Se adună nori de furtună deasupra Europei: Economiştii şi-au pierdut optimismul privind perspectivele economice

03 Aug. 2023, 17:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Aug. 2023, 17:35 // Actual //  Lupu Eduard

Investitorii pariază din ce în ce mai mult pe faptul că Europa se va scufunda într-o recesiune economică dureroasă, în contrast tot mai mare cu convingerea de pe pieţele internaţionale că SUA se îndreaptă spre o „aterizare uşoară”, scrie Financial Times, citat de businessmagazin.ro.

În ultimele două săptămâni, euro a scăzut în raport cu dolarul, în timp ce ascensiunea surprinzătoare a acţiunilor europene din acest an a stagnat, iar obligaţiunile guvernamentale germane – refugiul preferat al investitorilor în perioade de criză – au început să crească.

Schimbările arată o încredere tot mai mare în rândul managerilor de fonduri, care consideră că indicatorii economici din zona euro slăbesc în faţa costurilor mai mari ale împrumuturilor, în timp ce SUA a demonstrat rezistenţă în ciuda celui mai restrictiv mediu de rate ale dobânzii din ultimii 22 de ani.

„Am asistat la mai multe runde de creşteri ale dobânzilor în SUA, dar cererea şi creşterea economică sunt puternice. Dinamica de creştere european este slabă, credem că BCE a făcut o greşeală de politică monetară şi va recunoaşte acest lucru târziu”, a declarat Ario Emami Nejad, portofolio manager în cadrul Fidelity International.

Cifrele oficiale de săptămâna trecută au arătat că economia americană a crescut cu o rată anuală de 2,4% în al doilea trimestru, cu mult peste estimările economiştilor, în timp ce indicatorul preferat al Rezervei Federale americane pentru inflaţie s-a răcit mai mult decât se aştepta în iunie, ceea ce a întărit aşteptările ca aceasta să pună capăt în curând ciclului de creştere a ratelor. Între timp, Europa a fost la un pas de recesiune, în timp ce inflaţia serviciilor în zona euro a atins un nivel record de 5,6% în iulie.

Analiştii au declarat că majorările ratelor dobânzilor au avut mai puţin succes în reducerea inflaţiei în Europa decât în SUA, deoarece o proporţie mai mare a inflaţiei a fost cauzată de daunele provocate în aprovizionarea cu alimente şi energie de invazia totală a Rusiei în Ucraina.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Dec. 2023, 17:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Dec. 2023, 17:39 // Actual //  Lupu Eduard

Astăzi, Guvernul a aprobat proiectul de buget pentru anul 2024, evidențiind o creștere a veniturilor și reduceri semnificative a deficitului. Potrivit ministrului Finanțelor, Petru Rotaru, proiectul bugetului a fost elaborat având în vedere perspectivele de dezvoltare economică pentru următorii 3 ani și prognoza macroeconomică actualizată în octombrie.

Veniturile estimate la bugetul de stat pentru anul viitor sunt programate să atingă suma de 66,63 miliarde lei, în creștere cu 1,3% față de cifrele actualizate pentru 2023. Cheltuielile sunt estimate la 82,22 miliarde lei, reprezentând o reducere de 2,2%, iar deficitul se va situa la 15,59 miliarde lei, cu o reducere semnificativă de 14,9%.

Ministrul Rotaru a subliniat că proiectul de buget pentru 2024 a luat în considerare perspectivele de dezvoltare economică, precum și prognozele macroeconomice convenite cu experții FMI. Conform acestora, se estimează că PIB-ul va crește cu 3,5%, inflația medie anuală va fi de 5,7%, iar salariile medii vor crește cu 10,18%.

În structura veniturilor bugetului de stat pentru 2024, impozitele și taxele vor reprezenta peste 91,7%, cu o creștere de 9%. Principala sursă fiscală va fi TVA, estimată să aducă venituri de 34,17 miliarde lei, în creștere cu 8%.

Cheltuielile bugetului vor fi axate pe obiectivele de politică fiscală pe termen mediu și prioritățile sectoriale, inclusiv protecția socială, salarizarea în sectorul public și implementarea proiectelor conforme cu acordurile încheiate cu partenerii de dezvoltare.

Fonduri semnificative sunt alocate pentru proiecte cu finanțare externă, cu peste 80 de proiecte programate pentru implementare în 2024. Acestea includ sprijin pentru sectorul drumurilor, proiecte în domeniul învățământului superior, energie și altele.

Proiectul de lege privind bugetul pentru 2024 trebuie să fie aprobat de parlament înainte de a deveni efectiv.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău