Scumpirile la energia electrică se țin lanț! Premierul Gavrilița spune că tariful nu va depăși 10 lei/KWh

04 Nov. 2022, 09:40
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
04 Nov. 2022, 09:40 // Actual //  bani.md

Energia electrică s-ar putea scumpi din nou, chiar și după ultima majorare a tarifelor din această săptămână. Premierul Natalia Gavrilița a declarat la Radio Moldova că tariful nu va depăși suma de 10 lei/KWh.

Un preţ pe care oamenii nu şi-l vor putea permite – este unul dintre cele „mai sumbre” scenarii elaborate de guvernare în contextul crizei energetice prin care trece ţara noastră. Prim-ministra Natalia Gavriliţa admite că un nou val de scumpiri ar putea avea loc în curând în ţara noastră, după ce Centrala de la Cuciurgan şi-a sistat livrările de energie electrică către malul drept al Nistrului, iar Gazprom a redus cu 50 la sută livrările de gaze naturale în Republica Moldova. Deşi a evitat să spună la cât ar putea ajunge tariful la energia electrică dacă Centrala de la Cuciurgan nu va relua livrările către Chişinău, premierul a precizat că acesta nu va depăşi suma de 10 lei/kWh.

„Îndemnăm pe toată lumea să economisească, or acest lucru contează nu doar pentru buzunarul întreprinderilor, a familiilor, dar şi pentru cât de mult va creşte tariful pe viitor. (…) Cu cât mai mult vom economisi, cu atât mai mic va fi tariful şi cu atât mai puţin va cheltui statul pentru compensaţii”, a declarat şefa Executivului.

Potrivit prim-ministrei, Guvernul de la Chişinău continuă să negocieze reluarea livrărilor de energie electrică de la Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan. O eventuală înţelegere, însă, spune premierul ţării, trebuie să ţină cont întâi de toate de interesul cetăţenilor: „Sunt mereu deschisă să revenim la negocierea unor aspecte. Atunci însă când vom considera că nu este o înţelegere în interesul cetăţenilor, nu o vom face”, a precizat Natalia Gavriliţa.

În contextul crizei prin care trece ţara noastră în domeniul energiei electrice, premierul spune că, pe viitor, ar putea fi operate deconectări de la energia electrică în orele de vârf. Guvernul ia în considerare, de asemenea, ajustarea tarifului la energia electrică consumată în orele de vârf or, inclusiv, revenirea la învăţământul online.

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a aprobat miercuri, 2 noiembrie, noi tarife la energia electrică, după mai puţin de o lună de la ultima majorare. Astfel, consumatorii din centrul şi sudul Republicii Moldova vor achita 4,77 lei pentru un kWh, faţă de 3,15 de lei/kWh, iar cei din nord – 4,81 lei/kWh faţă de 3,21 de lei/kWh, cât achitau până acum. Noile tarife vor fi aplicate în factură începând cu 4 noiembrie, suma fiind indicată fără TVA.

Realitatea Live

25 Iul. 2025, 16:42
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
25 Iul. 2025, 16:42 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Banca Centrală a Federației Ruse (CBR) a decis vineri, 25 iulie, să reducă rata cheie de politică monetară de la 20% la 18%, atingând astfel cel mai scăzut nivel din ultimul an. Decizia vine după o perioadă de presiuni intense din partea mediului de afaceri și a elitelor economice, pe fondul încetinirii semnificative a economiei.

Instituția justifică măsura prin scăderea mai rapidă decât era anticipată a presiunilor inflaționiste, inclusiv a celor persistente, dar și prin semnele clare că economia rusă începe să se răcească. Ca urmare, prognoza oficială de inflație pentru 2025 a fost ajustată în jos, de la 7–8% la 6–7%.

Totuși, Banca Centrală avertizează că nu este momentul pentru relaxare. În comunicatul său, instituția precizează că următoarele decizii privind rata dobânzii vor depinde de evoluția inflației și de stabilitatea așteptărilor inflaționiste. Politica monetară va rămâne restrictivă până când inflația va reveni la ținta fixată pentru 2026.

Reducerea era larg anticipată, singura necunoscută fiind amploarea scăderii – estimările experților variind între 1 și 3 puncte procentuale. CBR a ales varianta de mijloc, considerată un compromis între cerințele pieței și riscurile macroeconomice.

Potrivit datelor oficiale, inflația anualizată a scăzut la 9,2% în iulie, iar inflația de bază a coborât la 4,5%, față de 8,8% în primul trimestru. În același timp, inflația sezonier ajustată a scăzut semnificativ în trimestrul al doilea – un semn că măsurile restrictive ale Băncii Centrale încep să dea roade. Cu toate acestea, așteptările inflaționiste în rândul populației și companiilor rămân ridicate, ceea ce îngrijorează instituția.

CBR remarcă o atenuare a supraîncălzirii economice, dar consideră că scăderea activității în sectoarele civile nu este un semn de criză, ci reflectă o încetinire a cererii interne, în timp ce economia generală continuă să crească moderat.

Piața muncii începe, de asemenea, să se echilibreze. Proporția companiilor care acuză lipsa forței de muncă este în scădere, cererea pentru angajați scade în anumite sectoare, iar salariile cresc într-un ritm mai lent decât în 2024 – deși încă mai rapid decât productivitatea, ceea ce continuă să alimenteze presiunile inflaționiste.

Printre riscurile identificate de Banca Centrală se numără: supraîncălzirea economiei, inflația ridicată, scăderea prețurilor la petrol, tensiunile geopolitice și eventualele devieri de la parametrii bugetari anunțați. Instituția avertizează că va reacționa dacă autoritățile fiscale vor crește cheltuielile peste nivelul planificat.

Singurul risc de natură dezinflaționistă recunoscut de CBR este acela ca politica monetară dură să „răcească” excesiv economia. Cu toate acestea, prognoza de creștere economică a fost menținută neschimbată, estimându-se un avans al PIB-ului între 1% și 2% în 2025.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA