Probleme grave la un furnizor de gaze! Acuză ANRE de jocuri obscure în favoarea Moldovagaz

26 Sept. 2023, 09:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Sept. 2023, 09:47 // Actual //  Lupu Eduard

Cu regret, Rotalin Gaz Trading SRL este obligat să anunțe potențiala sa retragere forțată de pe piața furnizării de gaze naturale din Republica Moldova. Această decizie intervine în urma unor reglementări controversate și nesustenabile impuse de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energie (ANRE) la data de 5 septembrie 2023, se arată în mesajul companiei.

După două decenii de servicii dedicate și investiții considerabile în dezvoltarea rețelelor de distribuție a gazelor din Republica Moldova, Rotalin Gaz Trading SRL se află acum într-o poziție insustenabilă. ANRE a impus prețuri reglementate pentru furnizarea și distribuția gazelor naturale care nu reflectă costurile reale și care nu sunt echitabile pentru compania noastră. Această decizie ne-a lăsat în incapacitatea de a acoperi costurile operaționale și de a genera veniturile necesare pentru a susține operațiunile noastre de distribuție.

Este important să subliniem că forțarea unei companii de distribuție a gazelor naturale să opereze cu venituri insuficiente este periculos și ilegal, deoarece pune în pericol siguranța operațiunilor noastre și capacitatea noastră de a furniza gaz consumatorilor noștri, care numără aproximativ 21.000 de clienți.

Prin urmare, începând cu 1 octombrie 2023, Rotalin Gaz Trading SRL va fi în imposibilitatea de a furniza gaze la noul preț reglementat impus de ANRE la 7 septembrie 2023. Conform legii, ANRE va numi Moldovagaz SA ca furnizor de ultimă opțiune pentru clienții noștri existenți care beneficiază de prețurile reglementate.

Provocarea majoră cu care ne confruntăm este că noul preț reglementat de furnizare este semnificativ mai mic decât prețul de piață pentru gaze naturale. ANRE susține, fără temei, că am obținut un „profit excesiv” în prima jumătate a anului 2023, când am trecut de la achiziționarea de gaze de la Moldovagaz la importuri directe din UE, spărgând astfel vechiul monopol de import deținut de Moldovagaz. Transparența noastră în practicile de cumpărare a gazului a permis reducerea costurilor, iar economiile au fost direcționate către stingerea datoriilor cu Moldovagaz și compensarea pierderilor anterioare suferite din cauza reglementărilor inadecvate ale ANRE.

Este demn de menționat că actualul tarif de aprovizionare al Moldovagaz SA reflectă devieri tarifare negative istorice de 2,5 miliarde de lei acumulate înainte de 2023, în timp ce ANRE a respins abaterile negative istorice ale Rotalin Gaz Trading SRL. Aceasta a condus la un tarif atribuit Rotalinului cu 35% mai mic decât al Moldovagaz SA, în ciuda avantajelor semnificative ale acestuia din urmă.

Rotalin a căutat în mod constant soluții și a cerut Comisiei pentru Situații Excepționale să intervină pentru a determina SA Energocom să vândă gaze naturale pentru consumatorii vulnerabili din Moldova la condiții similare cu cele oferite de Moldovagaz SA. Cu regret, această cerere a rămas fără răspuns, iar Energocom a continuat să furnizeze exclusiv Moldovagaz SA, demonstrând o părtinire evidentă și o discriminare împotriva furnizorilor privați, cum este Rotalin.

ANRE a impus în 2018 obligația serviciului public pentru furnizorii privați de a furniza gaze la prețuri reglementate consumatorilor, dar nu a furnizat mijloace adecvate pentru a îndeplini această obligație sau mecanisme de compensație a pierderilor. În plus, ANRE nu permite furnizorilor privați să renunțe la această obligație, ceea ce a condus la o situație care pune în pericol viabilitatea noastră financiară.

Acțiunile ANRE subminează principiile pieței libere și contravin angajamentelor internaționale ale Republicii Moldova de a promova o piață competitivă și transparentă a gazelor naturale. Astfel de reglementări prost concepute au eliminat deja majoritatea furnizorilor independenți de gaze din piața moldovenească începând din 2016, ceea ce a dus la monopolizarea aproape completă de către Moldovagaz, împiedicând accesul consumatorilor la alternative mai ieftine și servicii de calitate.

Cu toate acestea, vrem să asigurăm clienții noștri că suntem pregătiți să furnizăm gaze la prețuri nereglementate mai competitive decât cele impuse de Moldovagaz SA. Vom comunica în curând oferte specifice clienților noștri existenți și îi invităm pe toți cei interesați de un preț competitiv sub tarifele Moldovagaz SA să ne contacteze.

Suntem, de asemenea, profund îngrijorați de acțiunile recente ale Guvernului Republicii Moldova și ale ANRE, care par să împiedice liberalizarea pieței. De exemplu, Decretul din 30 mai 2023 impune o „taxă de ieșire” clienților Moldovagaz SA, limitând astfel opțiunile consumatorilor pentru furnizorii alternativi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

14 Iul. 2024, 09:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Iul. 2024, 09:20 // Actual //  Lupu Eduard

China a anunţat lansarea unei campanii online împotriva aplicaţiilor de video şi a reţelelor sociale care răspândesc conţinut „periculos” pentru copii.

Administraţia spaţiului cibernetic din China a anunţat începerea unui program de două luni, intitulat „Clar şi luminos”, care ar trebui să „consolideze în mod eficient protecţia minorilor pe internet şi să creeze un mediu digital mai sănătos şi mai sigur”, informează Agerpres.

Programul va include „remedierea problemelor majore” legate de platformele de scurte video-uri şi live-uri, reţelele sociale, site-urile de vânzări online, cataloagele de aplicaţii, dispozitivele conectate pentru copii şi controlul online pentru minori, a precizat autoritatea de reglementare.

Printre obiectele vizate: produse de comerţ electronic care sunt evocatoare sexual sau considerate a fi “soft porn”, precum şi informaţii care i-ar determina pe copii să întreţină „prietenii periculoase” sau care “ar transmite valori periculoase (…) prin jargon online şi cuvinte cheie create cu rea intenţie”.

Campania va aborda, de asemenea, difuzarea video-urilor considerate a glorifica hărţuirea la şcoală, precum şi conţinutul „violent sau sângeros” din desenele animate sau cântecele pentru copii sau utilizarea „copiilor vedetă pe internet” pentru a genera bani.

Partidul Comunist Chinez are un control ferm asupra internetului în țară, cenzurând conţinutul considerat vulgar, ostentativ sau subversiv din punct de vedere politic.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău