O nouă criză lovește sănătatea moldovenilor! Medicamentele esențiale lipsesc din piață. Deputații intră în pâine

08 Dec. 2022, 13:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Dec. 2022, 13:36 // Actual //  Lupu Eduard

Mecanismul de aprobare și înregistrare a prețurilor de producător la medicamente va fi modificat. Deputații au votat în prima lectură proiectul de modificare a Legii cu privire la medicamente al cărui scop este facilitarea accesului populației la produsele medicamentoase de calitate și creșterea atractivității pieței farmaceutice a Republicii Moldova pentru operatorii economici autohtoni și străini. Se propune ca modificările să intre în vigoare din data publicării noii legi în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Proiectul prevede negocierea directă cu producătorul sau deținătorul certificatului de înregistrare a medicamentului sau reprezentantul oficial al acestuia, cu excluderea din calcul a celui mai mic preț. Analiza a demonstrat că cel mai mic preț, de regulă, nu este în corelație cu situația reală în țările de referință, la majoritatea produselor. Prin aprobarea mecanismului de negocieri se urmărește stabilirea prețurilor la medicamente în mod corect, transparent și accesibil pentru populația Republicii Moldova, argumentează Guvernul.

„Trebuie să avem acces la medicamente pe piața internă fără ca pacienții să plece peste hotare în căutarea lor. În urma negocierilor compania coboară prețul pentru că este interesată să se regăsească în lista medicamentelor, multe dintre care sunt incluse în lista celor compensate de stat”, a explicat ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

Proiectul conține clauze privind limita creșterii prețurilor, plafonarea având drept scop de a evita scumpiri nejustificate. Ala Nemerenco a precizat în context că prețurile la medicamente în 2022 au crescut cu 3,5%, mult sub rata inflației.

Potrivit notei informative la proiectul de lege, în prezent piața farmaceutică a Republicii Moldova se confruntă cu un deficit acut, fără precedent, al medicamentelor înregistrate. Nomenclatorul de Stat al Medicamentelor conține aproximativ 4000 de produse comparativ cu anii precedenți când erau în jur de 8000 de medicamente.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Oct. 2023, 07:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Oct. 2023, 07:38 // Actual //  Lupu Eduard

Preşedintele turc Recepp Tayyip Erdogan reproşează duminică, 1 octombrie, faptul că Turcia şi-a ”respectat toate promisiunile”, spre deosebire de Uniunea Europeană, iar ”dacă UE intenţionează să pună capăt procesului aderării (Turciei), care există doar pe hârtie, n-are decât”.

”Turcia nu mai aşteaptă nimic de la Uniunea Europeană, care ne face să aşteptăm la poarta sa de peste 40 de ani”, a tunat şeful statului turc.

”Noi ne-am respectat toate promisiunile pe care le-am făcut UE, însă ei n-au respectat aproape niciuna de-a lor”, a denunţat Erdogan în sesiunea inaugurală a Parlamentului.

El a subliniat că ”nu va tolera nicio cerinţă nouă sau condiţii în procesul de aderare” a Turciei.

”Dacă nu dau înapoi în anumite nedreptăţi, ca impunerea de vize, pe care o folosesc ca pe o sancţiune latentă, dacă nu-şi corectează toate greşelile (…), atunci ei vor pierde integral dreptul de a-şi exprima aşteptări politice, economice sau militare din partea noastră”, a ameninţat el.

”Dacă UE intenţionează să pună capăt procesului aderării (Turciei), care există doar pe hârtie, va fi decizia lor”, a tunat el.

Puciul din 2016

Furia preşedintelui turc provine de la ultima hotărâre a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), care a criticat săptămâna aceasta Turcia, căreia-i reproşează că a condamnat un bărbat din cauza apartenenţei la o organizaţie teroristă armată bazându-se pe simpla utilizare a aplicaţiei de mesagerie criptată ByLock.

ByLock este considerată de către Ankara un instrument de comunicare privilegiat al celor care se fac vinovaţi de puciul eşuat din 2016, soldat cu 250 de morţi, urmat de arestări masive şi epurări fără precedent în istoria modernă a Turciei.

Guvernul turc a atribuit puciul uşuat organizaţiei Fetö – acroninul folosit de Ankara pentru a desemna mişcarea predicatorului Fethullah Gülen, un fost aliat al lui Erdogan.

”Hotărârea CEDO este ultima picătură care umple paharul”, a denunţat Recepp Tayyip Erdogan.

”Membrii organizaţiei teroriste şi suţinătorii lor care sunt încurajaţi de această hotărâre nu trebuie să-şi facă speranţe zadarnice. Această hotărâre nu aduce nici alinare membrilor sceleraţi ai Fetö”, a subliniat el.
”Turcia nu va face niciun pas înapoi în lupta sa împotriva acestei bande de trădători. Ea nu va permite nicio întoarcere în trecut”, a subliniat Erdogan.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău