Dolarul puternic face ravagii în întreaga lume, iar acesta este doar începutul

29 Iul. 2022, 10:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Iul. 2022, 10:45 // Actual //  Lupu Eduard

Dolarul este într-o ascensiune dramatică ce are puţine paralele în istoria modernă. Aprecierea mone­dei americane este în primul rând rezultatul ciclului agresiv de scum­pire a creditului lansat de banca centrală americană (Fed), aceasta lăsând în urmă doar dezastre: împin­ge în sus costul importurilor de ali­mente, adâncind sărăcia în mare parte a lumii; alimentează criza din Sri Lanka, provoacă pierderi masive investitorilor în acţiuni şi obligaţiuni din întreaga lume, scrie Bloomberg.

Dolarul se situează în prezent la un maxim istoric, după unele măsu­rători, avansând cu 15% în raport cu un coş de monede de la mijlocul anului 2021. Iar, cu Fed-ul hotărât să împingă şi mai sus dobânzile pentru a stăvili inflaţia, chiar dacă acest lucru înseamnă împingerea SUA şi altor economii în recesiune, observatorii nu prea văd ce ar putea opri urcuşul monedei americane.

Şeful Fed Jerome Powell a a­nunţat că va continua seria majoră­rilor agresive de dobânzi pentru reducerea inflaţiei, după ce strategii băncii au majorat dobânda de refe­rinţă cu 75 de puncte bază în această săptămână până la un interval cu­prins între 2,25% şi 2,5%.  „Nu exis­tă nicio posibilitate de a spulbera soliditatea dolarului ime­diat, cu zona euro afectată de răz­boiul din Ucraina şi creşterea Chinei nesigură“, arată Vishnu Varathan, de la Mizuho Bank.

„Pur şi simplu nu există o alter­nativă la dolar oriunde ai privi şi din acest motiv acesta zdrobeşte totul, economii, alte monede, câştiguri corporate“.

Ascensiunea rapidă a dolarului este resimţită în viaţa de zi cu zi din întreaga lume pentru că moneda facilitează comerţul mondial. Cere­rea de dolari este ridicată dintr-un motiv simplu: când pieţele lumii o iau razna, investitorii caută un refugiu, găsindu-l în moneda americană.

În prezent, multe din monedele marilor economii au de suferit din cauza aprecierii dolarului, iar pentru pieţele emergente, impactul este şi mai dramatic. Dolarul puternic im­pulsionează profiturile producători­lor de petrol şi exportatorilor de materii prime, cât şi companiilor internaţionale care-şi înregistrează câştigurile în SUA, fiind de ase­menea o binecuvântare pentru turiş­tii americani. În rest însă, acesta aduce devastare.

Pentru oricine încearcă să atace supremaţia dolarului în prezent, Wall Street-ul are un mesaj: Nu vă de­ranjaţi.

„Numai când investitorii vor fi pregătiţi să îmbrăţişeze activele cu risc ridicat din nou ne aşteptăm ca dolarul să cedeze, iar acest lucru nu se va întâmpla probabil până când piaţa nu va fi convinsă că Fed-ul îşi schimbă direcţia“, arată Jane Foley, de la Rabobank.

Garrett Melson de la Natixis menţionează un cerc vicios, în care creşterea americană este relativ mai robustă, ducând la cerere de dolari, ceea ce pune presiune pe economia mondială, generând cerere de dolari şi active americane, şi tot aşa.

Ce ar putea întrerupe ciclul? Investitori din Singapore până în New Yok vorbesc despre o încetinire, claritate privitoare la momentul în care Fed-ul nu va mai majora dobânzile, sau o revigorare vizibilă a economiei chineze. Nu este clar însă când s-ar putea întâmpla aşa ceva.

Cu atât de multe neclarităţi, băncile centrale ale lumii nu prea au de ales decât să urmeze calea Fed şi să majoreze dobânzile. Şi fără mai multă claritate privitoare la momentul încheierii acestui ciclu, puţini investitori sunt dispuşi să parieze acum împotriva dolarului.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

01 Iun. 2023, 11:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Iun. 2023, 11:40 // Actual //  Lupu Eduard

Metanul livrat e Gazprom va costa 568,15 de dolari, cu 14% mai puțin în luna iunie față de luna mai, potrivit datelor publicate de președintele Moldovagaz, Vadim Ceban.

„Tot volumul de gaz livrat de concernul rus va fi livrat regiunii din stânga Nistrului”, anunță președintele Moldovagaz, Vadim Ceban.

Din decembrie anul trecut Chișinăul nu mai importă gaze de la Gazprom. Compania de stat Energocom s-a reorientat pe piețele din vest, iar cantitatea de 5,7 milioane metri cubi a fost redirecționată malului stâng în schimbul energiei electrice.

Analiștii susțin că există riscul ca Gazprom să sisteze livrările de gaz în Republica Moldova or, acest lucru ar pune presiune pe Chișinău pe fondul situației geopolitice tensionate actuale. În cazul în care Gazprom își va întrerupe livrările de gaze naturale către moldoveni, aceasta va submina imediat relațiile comerciale dintre centrala de la Cuciurgan și Energocom. Cuciurgan ar putea începe să cumpere gaze naturale de la Energocom în schimbul energiei electrice pe care o produce, care va fi la prețuri mult mai mari în comparație cu status quo-ul. De asemenea, Energocom ar putea crește achizițiile sale de energie electrică din alte surse (de exemplu, OPCOM) la prețuri mult mai mari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău