În contextul sistării livrărilor de energie electrică de la MGRES (Centrala de la Cuciurgan), Republica Moldova depinde tot mai mult de importurile de energie din România și din zona ENTSO-E,
Potrivit datelor oficiale, în lunile ianuarie și februarie 2025, SA „Energocom” a achiziționat circa 838 mii MWh de energie electrică, dintre care 62% din import – în principal prin contracte bilaterale și tranzacții bursiere. Prețul mediu ponderat al acestor achiziții a fost de 133 euro/MWh, sub plafonul reglementat de ANRE, care este de 145 euro/MWh.
Potrivit notei de argumentare anexate proiectului de lege, în contextul în care livrările de gaze naturale către MGRES (Centrala de la Cuciurgan) au fost sistate de la 1 ianuarie 2025, Moldova a devenit tot mai dependentă de energia importată din zona ENTSO-E, în special din România.
Pentru a preveni riscurile legate de volatilitatea prețurilor, Guvernul a decis modificarea Acordului de împrumut cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), permițând utilizarea Tranșei 1 – în valoare de 100 milioane euro – pentru achiziția de energie electrică. Acest mecanism oferă o plasă financiară de siguranță în cazul în care prețurile pe piața internațională vor exploda.
Împrumutul este acordat în condiții favorabile, cu o dobândă flotantă EURIBOR la 6 luni (minimum 0%) plus o marjă de 1%, comision unic de 1% din valoarea împrumutului și comision de angajament de 0,5% pe suma nedebursată.
În prezent, consumatorii deserviți de Premier Energy achită 4,10 lei/kWh, față, însă tariful este comepnsat până la sfâștiul anului și tariful este de 2,34 lei cât era anterior, iar locuitorii din nordul țării achită un tarif de 4,68 lei/kWh pentru energia furnizată de FEE Nord. Tariful este, la fel, compensat până la sfârșitul anului și este 2,84 lei.