Probleme grave la un furnizor de gaze! Acuză ANRE de jocuri obscure în favoarea Moldovagaz

26 Sept. 2023, 09:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Sept. 2023, 09:47 // Actual //  Lupu Eduard

Cu regret, Rotalin Gaz Trading SRL este obligat să anunțe potențiala sa retragere forțată de pe piața furnizării de gaze naturale din Republica Moldova. Această decizie intervine în urma unor reglementări controversate și nesustenabile impuse de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energie (ANRE) la data de 5 septembrie 2023, se arată în mesajul companiei.

După două decenii de servicii dedicate și investiții considerabile în dezvoltarea rețelelor de distribuție a gazelor din Republica Moldova, Rotalin Gaz Trading SRL se află acum într-o poziție insustenabilă. ANRE a impus prețuri reglementate pentru furnizarea și distribuția gazelor naturale care nu reflectă costurile reale și care nu sunt echitabile pentru compania noastră. Această decizie ne-a lăsat în incapacitatea de a acoperi costurile operaționale și de a genera veniturile necesare pentru a susține operațiunile noastre de distribuție.

Este important să subliniem că forțarea unei companii de distribuție a gazelor naturale să opereze cu venituri insuficiente este periculos și ilegal, deoarece pune în pericol siguranța operațiunilor noastre și capacitatea noastră de a furniza gaz consumatorilor noștri, care numără aproximativ 21.000 de clienți.

Prin urmare, începând cu 1 octombrie 2023, Rotalin Gaz Trading SRL va fi în imposibilitatea de a furniza gaze la noul preț reglementat impus de ANRE la 7 septembrie 2023. Conform legii, ANRE va numi Moldovagaz SA ca furnizor de ultimă opțiune pentru clienții noștri existenți care beneficiază de prețurile reglementate.

Provocarea majoră cu care ne confruntăm este că noul preț reglementat de furnizare este semnificativ mai mic decât prețul de piață pentru gaze naturale. ANRE susține, fără temei, că am obținut un „profit excesiv” în prima jumătate a anului 2023, când am trecut de la achiziționarea de gaze de la Moldovagaz la importuri directe din UE, spărgând astfel vechiul monopol de import deținut de Moldovagaz. Transparența noastră în practicile de cumpărare a gazului a permis reducerea costurilor, iar economiile au fost direcționate către stingerea datoriilor cu Moldovagaz și compensarea pierderilor anterioare suferite din cauza reglementărilor inadecvate ale ANRE.

Este demn de menționat că actualul tarif de aprovizionare al Moldovagaz SA reflectă devieri tarifare negative istorice de 2,5 miliarde de lei acumulate înainte de 2023, în timp ce ANRE a respins abaterile negative istorice ale Rotalin Gaz Trading SRL. Aceasta a condus la un tarif atribuit Rotalinului cu 35% mai mic decât al Moldovagaz SA, în ciuda avantajelor semnificative ale acestuia din urmă.

Rotalin a căutat în mod constant soluții și a cerut Comisiei pentru Situații Excepționale să intervină pentru a determina SA Energocom să vândă gaze naturale pentru consumatorii vulnerabili din Moldova la condiții similare cu cele oferite de Moldovagaz SA. Cu regret, această cerere a rămas fără răspuns, iar Energocom a continuat să furnizeze exclusiv Moldovagaz SA, demonstrând o părtinire evidentă și o discriminare împotriva furnizorilor privați, cum este Rotalin.

ANRE a impus în 2018 obligația serviciului public pentru furnizorii privați de a furniza gaze la prețuri reglementate consumatorilor, dar nu a furnizat mijloace adecvate pentru a îndeplini această obligație sau mecanisme de compensație a pierderilor. În plus, ANRE nu permite furnizorilor privați să renunțe la această obligație, ceea ce a condus la o situație care pune în pericol viabilitatea noastră financiară.

Acțiunile ANRE subminează principiile pieței libere și contravin angajamentelor internaționale ale Republicii Moldova de a promova o piață competitivă și transparentă a gazelor naturale. Astfel de reglementări prost concepute au eliminat deja majoritatea furnizorilor independenți de gaze din piața moldovenească începând din 2016, ceea ce a dus la monopolizarea aproape completă de către Moldovagaz, împiedicând accesul consumatorilor la alternative mai ieftine și servicii de calitate.

Cu toate acestea, vrem să asigurăm clienții noștri că suntem pregătiți să furnizăm gaze la prețuri nereglementate mai competitive decât cele impuse de Moldovagaz SA. Vom comunica în curând oferte specifice clienților noștri existenți și îi invităm pe toți cei interesați de un preț competitiv sub tarifele Moldovagaz SA să ne contacteze.

Suntem, de asemenea, profund îngrijorați de acțiunile recente ale Guvernului Republicii Moldova și ale ANRE, care par să împiedice liberalizarea pieței. De exemplu, Decretul din 30 mai 2023 impune o „taxă de ieșire” clienților Moldovagaz SA, limitând astfel opțiunile consumatorilor pentru furnizorii alternativi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Dec. 2023, 14:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Dec. 2023, 14:56 // Actual //  Lupu Eduard

Neplata creditelor de către debitorii chinezi a crescut la un nivel record de la izbucnirea pandemiei de coronavirus, subliniind profunzimea recesiunii economice a țării și obstacolele în calea unei redresări complete, scrie Financial Times.

În total, 8,54 milioane de persoane, majoritatea cu vârste cuprinse între 18 și 59 de ani, se află oficial pe lista neagră a autorităților, după ce nu și-au plătit toate ratele, de la credite ipotecare pentru locuințe la împrumuturi pentru afaceri, potrivit instanțelor locale.

Această cifră, echivalentă cu aproximativ 1% din adulții chinezi în vârstă de muncă, este în creștere față de 5,7 milioane de neplătitori la începutul anului 2020, în condițiile în care blocajele cauzate de pandemie și alte restricții au frânat creșterea economică și au diminuat veniturile gospodăriilor.

Numărul tot mai mare de neplătitori va spori dificultatea de a consolida încrederea consumatorilor în China, a doua economie ca mărime din lume și o sursă crucială de cerere globală. De asemenea, acest lucru atrage atenția asupra lipsei de legi privind falimentul personal care ar putea atenua impactul financiar și social al creșterii mari a datoriilor.

În conformitate cu legislația chineză, persoanele aflate pe lista neagră a neplătitorilor de datorii sunt blocate de la o serie de activități economice, inclusiv achiziționarea de bilete de avion și efectuarea de plăți prin intermediul aplicațiilor mobile precum Alipay și WeChat Pay, ceea ce reprezintă o piedică în plus pentru o economie afectată de încetinirea sectorului imobiliar și de scăderea încrederii consumatorilor. Procesul de înscriere pe lista neagră este declanșat după ce un debitor este dat în judecată de creditori, cum ar fi băncile, și apoi nu respectă un termen de plată ulterior.

„Creșterea galopantă a numărului de neplătitori este produsul unor probleme nu doar ciclice, ci și structurale”, a declarat Dan Wang, economist șef la Hang Seng Bank China. „Situația s-ar putea înrăutăți înainte de a se îmbunătăți”.

Criza datoriilor personale vine în urma unui val de împrumuturi din partea consumatorilor chinezi. Datoria gospodăriilor ca procent din produsul intern brut aproape s-a dublat în ultimul deceniu, ajungând la 64% în septembrie, potrivit National Institution for Finance and Development, un think-tank cu sediul la Beijing.

Dar obligațiile financiare tot mai mari au devenit din ce în ce mai greu de gestionat, deoarece creșterea salariilor a stagnat sau a devenit negativă în mijlocul unei stări de rău economice.

Pe măsură ce un număr tot mai mare de consumatori chinezi lipsiți de bani s-au luptat să ajungă la finalul lunii, mulți dintre ei au încetat să-și mai plătească facturile. Tot mai mulți rezidenți chinezi se luptă, de asemenea, pentru a găsi un loc de muncă: șomajul în rândul tinerilor a atins un nivel record de 21,3% în iunie, ceea ce a determinat autoritățile să nu mai raporteze aceste date.

„Îmi voi plăti soldul cardului de credit de 28.000 de Rmb (4.000 de dolari) atunci când voi avea un loc de muncă”, a declarat John Wang, un funcționar din Shanghai care nu și-a mai plătit ratele după ce a fost concediat în luna mai. „Nu știu când se va întâmpla asta”.

China Merchants Bank a declarat în această lună că împrumuturile neperformante provenite din plățile cardurilor de credit cu întârzieri de 90 de zile au crescut cu 26% în 2022 față de anul precedent. China Index Academy, o companie de consultanță cu sediul la Shanghai, a raportat 584.000 de executări silite în China în primele nouă luni din 2023, cu aproape o treime mai mult decât în anul precedent.

Viața pentru debitorii aflați pe lista neagră poate fi dificilă, aceștia trebuind să navigheze printre zecile de restricții impuse de stat. Datornicii și familiile lor nu au acces la locuri de muncă guvernamentale și li se poate interzice chiar să folosească drumurile cu taxă.

Jane Zhang, proprietara unei companii de publicitate din sud-estul provinciei Jiangxi, care nu a plătit un împrumut bancar, a declarat că a intrat în panică atunci când, în luna mai, un tribunal local i-a interzis să folosească WeChat Pay pentru a cumpăra mâncare pentru copilul ei cel mic.

„Am crezut că fiul meu va muri de foame, deoarece nu aveam niciun ban la îndemână și toate cumpărăturile mele zilnice erau făcute prin WeChat”, a declarat Zhang, care ulterior a convins instanța să renunțe la interdicția privind plățile cu telefonul mobil, menținând însă alte pedepse în vigoare.

Pe măsură ce neplățile cresc, experții juridici au propus introducerea unor legi privind falimentul personal cu scutirea de datorii pentru insolvențele individuale.

„Trebuie să găsim o modalitate de a-i ajuta pe rău-platnici individuali să se ridice din nou”, a declarat Liu Junhai, profesor de drept la Universitatea Renmin, care a contribuit la elaborarea legii falimentului corporativ din China.

Însă lipsa de transparență în ceea ce privește finanțele personale a făcut ca astfel de măsuri să fie dificil de implementat. Factorii de decizie politică au făcut puține progrese în ceea ce privește adoptarea de reglementări privind dezvăluirea activelor individuale din cauza unei reacții negative din partea oficialilor guvernamentali și a altor grupuri de interese care se tem că normele ar putea dezvălui corupția.

Cu puține speranțe de ușurare, mulți debitori aflați pe lista neagră au renunțat să își restabilească sănătatea financiară. Zhang a decis să își închidă afacerea de publicitate după ce a pierdut conturi de la departamentele guvernamentale locale, cărora le este interzis să lucreze cu companii aflate pe lista neagră.

„Instanța a spus că viața mea va reveni la normal dacă plătesc datoria”, a spus ea. „Dar cum pot să fac bani când mă confrunt cu atât de multe restricții?”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău