Scandalul Magnitsky a prins viață în Emirate! Cine s-a îmbogățit din banii furați

23 Iul. 2025, 15:31
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
23 Iul. 2025, 15:31 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

O companie de tip offshore controlată de Dmitri Kliuev, presupusul arhitect al uriașei fraude fiscale ruse cunoscută sub numele de „Dosarul Magnitsky”, a investit cel puțin 15 milioane de dolari în proprietăți de lux în Dubai, exact în perioada în care ancheta privind deturnarea a 230 de milioane de dolari din bugetul Rusiei era în plină desfășurare, iar avocatul Sergei Magnitsky — cel care a expus schema — murea în condiții suspecte într-o închisoare din Moscova.

Compania Virginia Invest & Finance, înregistrată în Insulele Virgine Britanice și deținută de Kliuev între 2006 și 2011, a achiziționat în 2009 o vilă și patru apartamente de lux în complexele Kempinski Hotel & Residences și Emerald Palace (astăzi Raffles The Palm) de pe insula artificială Palm Jumeirah. Tranzacțiile au avut loc chiar în ziua în care Sergei Magnitsky depunea o plângere la CEDO privind tratamentele inumane la care era supus în detenție.

Potrivit datelor din Dubai, toate cele șapte proprietăți confirmate au fost vândute până în 2016, unele cu pierderi semnificative. De exemplu, vila de 8,4 milioane de dolari a fost revândută pentru doar 5 milioane. Două apartamente cumpărate în 2012 cu 4 milioane de dolari au fost vândute câteva luni mai târziu cu 2,3 milioane.

Datele bancare analizate de OCCRP arată că Virginia Invest & Finance a primit milioane de dolari de la două companii implicate în procesarea fondurilor din frauda Magnitsky. Transferurile s-au suprapus cu achizițiile imobiliare din Dubai, ridicând semne de întrebare cu privire la posibila spălare de bani prin investiții imobiliare de lux.

În timp ce Magnitsky murea în închisoare în noiembrie 2009, Kliuev a transferat oficial compania în 2011 către un fost ministru regional rus, Serghei Smorodin, identificat de OCCRP ca fiind un interpus al lui Kliuev. Sub controlul acestuia, compania a achiziționat încă două apartamente în Dubai în 2012, în valoare de 4 milioane USD. În 2016, compania a fost lichidată.

Deși SUA au impus sancțiuni împotriva lui Kliuev în 2014, Rusia nu l-a inculpat niciodată. Ancheta penală oficială din Rusia a acuzat doi infractori de drept comun, care au primit pedepse reduse. În schimb, Statele Unite și mai multe state europene au adoptat legislație sancționatorie sub numele „Magnitsky Act”, inspirată de cazul avocatului ucis.

🇨🇭 În Elveția, o investigație de 10 ani a dus la înghețarea a 19 milioane USD asociate cu Kliuev și alții, dar cazul a fost închis în 2021 din lipsă de probe. Marea majoritate a fondurilor înghețate au fost ulterior eliberate.

OCCRP subliniază că Dubai a devenit în ultimii ani un refugiu pentru capitalurile de proveniență dubioasă, oferind secrecy corporativă, fiscalitate redusă și piață imobiliară de elită. Investigația face parte din proiectul „Dubai Unlocked”, în cadrul căruia au fost analizate mii de documente privind tranzacții suspecte din emirat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

23 Iul. 2025, 16:35
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
23 Iul. 2025, 16:35 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Mai mulți retaileri mari din Republica Moldova, în frunte cu milionarul Mircea Baciu (Bomba) și afaceriștii discreți Iurii Starodubov și Vitalie Moraru (Maximum), cer impunerea de taxe vamale și TVA la toate coletele comandate online din afara țării, invocând concurența neloială. Aceștia dar și alții au participat la Clubului Presei Economice.  În realitate, această mișcare pare mai degrabă o tentativă disperată de a opri schimbarea inevitabilă a pieței, în care consumatorul are din ce în ce mai mult acces la produse mai ieftine, mai diverse și livrate direct la ușă. E cel puțin ironic să vezi rețele care domină mallurile din Chișinău și au showroomuri de sute de metri pătrați plângându-se de „inechitate” pentru că Temu sau AliExpress livrează un telefon sau o pereche de adidași cu 30% mai ieftin. Dacă aceste magazine tradiționale ar fi oferit prețuri și servicii competitive, clienții nu s-ar fi orientat în masă spre online.

Mai grav este faptul că marii retaileri cer statului să-și folosească pârghiile pentru a le proteja profiturile, sub pretextul apărării bugetului public și al mediului economic local. Ei omit, desigur, să menționeze propriile practici de optimizare fiscală, importurile mascate sau forța de muncă plătită parțial la negru. De cealaltă parte, milioane de moldoveni profită de deschiderea pieței globale și comandă online nu pentru că vor să ocolească sistemul, ci pentru că piața locală nu le oferă nici varietate, nici calitate, nici prețuri decente. În loc să investească în digitalizare, în magazine online sau în îmbunătățirea serviciilor, acești retaileri preferă să ceară guvernului să-i apere de concurență.

În UE, problema a fost rezolvată nu prin interzicerea coletelor, ci prin integrarea giganților internaționali în sistemul fiscal european – vânzătorii plătesc TVA la sursă, iar datele despre colete sunt transmise digital. Moldova ar putea urma același model, fără a penaliza consumatorii. Dar în Moldova, marii jucători cer impozitarea tuturor coletelor, indiferent de valoare, sperând că taxele le vor readuce clienții pierduți. Aceasta este esența luptei: nu pentru buget, ci pentru controlul unei piețe care, încet, dar sigur, scapă din mâinile granzilor. Dacă se va da curs acestor presiuni, vom asista nu la protejarea economiei locale, ci la protejarea privilegiilor unei elite economice care nu vrea să concureze, ci să controleze.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA