Scenariile apocaliptice ale Gazpromului pentru Moldova! Parlicov: Suntem pregătiți

21 Dec. 2023, 10:11
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
21 Dec. 2023, 10:11 // Actual //  bani.md

Cu iarna trecută încă proaspăt în minte, Ministerul Energiei din Republica Moldova anunță că țara este mai pregătită ca niciodată pentru sezonul de încălzire care se apropie. Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat că au fost acumulate rezerve considerabile de gaz pentru întreaga iarnă, iar un contract pe un an pentru procurarea energiei electrice la prețuri accesibile a fost semnat cu succes.

Într-un comunicat de presă emis astăzi, ministrul Parlicov a subliniat că, datorită acestor măsuri preventive, populația va beneficia de lumină și căldură la prețuri mai mici comparativ cu anul precedent. El a menționat că, având în vedere contextul actual geopolitic, cu războiul din Ucraina și politizarea comerțului cu resurse energetice din partea Federației Ruse, Moldova a luat în calcul mai multe scenarii pentru asigurarea furnizării continue și stabile a energiei.

Planul elaborat încă din luna iulie a acestui an ia în considerare trei scenarii posibile:

1. Absența limitărilor de gaze naturale livrate de Gazprom către Moldovagaz.
2. Continuarea livrării gazelor naturale de către Gazprom la nivelul de 5,7 milioane de metri cubi pe zi.
3. Rezilierea de către Gazprom a contractului de furnizare a gazelor naturale.

Ministerul Energiei a anticipat și posibile situații sub scenariul 2, precum repartizarea proporțională între malul drept și malul stâng sau alocarea exclusivă către consumatorii de pe malul stâng al Nistrului.

Scenariile luate în calcul au la bază experiența crizei energetice din sezonul de încălzire anterior și modelează contextul geopolitic actual. Ministrul Parlicov a subliniat importanța reducerii consumului de gaze naturale și a prețurilor accesibile la energie pentru a evita o nouă criză energetică.

Guvernul propune măsuri precum reconectarea clădirilor publice la sistemele centralizate de termoficare, utilizarea combustibililor alternativi în centralele termice, și menținerea unui volum minim de 450 milioane de metri cubi de gaze în stocuri până la începutul sezonului rece.

În cazul Termoelectrica, cel mai mare consumator de gaze naturale, se propune utilizarea păcurii ca alternativă, dar nu mai mult de 50% din totalul combustibilului, în funcție de evoluțiile prețurilor și disponibilitatea resurselor energetice.

Planul Ministerului Energiei evidențiază angajamentul Republicii Moldova în asigurarea unei ierni fără incidente majore în furnizarea energiei, având în vedere vulnerabilitățile și riscurile actuale din peisajul energetic global.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 17:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 17:35 // Actual //  Ursu Victor

Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile necesare pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări sub cadrul Extins al Facilității de Credit și al Fondului Extins (ECF/EFF) și a celei de-a doua evaluări sub cadrul Facilității de Reziliență și Sustenabilitate (RSF).

Recuperarea economică din Moldova este în plină desfășurare, cu o creștere estimată de 2,6% pentru acest an și de 3% pentru anul viitor. Deficitul fiscal este prognozat să scadă de la 5,2% în 2023 la 4,4% în 2024 și 4,0% în 2025. În ciuda unor rezultate cuantitativ bune, implementarea reformelor structurale a întâmpinat întârzieri.

„Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări a programelor Moldovei sub ECF/EFF și a celei de-a doua evaluări sub RSF. Acordul urmează să fie aprobat de conducerea FMI și de Consiliul Executiv. Finalizarea evaluărilor va permite o alocare de 111,4 milioane DSP (aproximativ 148,3 milioane USD), ceea ce va aduce totalul decontărilor sub programele în derulare la aproximativ 810 milioane USD”, se arată în mesajul FMI.

Recuperarea după efectele adverse ale războiului din Ucraina și șocurile prețurilor energetice este în curs. Creșterea este estimată la 2,6% în 2024 și 3% în 2025, susținută de cererea internă robustă. Inflația a rămas în mare parte în cadrul coridorului țintă de 5 ± 1,5% al Băncii Naționale a Moldovei începând din octombrie 2023. Riscurile negative rămân ridicate, în principal legate de războiul din Ucraina și posibile noi șocuri energetice. În schimb, progresul mai rapid în reformele structurale, inclusiv în cadrul Planului de Creștere al UE, și evoluțiile constante pe calea aderării la UE reprezintă riscuri pozitive.

„Revizuirea în scădere a deficitului fiscal pentru 2024 și 2025 la 4,4%, respectiv 4,0% din PIB, reflectă venituri mai mari decât cele prognozate, susținute de creșterea salariilor și importurilor. Cheltuielile guvernamentale au rămas, în general, neschimbate, cu un reechilibru favorabil investițiilor pentru anul viitor. „Deși performanțele cuantitative au fost bune, implementarea reformelor structurale a fost inegală. Autoritățile au finalizat condiționalitățile legate de incluziunea financiară, sectorul asigurărilor și întreprinderile de stat, iar amendamentele legale pentru consolidarea autonomiei și guvernanței Băncii Naționale a Moldovei urmează să fie prezentate Parlamentului în curând. Acțiunile convenite pentru înființarea Curții Anticorupție și pentru asigurarea personalului adecvat la Procuratura Anticorupție sunt în așteptare. De asemenea, trecerea de la subvențiile energetice acordate prin facturi la transferuri bănești țintite a avut loc la timp pentru sezonul de încălzire actual. Alte măsuri de reformă din cadrul RSF sunt în desfășurare, dar vor necesita mai mult timp pentru a fi finalizate. „Examinarea evaluărilor de către Consiliul Executiv al FMI este programată pentru mijlocul lunii decembrie. Programul este așteptat să includă două evaluări suplimentare și să se finalizeze în octombrie 2025”, conchide FMI.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău