„Schimbă viața unui copil. Devino asistent parental profesionist” – campanie lansată de Primăria Chișinău și UNICEF

20 Ian. 2023, 14:30
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
20 Ian. 2023, 14:30 // Actual //  MD Bani

Peste 100 copii rămași fără ocrotire părintească așteaptă să fie încadrați în familiile din municipiul Chișinău, inclusiv copii și adolescenți refugiați din Ucraina.

Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului (DGPDC) își propune, în acest an, să recruteze asistenți parentali profesioniști pentru a asigura acestor copii sprijin, grijă și un mediu familial prietenos. O campanie în acest sens – Schimbă viața unui copil. Devino asistent parental profesionist” – a fost lansată de către Direcția generală pentru protecția drepturilor copilului din Chișinău și UNICEF Moldova.

„Una dintre prioritățile UNICEF este de a consolida răspunsul de protecție a copiilor în situații de risc și de a preveni aceste situații la nivel local, dar și național. Suntem astăzi aici, pentru a lansa campania – Schimbă viața unui copil. Devino asistent parental profesionist – și vreau să încurajez familiile să se implice în această misiune pentru a deveni asistenți parentali profesioniști, pentru a oferi un sprijin esențial copiilor care au nevoie de îngrijire, dar și minorilor refugiați din Ucraina”, a menționat Ilija Talev, reprezentantul adjunct de țară al UNICEF Moldova.

Asistenții parentali profesioniști pot fi persoane căsătorite sau necăsătorite, care au experiență în educarea copiilor. Aceștia ar putea îngriji unul sau mai mulți minori, iar echipa serviciului Asistență Parentală Profesionistă le va oferi suport, instruire și consiliere gratuită.

„Asistent parental profesionist poate deveni orice persoană care este gata de a ajuta un copil să iasă din situații de risc. Beneficiari ai Serviciului pot fi copiii care sunt lipsiți de ocrotirea părintească, minorii cu nevoi speciale sau copii refugiați”, a explicat Sergiu Oceretnîi, șeful direcției generală pentru protecția drepturilor copilului din Chișinău.

În prezent, în cadrul Serviciului Asistență Parentală Profesionistă din mun. Chișinău sunt angajați 29 de asistenți parentali profesioniști care educă 27 de copii. Anual, sute de copii au nevoie să beneficieze de acest Serviciu.

„În 2023, noi ne propunem să creștem numărul până la 50 de asistenți parentali profesioniști. Cu suportul UNICEF, vom dota cu toate cele necesare fiecare copil”, a precizat Angela Cutasevici, viceprimară a municipiul Chișinău.

Pentru realizarea proiectului, UNICEF va acoperi costurile în mărime de circa 3 milioane de lei pentru primele opt luni ale anului 2023.

Din septembrie 2023, proiectul va fi finanțat din bugetul municipal.

„Scopul nostru e să ajungem la zero copii abandonați și lăsați fără îngrijire părintească. Situațiile de risc trebuie să fie diminuate, iar copiii să se poată bucura de atenție și implicare. Un obiectiv separat ține de incluziune și acordare a serviciilor copiilor refugiați din Ucraina”, a precizat Ion Ceban, primarul general al municipiului Chișinău.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește-ne pe TELEGRAM!

Asistenții parentali profesioniști vor beneficia de un supliment la salariu în mărime de 50%, iar copiii vor beneficia de o indemnizație unică, o indemnizație lunară și un supliment financiar lunar. La plasament, copilului îi vor fi asigurate bunuri de strictă necesitate.

Asistența parentală profesionistă este un serviciu specializat, care oferă copiilor îngrijire în familia unui asistent parental profesionist și presupune plasamentul acestora, pentru o perioadă determinată de timp, într-o familie alternativă, în timp ce părinții biologici se confruntă cu anumite probleme.

 

 

Despre Memorandum:

Memorandumul de Înțelegere între Municipiul Chișinău și UNICEF Moldova vizează acordarea asistenței tehnice pentru realizarea drepturilor copiilor și adolescenților în municipiul Chișinău.

UNICEF Moldova și Municipiul Chișinău au semnat un Memorandum de înțelegere privind protecția și realizarea drepturilor copiilor și adolescenților din Chișinău.

Conform actului semnat, UNICEF și Municipiul Chișinău vor coopera în scopul implementării serviciilor sociale menite să consolideze sistemul de protecție copilului (inclusiv a copiilor refugiați).

Totodată, în cadrul Memorandumului, vor fi dezvoltate sau consolidate mai multe servicii de protecție a copiilor precum dezvoltarea serviciului asistență parentală profesionistă, dezvoltarea Serviciului Casă de copii de tip familial, dezvoltarea locuinței sociale asistate, dezvoltarea serviciului social Grădiniță – creșă pentru copii de la 4 luni la 3 ani, dezvoltarea serviciului Centrul maternal,

dezvoltarea serviciului de asistență socială comunitară, dezvoltarea serviciului social Centrul de zi pentru copii și familii aflați în situații de risc, dezvoltarea complexului de servicii sociale pentru copiii în situații de stradă.

Memorandumul de înțelegere între Municipiul Chișinău și UNICEF Moldova a fost semnat în luna iunie a anului 2022. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 50 de milioane de lei, dintre care suportul UNICEF este de aproximativ 22 de milioane de lei, iar contribuția Primăriei Municipiului Chișinău ajunge la aproximativ 28 de milioane de lei.

Despre DGPDC:

Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului este subordonată Primăriei Municipiului Chișinău și are drept misiune monitorizarea respectării drepturilor copilului în municipiul Chișinău și protecția copiilor aflați în situație de risc, a copiilor victime și potențiale victime ale violenței, neglijării, abuzurilor, exploatării în toate mediile, precum și asistența familiilor cu copii pentru prevenirea intrării lor în dificultate, dar și pentru depășirea situațiilor de risc cu care se confruntă acestea.

Realitatea Live

16 Mai 2025, 16:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
16 Mai 2025, 16:37 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Statul român, prin Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime” S.A. Constanța (CN APM), a depus prima ofertă neangajantă pentru achiziționarea operatorului Portului Internațional Liber Giurgiulești din Republica Moldova – firma ICS Danube Logistics, controlată în prezent de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Potrivit documentelor obținute de Profit.ro, oferta a fost înregistrată pe 24 aprilie 2025, marcând un prim pas concret al României pentru preluarea singurului port maritim al Republicii Moldova, situat strategic la kilometrul 133,8 al Dunării, în vecinătatea granițelor cu România și Ucraina, scrie profit.ro.

Pentru a susține acest demers, compania românească a lansat o procedură de achiziție de servicii de consultanță în valoare de 2 milioane de lei, necesare evaluării activelor și realizării unui raport de due diligence. Cinci operatori economici au depus oferte pentru acest contract, urmând ca firma câștigătoare să finalizeze analiza în termen de trei săptămâni.

Tranzacția este urmărită cu atenție și de alți potențiali investitori strategici. Printre aceștia se numără MBF Port Burgas din Bulgaria, controlată de frații Kiril și Georgi Domuschiev – oameni de afaceri influenți și proprietari ai clubului de fotbal Ludogorets Razgrad. De asemenea, BERD a anunțat anterior că poartă discuții și cu investitori din Turcia, Olanda și Danemarca.

Portul Giurgiulești este singurul port maritim al Republicii Moldova și un nod logistic crucial, conectat trimodal – pe cale ferată, rutier și fluvial. În 2023, portul a înregistrat un record de 2,17 milioane de tone de mărfuri transbordate, o creștere de aproape 19% față de anul precedent.

Terminalele portului permit importul de combustibili, îngrășăminte și materiale de construcții, precum și exportul de cereale, ulei, șrot și deșeuri metalice. Giurgiulești funcționează și ca port satelit al Constanței, de unde vin livrări regulate de produse esențiale.

Directorul general al Danube Logistics SRL, Mathias von Tucher, a declarat recent că accentul operațional va fi pus pe nevoile importatorilor și exportatorilor moldoveni, menționând investiții în infrastructura cerealieră și digitalizarea operațiunilor.

BERD a devenit unic proprietar legal al portului în 2021, după ce a sprijinit financiar proiectul încă din 1995. Banca internațională a anunțat că urmărește atragerea unui investitor strategic capabil să continue dezvoltarea infrastructurii portuare și să asigure stabilitatea economică a proiectului.

Deși obiectivele guvernului român sunt în prezent confidențiale din rațiuni de concurență, sursele oficiale arată că Bucureștiul tratează acest proiect ca un obiectiv de interes strategic pentru întărirea conectivității regionale, a cooperării economice cu Republica Moldova și a prezenței în bazinul Mării Negre și Dunării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO