Probleme grave la un furnizor de gaze! Acuză ANRE de jocuri obscure în favoarea Moldovagaz

26 Sept. 2023, 09:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Sept. 2023, 09:47 // Actual //  Lupu Eduard

Cu regret, Rotalin Gaz Trading SRL este obligat să anunțe potențiala sa retragere forțată de pe piața furnizării de gaze naturale din Republica Moldova. Această decizie intervine în urma unor reglementări controversate și nesustenabile impuse de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energie (ANRE) la data de 5 septembrie 2023, se arată în mesajul companiei.

După două decenii de servicii dedicate și investiții considerabile în dezvoltarea rețelelor de distribuție a gazelor din Republica Moldova, Rotalin Gaz Trading SRL se află acum într-o poziție insustenabilă. ANRE a impus prețuri reglementate pentru furnizarea și distribuția gazelor naturale care nu reflectă costurile reale și care nu sunt echitabile pentru compania noastră. Această decizie ne-a lăsat în incapacitatea de a acoperi costurile operaționale și de a genera veniturile necesare pentru a susține operațiunile noastre de distribuție.

Este important să subliniem că forțarea unei companii de distribuție a gazelor naturale să opereze cu venituri insuficiente este periculos și ilegal, deoarece pune în pericol siguranța operațiunilor noastre și capacitatea noastră de a furniza gaz consumatorilor noștri, care numără aproximativ 21.000 de clienți.

Prin urmare, începând cu 1 octombrie 2023, Rotalin Gaz Trading SRL va fi în imposibilitatea de a furniza gaze la noul preț reglementat impus de ANRE la 7 septembrie 2023. Conform legii, ANRE va numi Moldovagaz SA ca furnizor de ultimă opțiune pentru clienții noștri existenți care beneficiază de prețurile reglementate.

Provocarea majoră cu care ne confruntăm este că noul preț reglementat de furnizare este semnificativ mai mic decât prețul de piață pentru gaze naturale. ANRE susține, fără temei, că am obținut un „profit excesiv” în prima jumătate a anului 2023, când am trecut de la achiziționarea de gaze de la Moldovagaz la importuri directe din UE, spărgând astfel vechiul monopol de import deținut de Moldovagaz. Transparența noastră în practicile de cumpărare a gazului a permis reducerea costurilor, iar economiile au fost direcționate către stingerea datoriilor cu Moldovagaz și compensarea pierderilor anterioare suferite din cauza reglementărilor inadecvate ale ANRE.

Este demn de menționat că actualul tarif de aprovizionare al Moldovagaz SA reflectă devieri tarifare negative istorice de 2,5 miliarde de lei acumulate înainte de 2023, în timp ce ANRE a respins abaterile negative istorice ale Rotalin Gaz Trading SRL. Aceasta a condus la un tarif atribuit Rotalinului cu 35% mai mic decât al Moldovagaz SA, în ciuda avantajelor semnificative ale acestuia din urmă.

Rotalin a căutat în mod constant soluții și a cerut Comisiei pentru Situații Excepționale să intervină pentru a determina SA Energocom să vândă gaze naturale pentru consumatorii vulnerabili din Moldova la condiții similare cu cele oferite de Moldovagaz SA. Cu regret, această cerere a rămas fără răspuns, iar Energocom a continuat să furnizeze exclusiv Moldovagaz SA, demonstrând o părtinire evidentă și o discriminare împotriva furnizorilor privați, cum este Rotalin.

ANRE a impus în 2018 obligația serviciului public pentru furnizorii privați de a furniza gaze la prețuri reglementate consumatorilor, dar nu a furnizat mijloace adecvate pentru a îndeplini această obligație sau mecanisme de compensație a pierderilor. În plus, ANRE nu permite furnizorilor privați să renunțe la această obligație, ceea ce a condus la o situație care pune în pericol viabilitatea noastră financiară.

Acțiunile ANRE subminează principiile pieței libere și contravin angajamentelor internaționale ale Republicii Moldova de a promova o piață competitivă și transparentă a gazelor naturale. Astfel de reglementări prost concepute au eliminat deja majoritatea furnizorilor independenți de gaze din piața moldovenească începând din 2016, ceea ce a dus la monopolizarea aproape completă de către Moldovagaz, împiedicând accesul consumatorilor la alternative mai ieftine și servicii de calitate.

Cu toate acestea, vrem să asigurăm clienții noștri că suntem pregătiți să furnizăm gaze la prețuri nereglementate mai competitive decât cele impuse de Moldovagaz SA. Vom comunica în curând oferte specifice clienților noștri existenți și îi invităm pe toți cei interesați de un preț competitiv sub tarifele Moldovagaz SA să ne contacteze.

Suntem, de asemenea, profund îngrijorați de acțiunile recente ale Guvernului Republicii Moldova și ale ANRE, care par să împiedice liberalizarea pieței. De exemplu, Decretul din 30 mai 2023 impune o „taxă de ieșire” clienților Moldovagaz SA, limitând astfel opțiunile consumatorilor pentru furnizorii alternativi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

10 Mai 2024, 12:03
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
10 Mai 2024, 12:03 // Actual //  Lupu Eduard

Google a anunțat lansarea Med-Gemini, un instrument de inteligență artificială destinat să sprijine munca medicilor prin preluarea unei părți din sarcinile zilnice.

Tehnologia este derivată din modelul Gemini, ajustată pentru a se conecta la baze de date medicale relevante și optimizată pentru nevoile specifice ale domeniului medical.

Diferența majoră între Med-Gemini și alte inteligențe artificiale medicale este că Google a accentuat capacitatea de auto-formare a sistemului, prin asimilarea informațiilor din diagnosticările anterioare realizate de medici în situații similare. Interesant este că Med-Gemini folosește Google Search pentru a filtra și selecta informații medicale relevante din marea de conținut disponibil online, inclusiv articole neștiințifice sau informații eronate, scrie BGR.

Experiența convențională în consulturile medicale variază de la un diagnostic rapid și superficial, la liste extinse de analize și, în cele din urmă, la un tratament eficient oferit de un medic cu experiență. Med-Gemini promite să simplifice acest parcurs, oferind direct un diagnostic precis și recomandări terapeutice eficiente, eliminând necesitatea programărilor multiple și a costurilor asociate.

Google afirmă că diagnosticările realizate de Med-Gemini au fost mai precise decât cele ale medicilor umani
În testele efectuate, Med-Gemini a fost comparat cu 14 benchmark-uri medicale. Mai impresionant, Google afirmă că diagnosticările realizate de Med-Gemini au fost mai precise decât cele ale medicilor umani și ale altor modele de inteligență artificială specializate. Med-Gemini a obținut un scor de precizie de 91,1%, utilizând o funcționalitate specială care ghidează căutarea în baza incertitudinii.

Cu toate acestea, implementarea pe scară largă a Med-Gemini în practica medicală obișnuită rămâne incertă. Provocările includ construirea încrederii pacienților în diagnosticările AI și adaptarea tehnologiei pentru a mimă empatia și intuiția umană. Google însuși sugerează că Med-Gemini ar trebui să servească mai degrabă ca un instrument de suport pentru medici, permițându-le să se concentreze pe cazurile complexe și să reducă presiunea asupra sistemelor medicale suprasolicitate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău