Se scumpesc gazele. Efecte devastatoare asupra industriei

08 Dec. 2024, 11:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
08 Dec. 2024, 11:59 // Actual //  Ursu Victor

Industria europeană, deja afectată de criza energetică din 2022, se confruntă cu perspectiva unui nou șoc al prețurilor gazelor naturale în această iarnă. Factori precum competiția intensificată cu Asia pentru gaze naturale lichefiate (LNG), scăderea stocurilor și incertitudinea privind livrările rusești amplifică presiunile economice asupra regiunii, potrivit unei analize Reuters.

Deși prețurile actuale ale gazelor naturale în Uniunea Europeană sunt sub maximele din 2022, ele au atins recent cel mai ridicat nivel din ultimul an. Experții estimează că prețurile ar putea urca până la 70 euro/MWh în 2025, comparativ cu aproximativ 50 euro/MWh în prezent, mult peste media pre-pandemică de 17,58 euro/MWh.

Aceste costuri ridicate au avut un efect devastator asupra industriei europene. În ultimii patru ani, zeci de fabrici au fost închise, iar aproape un milion de locuri de muncă din sectorul producției au fost pierdute. În Germania, multe companii iau în considerare relocarea operațiunilor din cauza incertitudinilor energetice.

În prezent, stocurile de gaze din UE sunt pline în proporție de 85%, cu 10 puncte procentuale mai puțin față de aceeași perioadă din 2023. O iarnă cu temperaturi scăzute ar putea accelera consumul acestor rezerve. În același timp, Europa trebuie să concureze cu Asia pentru LNG, având în vedere limitările impuse importurilor rusești de gaze.

În noiembrie 2024, Europa a importat 11,3 miliarde de metri cubi de LNG, în principal din SUA și Orientul Mijlociu, dar cererea globală în creștere împinge prețurile tot mai sus.

Uniunea Europeană a adoptat măsuri pentru a crește nivelul stocurilor de gaze și pentru a restricționa accesul companiilor rusești la infrastructura energetică. Cu toate acestea, aceste decizii amplifică competiția pentru LNG și contribuie la menținerea presiunii asupra prețurilor.

Mario Draghi, fostul președinte al Băncii Centrale Europene, a declarat că pierderea gazelor rusești ieftine a avut un impact economic „uriaș” asupra Europei, iar combustibilii fosili vor continua să joace un rol esențial cel puțin până la sfârșitul acestui deceniu.

Industria europeană se confruntă cu riscuri crescute de relocare a producției, iar tendințele de „dezindustrializare” devin tot mai evidente, amenințând competitivitatea economică a regiunii.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

11 Dec. 2024, 15:27
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  bani.md
11 Dec. 2024, 15:27 // Bani și Afaceri //  bani.md

Peste 500 de antreprenori, manageri de top și freelanceri din Republica Moldova s-au reunit pe 23 noiembrie la Madison Park pentru a participa la a doua ediție a Conferinței Talking Business 2.0, un eveniment dedicat celor care vor să-și ducă afacerea la următorul nivel.

Evenimentul, organizat de RarePeople a reunit speakeri de renume din diverse domenii, care au împărtășit soluții valoroase despre marketing, optimizarea proceselor de afaceri, leadership și dezvoltare personală. Participanții au avut ocazia să asiste la două blocuri de prezentări urmate de paneluri interactive, în care au obținut soluții aplicabile pentru afacerea lor.

“Este un eveniment important pentru orice antreprenor sau profesionist care își dorește să învețe și să aplice cele mai bune practici pentru creșterea afacerii sale. Mă bucur că am reunit o comunitate puternică, unde ideile au fost împărtășite și au fost discutate soluții inovative pentru viitorul afacerilor din Moldova,” a declarat Mihail Popescu, fondator RarePeople și organizator al conferinței.

În cadrul primei sesiuni, participanții au avut ocazia să afle despre marketing inteligent de la Ion Botnaru, despre dezvoltarea personală și succesul în afaceri de la Vadim Mămăligă, și despre leadershipul autentic de la Carolina Bugaian. De asemenea, Tudor Darie a vorbit despre antreprenoriat, iar Vladislav Papanaga despre proiectele verzi care pot genera venituri pasive.

În cel de-al doilea bloc, discuțiile s-au concentrat pe soluțiile pentru creșterea afacerii, cu speakeri precum Nicolae Șoitu, care a abordat optimizarea vânzărilor, Ludmila Lavric, care a subliniat importanța orientării către client, și Viorica Țîmbalari, care a vorbit despre puterea comunității. Ruslan Cojocaru a învățat participanții cum să transforme eșecurile în lecții valoroase, iar Corneliu Său a încheiat sesiunea subliniind că “cel mai important proiect al vieții sunt eu”.

Evenimentul a fost moderat cu profesionalism de Mihaela Sîrbu (pentru primul panel) și Mihail Popescu (pentru al doilea panel), care au stimulat discuțiile și au încurajat întrebările participanților.

Partenerii conferinței – Sequrity Group (partener general), Nova Poshta (partener gold), Radacini, Fagura, avion.md, GBS Auto, delucru.md, Dorna, Viggo, QMeter, Sublime, Panadero, Lerna by Skillbox și alții – au contribuit semnificativ la succesul evenimentului, oferind soluții valoroase, produse și servicii care au completat perfect agenda conferinței.

Participanții au avut ocazia să descopere soluții de finanțare de la Fagura, să învețe despre optimizarea afacerii cu QMeter și să testeze produsele de îngrijire de la Sublime. Dorna s-a asigurat că toată lumea a rămas hidratată pe parcursul evenimentului, iar Radacini și Istorii cu Cașcaval au oferit un moment delicios de networking cu vinuri rafinate și brânzeturi de calitate.

Mulțumim tuturor partenerilor și participanților pentru contribuția lor în succesul acestei ediții. Împreună, am creat o experiență de neuitat, care va contribui la dezvoltarea afacerilor din Moldova

 

 

 

 

 

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală