Scrisoare deschisă către Maia Sandu. Noua lege: dezastruoasă pentru autorii și interpreții. Va genera haos și colaps

29 Iul. 2022, 09:10
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Iul. 2022, 09:10 // Actual //  Lupu Eduard

Stimată Doamnă Președintă!

Prin prezenta, Asociația Obștească Asociația Națională «COPYRIGHT» și Asociația Obștească „Asociația Națională a Producătorilor de Fonograme și Interpreți” se adresează către Dvs., în numele a peste 600 de autori, interpreți, producători de fonograme și videograme, cu solicitarea de a nu promulga proiectul de Lege privind dreptul de autor și drepturile conexe (inițiativa legislativă nr. 251 din 22.06.2022), aprobat în a doua lectură de către Parlamentul Republicii Moldova data de 28 iulie 2022.

Având în vedere importanța acestei Legi pentru Republica Moldova, iar proiectul propus și promovat de AGEPI este dezastruos pentru sistemul dreptului de autor și a sistemului gestiunii colective, lege care va fi imposibilă de a fi implementată în practică, care va crea haos și colaps, care încalcă drepturile fundamentale ale titularilor de drepturi, care include norme coruptibile și prejudiciază interesele titularilor de drepturi de autor și drepturi conexe, fapt care nu corespunde interesului public, cu încălcarea normelor constituționale și a Directivelor UE, toate acestea fiind confirmate de:

  1. Raportul de expertiză al Centrul Naţional Anticorupţie, care denotă caracterul coruptibil al proiectului
  2. Opinia Asociației Obștești Centrul de analiză și prevenire a corupției / CAPC
  3. Avizul Direcției juridice a Parlamentul Republicii Moldova
  4. Opinia European Union in the Republic of Moldova cu recomandarea solicitării organizării dezbaterilor publice pentru eliminarea tuturor neconformităților constatate
  5. Avizul expertului internațional World Intellectual Property Organization, dr. Mihály Ficsor
  6. Avizul the International Confederation of Societies of Authors and Composers / CISAC
  7. Avizul the Societies Council for the Administration of Performers Rights / SCAPR
  8. Avizul the Collective Management of Rights „Association of Societies of Intellectual Property Rightholders of Eastern Europe Countries” / ASIPREEC
  9. Avizul Centrului Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți / CREDIDAM
  10. 538 de semnături ale autorilor, interpreților, producătorilor de fonograme, precum și a altor titulari ai drepturilor de autor și conexe cu privire la respingerea proiectului de Lege privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Astfel, atât autoritățile naționale, cât și toate structurile internaționale care au reușit până la ziua de azi să întocmească și să expedieze expertiza pe proiectul noii Legi privind dreptul de autor și drepturile conexe au constatat că proiectul în cauză este defectuos și urmează a fi revăzut conceptual.

Cu părere de rău, multiplele noastre adresări pentru organizarea consultărilor / dezbaterilor / audierilor publice lărgite pe platforma parlamentară pe marginea proiectului noii Legi privind dreptul de autor și drepturile conexe au rămas ignorate. Mai mult ca atât, chiar și pentru ședința Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a Parlamentului Republicii Moldova, petrecută la data de 27 iulie 2022, în regim online, la care am solicitat respectuos participarea la ședință, solicitarea de a participa a fost respinsă. Totodată, nu a fost acceptată nici participarea mass-mediei (Rlive.md) la ședința Comisiei. În afara de aceasta, urmare a solicitării expedierii înregistrării audio și/sau video a ședinței Comisiei, a fost dat răspuns că nu există nici înregistrare audio, nici înregistrare video.

Reieșind din toate cele menționate mai sus, prin prezenta, Asociația Obștească Asociația Națională «COPYRIGHT» și Asociația Obștească „Asociația Națională a Producătorilor de Fonograme și Interpreți”,

Solicită respectuos

– A nu promulga proiectul de Lege privind dreptul de autor și drepturile conexe (inițiativa legislativă nr. 251 din 22.06.2022), aprobat în a doua lectură de către Parlamentul Republicii Moldova la data de 28 iulie 2022.

Cu respect și în speranța soluționării prezentului demers,

Asociația Națională «COPYRIGHT»

Portalul bani.md a scris anterior despre problemele legii drepturilor de autor.

Asociația Obștească Asociația Națională «Copyright»  a sesizat președinta Republicii Moldova, Ambasadorului Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, dl Kent D. Logsdon și șefului Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, dl Janis Mazeiks cu privire la noua lege a drepturilor de autor, care potrivit asociației va slăbi și va pune în pericol drepturile autorilor și ale OGC-urilor care îi reprezintă pe aceștia în Moldova.

În urma expertizei CISAC – the International Confederation of Societies of Authors and Composers, a criticat dur proiectul legii, din punct de vedere al specificului domeniului dreptului de autor din întreaga lume, menționând că, „din păcate însă, și folosind pretextul Directivei UE din 2014 (2014/26), noul proiect de lege se îndepărtează radical de regimul bine elaborat de mai sus (care era deja în conformitate cu Directiva UE) și deschide calea unui potențial sistem de management colectiv disfuncțional, care încurajează proliferarea OGC-urilor nereprezentative și posibila administrare paralelă a aceleiași categorii de drepturi de către mai mult de un OGC”.

 

 

 

Realitatea Live

30 Sept. 2022, 20:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Sept. 2022, 20:50 // Actual //  Lupu Eduard

Gazprom a redus livrările de gaz pentru Republica Moldova cu 30% din 1 octombrie. Exact cum s-a întâmplat în luna octombrie a anului trecut, înainte de semnarea contractului de pe 30 octombrie.

„Astăzi Moldovagaz a achitat integral avansul pentru luna septembrie către Gazprom. MoldovaGaz a primit confirmarea parțială a volumelor pentru luna octombrie. Din cele 8.06 mln m3 pe zi (pentru ambele maluri), au fost confirmate 5.7 mln m3 pe zi. În acest sens, se repetă situația din luna octombrie anul trecut, când livrările au fost limitate cu 30%. Diferența este că în acest an avem un contract semnat care trebuie respectat”, a declarat ministrul Infrastructurii Andrei Spînu.

Gazprom nu precizat care este motivul reducerii livrărilor de gaz. Experții în energetică avertizau anterior că Gazprom va recurge la șantajul energetic în lunile de iarnă, de aceea autoritățile trebuie să aibă mai multe alternative, inclusiv să facă rezerve de gaz, cel puțin pentru două luni de iarnă. Unul din motive este că Moscova este nemulțumită de formula actuală a prețului la gaz și ar vrea să schimbe prevederle contractuale, deoarece din 1 octombrie prețul de achiție al metanulu se reduce semnificativ.

În perioada lunilor de iarnă formula de calcul a prețului la gaz este 70% prețul la petrol și 30% prețul spot, iar în lunile de vară formula se inversează.

Din 1 octombrie, confrom noii formule, prețul de achiziție al metanului ar urma să ajungă la 1100 USD pe mia de metri cubi față e 1882 USD cât este în septemberie.

Traiful pentru populație este de 29,26 lei pentru metrul cub. Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban declară că până în primăvară tariful se va reduce.

 

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău