Scandalul se încinge! ANRE reacționează la acuzațiile Rotalin Gaz: Comportament neconstructiv și manipulare

26 Sept. 2023, 14:23
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Sept. 2023, 14:23 // Actual //  Lupu Eduard

ANRE oferă clarificări cu privire la prețurile reglementate pentru furnizarea gazelor naturale și tarifele pentru serviciul de distribuție, ale SRL „Rotalin Gaz Trading”.

La data de 10 iulie 2023, ANRE a primit o cerere oficială de la SRL „Rotalin Gaz Trading” privind revizuirea și aprobarea prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale, precum și ajustarea tarifelor pentru serviciul de distribuție pentru anul 2023. Aceste cereri au fost publicate pe site-ul ANRE pentru consultări publice, deschizându-se astfel un dialog transparent cu toate părțile interesate.

La data de 5 septembrie 2023, ANRE a aprobat prețurile reglementate pentru furnizarea gazelor naturale și tarifele pentru serviciul de distribuție pentru SRL „Rotalin Gaz Trading” pentru anul 2023.

„Este important de menționat că, pe parcursul consultărilor publice, SRL „Rotalin Gaz Trading” nu a ridicat obiecții cu privire la compatibilitatea metodologiilor și prețurilor propuse. Totodată, nu au fost depuse contestații cu privire la hotărârile de aprobare. În ceea ce privește cuantumul prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale, acestea au fost calculate în conformitate cu metodologiile aprobate de ANRE, inclusiv componenta de corectare a venitului reglementat, astfel încât să acopere costurile operatorului și să asigure o rentabilitate adecvată pentru furnizarea gazelor naturale”, susține ANRE.

ANRE subliniază că SRL „Rotalin Gaz Trading” a recunoscut acumularea unui venit excesiv în perioada ianuarie-mai 2023 și a inclus această sumă spre recuperare în prețurile propuse pentru consumatori.

Referitor la presupusele pierderi financiare acumulate în perioada 2019-2023, ANRE menționează că aceste valori nu au fost comunicate anterior și nu au fost incluse în calculele depuse pentru aprobarea prețurilor reglementate.

Agenția susține că, în conformitate cu legislația în vigoare, furnizorii cu obligația de serviciu public trebuie să furnizeze gaze naturale la prețurile aprobate de ANRE până la aprobarea prețurilor reglementate pentru întreprinderea respectivă. SRL „Rotalin Gaz Trading” nu a contestat aceste hotărâri și nu a depus cereri pentru aprobarea prețurilor până la data de 10 iulie 2023.

În concluzie, ANRE consideră că SRL „Rotalin Gaz Trading” a utilizat argumente nefondate și a emis declarații calomnioase, încercând să manipuleze opinia publică. ANRE susține că prețurile reglementate au fost calculate conform metodologiilor aprobate și vor continua să fie valabile pentru furnizarea gazelor naturale până la sfârșitul anului 2023. ANRE a emis o prescripție prin care solicită SRL „Rotalin Gaz Trading” să continue furnizarea gazelor naturale conform acestor prețuri și să informeze publicul despre această decizie. În caz contrar, ANRE va iniția procedura de suspendare a licenței și va aplica sancțiuni financiare conform legislației în vigoare.

„Cu regret, Rotalin Gaz Trading SRL este obligat să anunțe potențiala sa retragere forțată de pe piața furnizării de gaze naturale din Republica Moldova. Această decizie intervine în urma unor reglementări controversate și nesustenabile impuse de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energie (ANRE) la data de 5 septembrie 2023, se arată în mesajul companiei”, anunță compania într-un comunicat de presă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

06 Dec. 2023, 17:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Dec. 2023, 17:11 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova urmează să aloce 5,12 miliarde de lei pentru plata datoriei de stat în anul 2024, cu o reducere de 278,8 milioane de lei (5,2%) față de cifrele revizuite pentru anul 2023, potrivit bugetului pentru anul 2024.

Cheltuielile pentru serviciul datoriei externe de stat în 2024 sunt estimate la 2,3 miliarde de lei (echivalentul a 123,1 mil. dolari), reflectând o creștere de 795,4 milioane de lei (51,8%) față de cifrele revizuite pentru 2023. Această creștere este atribuită împrumuturilor în curs de desfășurare și împrumuturilor noi, precum și comisioanelor unice și creșterii ratelor de actualizare Euribor la 6 luni și ratele drepturilor speciale de tragere pe piața internațională.

Ministerul Finanțelor estimează că, în 2025-2026, costurile aferente serviciului datoriei publice externe vor crește la aproximativ 2,4 miliarde de lei și, respectiv, 2,6 miliarde de lei.

În ceea ce privește cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat în 2024, acestea sunt estimate la 2,8 miliarde de lei, inclusiv emisiile de Valori Mobiliare de Stat (VMS) pe piața primară (2 miliarde 018,1 milioane lei), VMS convertite (181,2 milioane lei), și obligațiunile emise pentru îndeplinirea obligațiilor de plată ale Ministerului Finanțelor rezultate din garanțiile de stat (597,5 milioane lei).

În comparație cu cifrele revizuite pentru anul 2023, cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat planificate pentru 2024 sunt mai mici cu 1,074 miliarde de lei (-27,7%), o reducere datorată scăderii ratei dobânzii la VMS pe piața primară.

Pentru anii 2025-2026, se estimează că cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat vor fi de 2 miliarde 432,3 milioane lei și, respectiv, 2 ,5 miliarde de lei, potrivit proiectului de buget.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău