Scandal între Rusia și Kazahstan! Astana au pus sechestru pe bunurile rusești de la cosmodromul Baikonur

23 Mart. 2023, 07:51
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
23 Mart. 2023, 07:51 // Actual //  bani.md

Autoritățile din Kazahstan au pus sechestru pe bunurile rusești de la cosmodromul Baikonur, de unde Rusia își trimite în cosmos toate rachetele, intensificând o dispută post-sovietică legată de legendara bază de la care omenirea a atins pentru prima dată stelele.

Baikonur este esențial pentru programul spațial rusesc. Chiar dacă nu se află fizic în Rusia, acesta a fost închiriat de Moscova de când Kazahstanul a devenit independent, odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice.
Autoritățile kazahe au interzis Centrului de infrastructură spațială al Rusiei, agenția responsabilă de siturile de lansare spațială, să mute activele în afara țării și a declarat că agenția sa nu poate părăsi Kazahstanul, scrie Business Insider.

Datorie de 29.7 milioane de dolari

Scandalul dintre Rusia și Kazahstan, care datează de mai mult timp, are la bază o datorie neplătită de Agenția Spațială Rusă în valoare de 29,7 milioane de dolari datorate pentru o evaluare a daunelor aduse mediului de rachetele rusești Soyuz, care folosesc un combustibil foarte toxic.

În declarațiile făcute presei locale, ministrul kazah al Dezvoltării Digitale, Inovării și Industriei Aerospațiale, Bagdat Musin, a declarat că negocierile privind recuperarea datoriei sunt în curs de desfășurare. El a precizat că bunurile confiscate au fost în mod specific cele ale agenției, și nu întreaga bază.

Tribunalul Centrului Financiar Internațional din Astana (AIFC) a decis recuperarea a peste 2 miliarde de ruble – aproximativ 29 de milioane de dolari- de la Centrul pentru exploatarea obiectelor de infrastructură spațială terestră (TsENKI) în favoarea întreprinderii mixte kazahe-ruse Baiterek.
TsENKI, principalul operator al cosmodromurilor rusești și principala firmă din structura corporativă a Roscosmos, a primit, de asemenea, interdicția de a repatria sau de a vinde orice active tangibile situate în Kazahstan.

Bagdat Musin, ministrul Dezvoltării Digitale, Inovării și Industriei Aerospațiale din Kazahstan a confirmat că, în ciuda hotărârii judecătorești, există negocieri în curs de desfășurare pentru soluționarea litigiului.
Potrivit presei din Kazahstan, valoarea plății neefectuate a fost calculată de autoritățile din Astana în urma unor evaluări legate de impactul asupra mediului al misiunii Soyuz-5

Proiectul Soyuz-5, care vizează dezvoltarea unei noi rachete de transport mediu capabile să transporte până la 17 tone pe orbita joasă a Pământului, s-a confruntat cu întârzieri semnificative din cauza unor probleme de proiectare, a unor probleme tehnice și a lipsei de finanțare.

Termenul inițial de 2022 a fost amânat până în 2024 și au fost exprimate îngrijorări cu privire la posibilitatea unor noi întârzieri.
Baikonur a fost mult timp unul dintre cele mai importante porturi spațiale din lume. Fondat de Uniunea Sovietică ca poligon de testare a rachetelor balistice intercontinentale, a fost transformat în port spațial în 1955.

Este locul de unde a fost lansat Sputnik, primul satelit artificial din spațiu, în 1957, și unde Iuri Gagarin a devenit primul om care a fost lansat în spațiu în 1961.

După prăbușirea Uniunii Sovietice, Rusia a continuat să închirieze situl de la Kazahstan, semnând în 2005 un nou contract de închiriere în valoare de 150 de milioane de dolari pe an, menit să prelungească utilizarea sitului de către Rusia timp de 50 de ani.
Acesta rămâne o parte esențială a programului spațial rusesc și este singurul loc în care Rusia lansează misiuni către Stația Spațială Internațională.

Însă, în ultimii ani, guvernul rus și cel din Kazahstan s-au implicat în dispute legate de termenii contractului de închiriere și, mai recent, de impactul rachetelor asupra mediului, potrivit The Diplomat.

Experții în geopolitică susțin încă că decizia tribunalului din Astana trebuie privită în cheia dorinței țărilor din Asia, foste membre ale Uniunii Sovietice de a ieși de sub ”umbrela” Rusiei. După izbucnirea războiului din Ucraina, mai multe țări printre care și Kazahstanul au anunțat o serie de măsuri economice, care atestă că dorința acestora este să iasă de sub hegemonia Rusiei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

20 Mai 2025, 17:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
20 Mai 2025, 17:39 // Actual //  Ursu Victor

Fondatorul Telegram, Pavel Durov, nu a primit aprobarea autorităților franceze pentru a părăsi teritoriul Franței în direcția Statelor Unite, unde plănuia să se deplaseze „pentru negocieri cu fonduri de investiții”. Informația a fost publicată de Politico, cu referire la un comunicat oficial al Parchetului din Paris.

Potrivit instituției, decizia a fost luată pe 12 mai, „în lipsa unei necesități și justificări clare pentru o astfel de deplasare”.

Durov se află în prezent sub supraveghere judiciară în Franța, iar deplasările sale în afara țării sunt strict reglementate. El nu poate părăsi teritoriul francez fără permisiunea autorităților. Singura excepție de până acum a fost un permis temporar pentru o călătorie în Dubai, acordat între 15 martie și 7 aprilie 2025.

Anterior, pe 18 mai, Durov a lansat acuzații grave într-o postare publică, afirmând că în această primăvară a fost vizitat în hotelul de lux Hôtel de Crillon din Paris de către șeful serviciului francez de informații externe (DGSE), Nicolas Lerner. Oficialul i-ar fi cerut să blocheze „vocile conservatoare din România” pe Telegram, în contextul alegerilor prezidențiale. Durov susține că a refuzat.

Declarațiile sale au coincis cu ziua celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din România, fapt ce a amplificat tensiunile. Autoritățile franceze au respins categoric acuzațiile.

Serviciul de informații externe al Franței (DGSE) a confirmat că au avut loc mai multe întâlniri cu Durov, dar a precizat că scopul acestora a fost exclusiv reamintirea obligațiilor legale ale Telegram, în special privind prevenirea diseminării conținutului terorist și al materialelor cu pornografie infantilă. DGSE a negat cu fermitate orice tentativă de influențare a proceselor electorale.

Amintim că Pavel Durov a fost reținut în august 2024 în Franța, fiind acuzat că platforma sa nu a întreprins măsuri suficiente pentru a combate propaganda teroristă și distribuirea de conținut ilegal. Autoritățile franceze au reclamat că Telegram ar fi ignorat în mod sistematic solicitările de blocare a materialelor interzise.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO