Schimbare seismică în Europa: Polonia acum se gândeşte să cumpere arme nucleare

09 Mart. 2025, 09:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
09 Mart. 2025, 09:06 // Actual //  Ursu Victor

Prim-ministrul polonez a declarat că Polonia trebuie să ia în considerare achiziţionarea de arme nucleare, în contextul în care se confruntă cu Rusia şi cu posibilitatea unei retrageri a SUA din Europa.

Donald Tusk a declarat că Polonia „trebuie să ajungă la cele mai moderne posibilităţi, legate, de asemenea, de armele nucleare şi de armele neconvenţionale moderne”, într-un discurs istoric în faţa parlamentului, care a evidenţiat nevoia ţării de a-şi spori capacităţile de apărare pentru a face faţă unui mediu global mult mai ameninţător.

„Spun acest lucru cu toată responsabilitatea, nu este suficient să achiziţionăm arme convenţionale, cele mai tradiţionale. Câmpul de luptă se schimbă sub ochii noştri de la o lună la alta”, a declarat Tusk vineri în faţa parlamentarilor.

Ameninţările preşedintelui american Donald Trump de a nu mai proteja aliaţii europeni şi decizia sa de a întrerupe ajutorul militar acordat Ucrainei în încercarea de a forţa negocieri de pace imediate cu Rusia au speriat capitalele europene şi au determinat o creştere drastică a cheltuielilor pentru apărare şi a capacităţilor militare care, de generaţii, sunt furnizate de Washington.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat săptămâna aceasta că este dispus să deschidă o „dezbatere strategică” cu ţările europene interesate dacă şi cum capacităţile de descurajare nucleară ale Franţei ar putea aduce beneficii regiunii. Macron a făcut oferta miercuri, ca răspuns la un apel din partea cancelarului german în aşteptare, Friedrich Merz, iar ţări precum Lituania, Letonia şi altele au declarat că sunt interesate să exploreze opţiunile.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

29 Apr. 2025, 11:37
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
29 Apr. 2025, 11:37 // Actual //  Ursu Victor

Ucraina nu va fi obligată să restituie Statelor Unite ajutorul financiar și militar oferit după invazia rusă, în cadrul acordului privind resursele minerale, a anunțat premierul ucrainean Denîs Șmîhal. „S-a ajuns la un acord prin care în document nu va fi inclusă asistența acordată anterior semnării lui”, a transmis Șmîhal pe canalul său de Telegram, după o întâlnire cu secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent. Potrivit premierului, echipele juridice lucrează în prezent la textul acordului, astfel încât acesta să respecte angajamentele europene ale Ucrainei și să nu contravină Constituției și legislației naționale.

Anterior, președintele american Donald Trump estimase că sprijinul acordat Ucrainei de la începutul războiului, în februarie 2022, a însumat circa 350 de miliarde de dolari. Casa Albă insista ca Ucraina să returneze aceste sume în cadrul unei înțelegeri ce ar include concesii majore privind resursele naturale. În urma negocierilor din aprilie, Kievul reușise să reducă suma revendicată la 100 de miliarde de dolari.

Totuși, în cadrul noii formule agreate, Washingtonul va considera acești 100 de miliarde de dolari drept contribuția americană la un viitor fond special de reconstrucție a Ucrainei și a renunțat să mai ceară rambursarea lor sau să-și asume noi angajamente de investiții.

Pe 17 aprilie, Ucraina și SUA au semnat un memorandum care confirmă intenția de a încheia un acord privind exploatarea resurselor minerale. Donald Trump anunțase semnarea oficială a acordului pentru 24 aprilie, însă acest lucru nu s-a materializat. A doua zi, liderul de la Casa Albă a cerut „semnarea imediată” a documentului, într-un mesaj postat pe rețeaua sa Truth Social.

Negocierile privind acordul au fost tensionate încă din februarie, după ce un conflict verbal între Trump și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, la Casa Albă, a amânat discuțiile. Ulterior, administrația americană a prezentat Kievului o variantă de acord mult mai dură, incluzând solicitări precum „dreptul de primă ofertă” la investițiile în toate proiectele de infrastructură și resurse ale Ucrainei, precum și acces prioritar la achiziționarea materiilor prime.

Zelenski a reiterat în repetate rânduri că ajutorul militar american nu trebuie considerat o datorie a Ucrainei. El a subliniat că sprijinul de aproximativ 100 de miliarde de dolari a fost acordat sub formă de granturi și că nu va accepta semnarea unui acord care ar împovăra „zece generații de ucraineni” cu datorii.

 
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi