„Schimbă viața unui copil. Devino asistent parental profesionist” – campanie lansată de Primăria Chișinău și UNICEF

20 Ian. 2023, 14:30
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
20 Ian. 2023, 14:30 // Actual //  MD Bani

Peste 100 copii rămași fără ocrotire părintească așteaptă să fie încadrați în familiile din municipiul Chișinău, inclusiv copii și adolescenți refugiați din Ucraina.

Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului (DGPDC) își propune, în acest an, să recruteze asistenți parentali profesioniști pentru a asigura acestor copii sprijin, grijă și un mediu familial prietenos. O campanie în acest sens – Schimbă viața unui copil. Devino asistent parental profesionist” – a fost lansată de către Direcția generală pentru protecția drepturilor copilului din Chișinău și UNICEF Moldova.

„Una dintre prioritățile UNICEF este de a consolida răspunsul de protecție a copiilor în situații de risc și de a preveni aceste situații la nivel local, dar și național. Suntem astăzi aici, pentru a lansa campania – Schimbă viața unui copil. Devino asistent parental profesionist – și vreau să încurajez familiile să se implice în această misiune pentru a deveni asistenți parentali profesioniști, pentru a oferi un sprijin esențial copiilor care au nevoie de îngrijire, dar și minorilor refugiați din Ucraina”, a menționat Ilija Talev, reprezentantul adjunct de țară al UNICEF Moldova.

Asistenții parentali profesioniști pot fi persoane căsătorite sau necăsătorite, care au experiență în educarea copiilor. Aceștia ar putea îngriji unul sau mai mulți minori, iar echipa serviciului Asistență Parentală Profesionistă le va oferi suport, instruire și consiliere gratuită.

„Asistent parental profesionist poate deveni orice persoană care este gata de a ajuta un copil să iasă din situații de risc. Beneficiari ai Serviciului pot fi copiii care sunt lipsiți de ocrotirea părintească, minorii cu nevoi speciale sau copii refugiați”, a explicat Sergiu Oceretnîi, șeful direcției generală pentru protecția drepturilor copilului din Chișinău.

În prezent, în cadrul Serviciului Asistență Parentală Profesionistă din mun. Chișinău sunt angajați 29 de asistenți parentali profesioniști care educă 27 de copii. Anual, sute de copii au nevoie să beneficieze de acest Serviciu.

„În 2023, noi ne propunem să creștem numărul până la 50 de asistenți parentali profesioniști. Cu suportul UNICEF, vom dota cu toate cele necesare fiecare copil”, a precizat Angela Cutasevici, viceprimară a municipiul Chișinău.

Pentru realizarea proiectului, UNICEF va acoperi costurile în mărime de circa 3 milioane de lei pentru primele opt luni ale anului 2023.

Din septembrie 2023, proiectul va fi finanțat din bugetul municipal.

„Scopul nostru e să ajungem la zero copii abandonați și lăsați fără îngrijire părintească. Situațiile de risc trebuie să fie diminuate, iar copiii să se poată bucura de atenție și implicare. Un obiectiv separat ține de incluziune și acordare a serviciilor copiilor refugiați din Ucraina”, a precizat Ion Ceban, primarul general al municipiului Chișinău.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește-ne pe TELEGRAM!

Asistenții parentali profesioniști vor beneficia de un supliment la salariu în mărime de 50%, iar copiii vor beneficia de o indemnizație unică, o indemnizație lunară și un supliment financiar lunar. La plasament, copilului îi vor fi asigurate bunuri de strictă necesitate.

Asistența parentală profesionistă este un serviciu specializat, care oferă copiilor îngrijire în familia unui asistent parental profesionist și presupune plasamentul acestora, pentru o perioadă determinată de timp, într-o familie alternativă, în timp ce părinții biologici se confruntă cu anumite probleme.

 

 

Despre Memorandum:

Memorandumul de Înțelegere între Municipiul Chișinău și UNICEF Moldova vizează acordarea asistenței tehnice pentru realizarea drepturilor copiilor și adolescenților în municipiul Chișinău.

UNICEF Moldova și Municipiul Chișinău au semnat un Memorandum de înțelegere privind protecția și realizarea drepturilor copiilor și adolescenților din Chișinău.

Conform actului semnat, UNICEF și Municipiul Chișinău vor coopera în scopul implementării serviciilor sociale menite să consolideze sistemul de protecție copilului (inclusiv a copiilor refugiați).

Totodată, în cadrul Memorandumului, vor fi dezvoltate sau consolidate mai multe servicii de protecție a copiilor precum dezvoltarea serviciului asistență parentală profesionistă, dezvoltarea Serviciului Casă de copii de tip familial, dezvoltarea locuinței sociale asistate, dezvoltarea serviciului social Grădiniță – creșă pentru copii de la 4 luni la 3 ani, dezvoltarea serviciului Centrul maternal,

dezvoltarea serviciului de asistență socială comunitară, dezvoltarea serviciului social Centrul de zi pentru copii și familii aflați în situații de risc, dezvoltarea complexului de servicii sociale pentru copiii în situații de stradă.

Memorandumul de înțelegere între Municipiul Chișinău și UNICEF Moldova a fost semnat în luna iunie a anului 2022. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 50 de milioane de lei, dintre care suportul UNICEF este de aproximativ 22 de milioane de lei, iar contribuția Primăriei Municipiului Chișinău ajunge la aproximativ 28 de milioane de lei.

Despre DGPDC:

Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului este subordonată Primăriei Municipiului Chișinău și are drept misiune monitorizarea respectării drepturilor copilului în municipiul Chișinău și protecția copiilor aflați în situație de risc, a copiilor victime și potențiale victime ale violenței, neglijării, abuzurilor, exploatării în toate mediile, precum și asistența familiilor cu copii pentru prevenirea intrării lor în dificultate, dar și pentru depășirea situațiilor de risc cu care se confruntă acestea.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău