Scenariul apocaliptic bate la ușă! Universitățile vor avea doar clădiri fantomă

30 Dec. 2022, 11:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Dec. 2022, 11:50 // Actual //  Lupu Eduard

Universitățile din Republica Moldova sunt puternic influențate de migrația populației. În 2022 este înregistrată o reducere de 2900 de persoane, după ce timp de doi ani acest număr a fost în creștere. S-a ajuns la 56800 de studenți în 2022 față de 59600 în 2021. Este cel mai mic nivel începând cu anii 1997, 1998. „Am ajuns la nivelul de acum 25 de ani”, a declarat economistul Veaceslav Ioniță în emisiunea săptămânală „Analize economice”.

Republica Moldova a avut 426-427 de mii de tineri de vârsta de 19-24 de ani. În prezent, numărul acestora a scăzut la 234 de mii. Cu circa 200 de mii s-a redus numărul tinerilor de 19-24 de ani, ceea ce spune că Republica Moldova ar putea să nu mai aibă studenți deoarece nu mai sunt tineri.

Migrația, precizează analistul economic, influențează numărul studenților. În 2022 sunt în țară circa 155 de mii de tineri, iar 79,5 mii – peste hotare. Din 2014 și până în 2022 în Republica Moldova reducerea demografică este din contul celor care se află în țară, iar scăderea numărului de studenți este cel mai mult influențată de: demografie și migrație.

Potrivit expertului, Republica Moldova până în anii 1990 avea 130 de studenți la 10 mii de locuitori. A urmat o creștere continuă, iar în prezent, în stânga Nistrului sunt mai mulți studenți la o mie de locuitori. Studenții din dreapta Nistrului, mai mulți pleacă peste hotare imediat cum au finalizat liceul, și din acest motiv în interiorul țării este un grad mai redus de studenți.

Veaceslav Ioniță susține că Republica Moldova tinerii moldoveni au înclinația de a învăța, merg la studii, doar că peste hotare și nu în țară. Însă, afirmă expertul, putem compensa acest lucru prin aducerea studenților străini care să învețe în Republica Moldova. Într-o economie a globalizării, unde este o competiție globală, unde au dispărut frontierele, nu este un factor negativ că tinerii moldoveni să studieze peste hotare, dar cum asigurăm aceleași condiții ca tinerii străini să învețe în Republica Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

27 Feb. 2024, 13:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Feb. 2024, 13:59 // Actual //  Lupu Eduard

Bitcoin a revenit la nivelul de 57.000 de dolari pentru prima dată de la sfârşitul anului 2021, susţinut de cererea investitorilor prin intermediul fondurilor tranzacţionate la bursă, precum şi de noi achiziţii din partea MicroStrategy Inc, raportează Bloomberg.

Activul digital a crescut cu până la 4,4% pentru a ajunge la 57.039 de dolari, înainte de a se tranzacţiona la 56.534 de dolari marţi la ora 6 dimineaţa la New York. Preţul Bitcoin a crescut cu 32% de la începutul anului, extinzând un raliu prelungit care a alimentat, de asemenea, apetitul speculativ pentru token-uri mai mici precum Ether şi Dogecoin.

O sumă netă de 6,1 miliarde de dolari a fost vărsată într-un lot de ETF-uri Bitcoin de referinţă care au început să se tranzacţioneze în SUA la 11 ianuarie, semnalând o cerere tot mai mare pentru acest simbol dincolo de entuziaştii consacraţi ai activelor digitale.

MicroStrategy, o firmă de software pentru întreprinderi care cumpără Bitcoin ca parte a strategiei sale corporative, a declarat luni că a achiziţionat încă aproximativ 3.000 de jetoane în această lună. Compania deţine în prezent aproximativ 10 miliarde de dolari în Bitcoin.

Valoarea combinată a activelor digitale se ridică acum la aproximativ 2.200 de miliarde de dolari, potrivit CoinGecko, comparativ cu un minim de aproximativ 820 de miliarde de dolari în timpul pieţei bear din 2022, când FTX şi alte platforme cripto s-au prăbuşit. Datele Coinglass arată că poziţii de tranzacţionare cripto în valoare de aproximativ 162 de milioane de dolari care pariază pe preţuri mai mici au fost lichidate în cursul zilelor de luni şi marţi – una dintre cele mai mari cifre pe două zile înregistrate din data de 30 noiembrie.

Acţiunile companiilor legate de cripto-monede au crescut luni în SUA. MicroStrategy a crescut cu 16%, platforma de tranzacţionare Coinbase Global Inc. a crescut cu 17%, iar minerul Marathon Digital Holdings Inc. a urcat cu 22%.

Intrările masive în ETF-urile Bitcoin i-au determinat pe unii observatori din industrie să lanseze o serie de avertismente asupra unei iminente restrângeri a ofertei, deoarece minerii nu reuşesc să genereze suficiente monede pentru a ţine pasul cu cererea.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău