Scumpirile, bomba cu ceas care amenință guvernarea să se ducă la fund. Ioniță: Să se elibereze de balast

10 Iun. 2022, 11:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
10 Iun. 2022, 11:39 // Actual //  Lupu Eduard

Inflația medie anuală conform Biroului National de Statistică a ajuns în luna mai la 29,05%. La creșterea estimativă a salariului mediu nominal cu circa 12,5% avem o reducere a veniturilor reale a populației cu 12,8%, constată economistul Veaceslav Ioniță.

„Mai mult decât acum, veniturile reale ale populației au scăzut în 1999. Atunci scăderea de 15% a fost fatală pentru coaliția de guvernare. Acum nu avem coaliție, dar pentru guvernare problema este extrem de acută: sau se duc cu toții la fund, sau se eliberează de balast”, a punctat economistul într-o postare pe Facebook.

Biroul Național de Statistică a publicat astăzi datele cu privire la inflație. La produsele alimentare au crescut cu 32,50%, mărfurile nealimentare cu 21,45% și serviciile prestate populaţiei cu 35,27%.

Pe categorii, cel mai mult s-au scumpit legumele cu 77%, ouăle – 55,5%, uleiul vegetal – 27,7%, pâinea – 29,3%, carne și produse din carne – 25,4%, fructele – 22,4%, lactatele – 24,4%.

La produsele nealimentare cele mai mari majori de prețuri au înregistrat resursele energetice – carburanți – 52,6%. Totodată, au crescut prețurile la materiale de construcție cu 37,5%, și confecții – 15,2%.

La serviciile prestate populației, cel mai mult s-au scumpit din contul creșterii prețurilor la serviciile comunal-locative – 70%.  Astfel, gazul din rețea a fost, în medie mai scump cu 227% și încălzirea centralizată – cu 92%. Transportul de pasageri s-a scumpit cu 35,2%, iar serviciile de alimentație publică cu 24,6%.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

15 Aug. 2022, 18:00
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
15 Aug. 2022, 18:00 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Prețurile pentru chirie au crescut în întreaga lume. Astfel, am pregătit un top pentru cele mai mai scumpe chirii din Europa.

Parisul este orașul cu cele mai scumpe chirii din Europa. Francezii și nu numai plătesc peste 29 de euro pe metru pătrat. Tot peste 20 de euro plătesc și cei din Oslo, Londra, Barcelona și Copenhaga – acestea sunt, așadar, cele mai scumpe orașe, dacă ne gândim să stăm în chirie.

În Barcelona, prețurile chiriilor au crescut din 2021 cu aproape 28%. Iar într-un oraș din Ungaria cu aproximativ 27%. O creștere semnificativă este și în Varșovia. Chiriașii scot din buzunar în 2022 cu 18% mai mulți bani față de anul trecut.

Chiriile din România sunt printre cele mai mici din Europa. Cele mai scumpe chirii din România sunt în București și Cluj, 7,5 euro pe metru pătrat. În Brașov prețurile sunt ceva mai mici, 6,60 de euro pe metru pătrat, scrie Digi24.

Chirii mai ieftine decât în România se găsesc în Bulgaria. În capitala Bulgariei prețul este ceva mai mare, 4,60 de euro pe metru pătrat. Și Slovenia se află la coada clasamentului, cu cele mai mici chirii – aici se plătesc pe lună, pentru metrul pătrat, mai puțin de 7 euro.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău