este la zi cu toate plăţile de capital şi dobânzi în ceea ce priveşte împrumuturile”.

Analizele şi criticile aduse de Hidenburg Research companiilor conduse de unii dintre cei mai cunoscuţi şi importanţi miliardari, au dus la o prăbuşire a averilor acestora cu sute de milioane de dolari sau chiar zeci de miliarde de dolari, cum a fost în cazul lui Gautam Adani care a pierdut 58 de miliarde în urma investigaţiilor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

Realitatea Live

25 Apr. 2024, 12:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
25 Apr. 2024, 12:58 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Parcul industrial Răut de la Bălți funcționează doar pe hârtie. În hala fostei uzine sovietice Răut nu este niciun agent economic, potrivit declarației deputatului Boris Marcoci.

„Desigur avem nevoie parcuri industriale pentru agenții economici. Vreau să dau un exemplu, Parcul Industrial Răut de la Bălți. Este o hală industrială de 24 mii de metri pătrați unde nu e niciun agent economic. De zeci de ani nu se lucrează”, a comentat Marcoci eficientizarea a activității parcurilor industriale  prezentată de ministrului Economiei, Dumitru Alaiba.

Ce putem face noi pentru a aduce agenții economici, l-a întrebat Marcoci pe Alaiba.

„Realitatea e realitate, acolo suflă vântul. Nicio lege luată aparte nu va soluționa problema nu există soluții magice. Noi venim cu modificarea legii la parcurile industriale, în guvern am probat programul de industrializeze lucrăm la acordarea subvențiilor. De exemplu, în România vii cu o investiție x și primești subvenții de la stat. Este o soluție pentru parcul Răut”, a răspuns Alaiba.

Parlamentul a votat în prima lectură un set de măsuri de eficientizare a activității parcurilor industriale. Măsurile au drept scop să stimuleze producția, vânzările și veniturile din taxe, astfel încât parcurile industriale din Republica Moldova să fie mai eficiente și mai atractive pentru afaceri.

Proiectul urmează să eficientizeze activitatea parcurilor industriale pe trei dimensiuni: conceptuală, funcțională și administrativă. Parcurile industriale vor fi divizate în 3 categorii – generale, specializate și multifuncționale (de tip A, B, C). Acestea vor putea fi create pe unul sau mai multe terenuri, fiind reglementate și facilitățile oferite companiilor care activează în zonele industriale. De asemenea, vor fi stabilite drepturile, atribuțiile și obligațiile rezidenților parcurilor industriale, fiind prevăzute cerințe mai stricte pentru contractele dintre companiile administratoare și rezidenți.

Documentul, elaborat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, a fost votat de 60 de deputați. După ce proiectul de lege va fi supus consultărilor publice, urmează a fi examinat de Parlament și în lectura a doua.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău