Se apropie ziua neagră pentru Rusia după lovitura UE. Soluție de salvare pentru petrolul lui Putin apare la orizont

05 Nov. 2022, 07:23
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Nov. 2022, 07:23 // Actual //  Lupu Eduard

Războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina a produs în toată lumea efecte secundare neașteptate, însă Rusia va pierde cel mai mult, în urma sancțiunilor occidentale. Acum vine ziua neagră când Uniunea Europeană va interzice importurile de petrol rusești pe mare, începând cu 5 decembrie 2022, care va însemna o adevărată lovitură pentru regimul de la Kremlin.

Experții anunță că Rusia ar putea atenua numai o parte din volumele europene pierdute, apărând o soluție de salvare pentru petrolul lui Putin: lumea arabă, potrivit unei analize Bloomberg.

Cumpărătorii din Orientul Mijlociu ar putea fi nevoiți să intervină dacă doresc să evite o pierdere în aprovizionarea cu petrol, pe lângă reducerea uriașă stabilită de OPEC, organizația țărilor producătoare de țiței.

Dacă acceptarea de a reduce țintele de producție cu 2 milioane de barili pe zi de către OPEC, începând din această lună, a înfuriat Washingtonul, cea mai recentă mișcare aparentă a unui aliat cheie arab i-ar putea pune pe unii parlamentari americani într-o stare foarte dificilă.

Ieri, un petrolier încărcat cu țiței rusesc din Arctica a ancorat la rafinăria de petrol Ruwais din Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite. Se pare că marfa va fi descărcată acolo și fie va fi procesată în combustibili, fie amestecată cu materiale locale în rezervoare de stocare și reexportate.

Acesta nu este singurul țiței rusesc care a ajuns în Emiratele Arabe Unite de când trupele Moscovei au invadat Ucraina, dar este primul care este livrat la noua rafinărie extinsă.

Cumpărătorii nu încalcă nicio regulă. SUA și Canada sunt singurele țări care au interzis importurile de țiței rusești. Alții, precum membrii Uniunii Europene sau Marea Britanie, au sancțiuni care urmează să intre în vigoare, în curând, pe 5 decembrie 2022, iar mulți dintre ei au încetat deja să facă achiziții înainte de interdicții.

În timp ce Emiratele Arabe Unite ar putea fi primul dintre marii producători arabi de petrol care importă țiței rusesc – dacă încărcătura navei este într-adevăr procesată la Ruwais – alții au luat în considerare acest lucru.

O sursă apropiată de Kuwait Petroleum Corp. a spus în urmă cu câteva luni că compania a cerut permisiunea guvernului să cumpere țiței rusesc pentru fabrica sa de procesare din Vietnam, eliberând mai mult din producția sa internă pentru export.

Dar, pe măsură ce sancțiunile UE se profilează, aproximativ 1,5 milioane de barili pe zi de țiței de la Moscova vor căuta o nouă piață. Însă, cele din China, India și Turcia nu pot absorbi această cantitate, ceea ce înseamnă un mare gol în visteria Moscovei, de ordinul miliardelor de dolari.

Realitatea Live

25 Apr. 2024, 15:15
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
25 Apr. 2024, 15:15 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Transferurile instant zilnice ale moldovenilor se ridică la 2,6 milioane de lei, constată guvernatoarea BNM, Anca Dragu, care a participat astăzi la lansarea Campaniei Naționale Fără Cash.

„Împreună lucrăm la acest concept de acces mai ușor la plăți și la servicii bancare și, în general, la dezvoltarea țării și crearea unor perspective mai simple de facilitare a businessului și a tranzacțiilor pentru toți cetățenii Moldovei”, a subliniat Anca Dragu.

Guvernatoarea BNM a făcut referire la cele mai recente proiecte ale Băncii Naționale, care deja se bucură de succes. În context, a fost menționată înaintarea cererii de aderare a Republicii Moldovei la Zona Unică în Plăți în Euro (SEPA), care este în proces de examinare, dar și lansarea, în luna martie, a Sistemului de Plăți Instant MIA.

„Până ieri, avem înregistrate 124 118 de plăți și 115 milioane de lei transferați – câte 2900 de plăți și 2,65 mil de lei transferați pe zi. Sunt cifre care arată că MIA este un succes pentru sistemul nostru bancar. Aducem cetățenilor Republicii Moldova posibilitatea plăților sigure, rapide și cu costuri din ce în ce mai reduse. Avem comisioane de zero lei pentru plățile instant de până la cinci mii de lei. Plățile au devenit foarte accesibile” a spus Anca Dragu.

Anul trecut, numărul cardurilor în circulație a depășit numărul populației din Republica Moldova, constituind cifra de 3 292 564. Totodată, pe parcursul anilor 2019-2023 numărul și valoarea plaților fără numerar au crescut în fiecare an în medie cu 40,4% și respectiv 37,9%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău