VIDEO Vladimir Putin, dominat de Xi Jinping, la Moscova. Mesajul dezvăluit de limbajul corporal al celor doi

23 Mart. 2023, 06:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Mart. 2023, 06:15 // Actual //  Lupu Eduard

Liderul chinez Xi Jinping l-a pus în umbră pe Vladimir Putin în cadrul întrevederilor pe care le-au avut la Moscova. Experții în limbaj corporal susțin că Xi Jinping l-a dominat pe omologul său de la Kremlin aflat în căutare de susținere. Totuși, au remarcat specialiștii, limbajul corporal a indicat că nici unul dintre cei doi nu s-a simțit în largul său, chiar dacă au încercat să dea impresia că relațiile dintre ei sunt cordiale.

Experţii în limbaj corporal s-au pronunțat cu privire la întrevederea, de la Moscova, dintre șeful de stat chinez Xi Jinping și Vladimir Putin. Conform acestora, în cadrul primei întâlniri publice, liderul chinez a dat impresia că este mai relaxat şi că îl domină pe Vladimir Putin. Astfel, deși era oaspete, Xi Jinping s-a purtat, mai curând, ca un lider, față de Vladimir Putin, care a părut mai timorat, după cum a relatat Reuters.

Karen Leong, director general al companiei Influence Solutions, din Singapore, a remarcat că Xi Jinping l-a devansat pe Putin cu o fracţiune de secundă în momentul în care i-a întins mâna. Mișcarea sugerează, susține expertul, că „deşi este oaspetele care vizitează Moscova, el va prelua conducerea în această relaţie”.

O opinie similară a avut și Louise Mahler, expert australian în limbajul corporal şi în comportamentul liderilor. Specialistul a observat că Xi Jinping şi-a pus mâna peste cea a lui Putin, iar acest lucru ar putea indica, de asemenea, o măsură de dominare în această relaţie, a celor doi. De altfel, așa cum au indicat relatările de presă referitoare la aceast eveniment, Vladimir Putin are mai multă nevoie de susținerea Chinei, în condițiile izolării și a sancțiunilor la care este supusă Rusia după războiul din Ucraina.

Experții au mai remarcat că atunci când s-au aflat în fața presei, pentru replicile politicoase de la începutul discuțiilor, salutându-se reciproc cu „dragă prietene”, Putin s-a aplecat, şi-a mişcat piciorul, şi-a strâns pumnul şi s-a uitat la podea. Louise Mahler susține că aceste mișcări, necontrolate, sugerează  o agitaţie subiacentă. Pe de altă parte, Xi Jinping părea „relaxat şi încrezător”.

Xi Jinping l-a dominat pe Vladimir Putin

Karen Leong a observat la Vladimir Putin, aceleaşi ticuri, ca și expertul australian, ceea ce contrasta cu comportamentul relaxat în aparenţă. În opinia sa, Xi Jinping a demonstrat o mai mare stăpânire de sine, sugerând că este partenerul cel mai important.

„Dacă îl compari pe Putin cu Xi, acesta din urmă este omul de stat calm. Are multă gravitate, un contact vizual excelent, se uită la Putin aşa cum se uită un frate mai mare la un partener mai mic, mai tânăr”, a spus ea.

De menționat că Vladimir Putin, în vârstă de 70 de ani, este, în realitate, cu câteva luni mai în vârstă decât Xi Jinping și se află la putere de mult mai multă vreme decât omologul său de la Beijing.

Pe de altă parte, Leong este de părere că nici liderul chinez nu s-a simțit în largul său, la întrevederea de la Moscova. Xi Jinping s-a trădat, clipind neobişnuit de des în timpul întâlnirii, semn că a simţit, la rândul lui, o anumită presiune.

Kim Hyung-hee, director al Korea Body Language Lab, a declarat că strângerile cordiale de mână şi faptul că de multe ori cei doi au încercat să evite contactul vizual direct indică faptul că miza întâlnirii a fost importantă atât pentru unul cât și pentru cel de-al doilea.

„Au aşteptări mari în legătură cu întâlnirea. Puteţi vedea tensiunea acolo – şi ştiţi că nu există prieteni adevăraţi în politică”, a spus expertul.

Întâlnirea dintre Vladimir Putin și Xi Jinping, de la Moscova, precum și mesajele transmise de cei doi vor aface obiectul analizelor experților în comunicare și în politică din cadrul guvernelor occidentale. Xi Jinping şi Vladimir Putin sunt doi dintre cei mai puternici, dar și mai secretoși șefi de state din lume. Iar orice gest poate indica o mișcare pe scena geostrategică.

Vladimir Putin caută sprijinul lui Xi Jinping pentru războiul pe care l-a declanșat în Ucraina. De asemenea, el are nevoie de ajutor din China pentru a umple golurile din economia Rusiei lăsate de sancţiunile occidentale radicale, relatează Reuters.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 16:12
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 16:12 // Actual //  Lupu Eduard

Odată cu o serie de arestări de profil înalt ale unor presupuşi spioni chinezi şi ruşi în ultimele zile, încrederea în agenţii de contrainformaţii germani – cândva criticaţi pentru lipsa lor de curaj – a înregistrat o revitalizare semnificativă, potrivit FT.

Marţi dimineaţă, poliţia germană a pus mâna pe Jian Guo, un angajat care lucra în Parlamentul European, acuzat de procurori de spionaj în favoarea Chinei.

Luni, trei cetăţeni germani, printre care un soţ şi o soţie, au fost ridicaţi în landul Nordrhein-Westfalen, în vestul Germaniei, fiind suspectaţi că au încercat să vândă tehnologie militară Beijingului.

De asemenea, joia trecută, doi bărbaţi au fost reţinuţi în Bavaria pentru că ar fi complotat pentru a bombarda mai multe situri militare şi logistice din Germania în numele ruşilor.

În toate cele trei cazuri, rolul jucat de Oficiul Federal pentru Protecţia Constituţiei (BfV), agenţia de informaţii interne a Germaniei, a fost crucial.

„Autorităţile noastre de securitate, în special [BfV], şi-au consolidat masiv eforturile de contraspionaj în ultimul timp”, a declarat ministrul german de interne Nancy Faeser, după arestarea lui Guo. „Succesele actuale ale investigaţiilor domnstrează temeinic acest lucru”.

Bântuit de scandalurile din trecut, îngreunat de o federalizare puternică şi limitat de restricţii legale stricte în ceea ce priveşte supravegherea intruzivă şi colectarea de informaţii, BfV a fost privit cu suspiciune ani de zile atât de autorităţile din ţară, cât şi de către agenţiile partenere din străinătate.

Rezultatele recente ale BfV indică faptul că, de la Războiul Rece şi până în prezent, statele ostile sunt mai dispuse ca oricând să îşi urmărească agresiv obiectivele pe teritoriul european, notează oficialii guvernului german.

„În prezent, avem foarte atent în vedere noile forme ale statelor autoritare de a influenţa şi destabiliza democraţia noastră”, a declarat pentru Financial Times Konstantin von Notz, preşedintele puternicei comisii de informaţii a parlamentului german, care supraveghează BfV.

Un oficial european din domeniul securităţii care lucrează în mod regulat cu BfV a declarat că schimbul de informaţii clasificate între serviciile de pe continent este acum „absolut vital pentru aproape fiecare acţiune de succes care a fost întreprinsă [împotriva Rusiei şi Chinei]”, BfV luând parte în mod activ la acest proces desfăşurat la nivel european.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău