Se usucă robinetul cu petrolul lui Putin! Sturza: Moldova a refuzat să joace inteligent. Cică, «Cами, так сами»

10 Ian. 2023, 15:05
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
10 Ian. 2023, 15:05 // Actual //  bani.md

Se usucă robinetul  cu petrolul rusesc. Conform agenției Argus, petrolul rusesc marca Urals se tranzacționează cu mai puțin de 38 de dolari pe baril. Spre comparație, în decembrie media a fost de 50 de dolari, iar înainte de război – 72 de dolari/baril, constată fostul premier și actualul om de afaceri Ion Sturza

Și asta când cei de la G7 au pus plafonul de 60…

„Unicii cumpărători mari sunt China și India, care pur și simplu își bat joc de ruși. Nu m-aș mira dacă la un moment dat vor cere ca rușii să le plătească pentru ca să le ia petrolul. Asta așa, cu prietenia cu chinezii…Turcii, cei mai mari cumpărători din regiunea noastră, au redus practic la zero importurile. Șantajează la greu, vor și ei prețul de 30 de dolari/baril și să plătească peste 3 ani. Doar Bulgaria mai ia unele cantități”, mai spune omul de afaceri.

Potrivit lui Sturza, în bugetul Rusiei a fost pus un preț minim de 70 de dolari/baril. Între timp, Europa s-a reorientat la gazul natural de la alți furnizori și prețul a scăzut la 800 euro per mia de metri cubi. Maximul a fost 3000. Prețul la energie, în combinație cu vântul, iarna blândă și economiile la consum, a reacționat rapid. În unele zile, în Europa trebuia să plătești ca cineva să-ți cumpere curentul electric. Maximul a fost 600 euro per megawatt.

„În această industrie e foarte greu să te reorientezi, dar dacă ai făcut-o o dată, asta e. Rușii, pare-se, o iau în plin pentru războiul declanșat în Ucraina și cruciada cu lumea civilizată. Îmi pare rău pentru foștii mei colegi din industria petrolieră din Rusia. Dar aprobarea tacită a acțiunilor lui Putin are un preț. Prețul este de a pierde totul. În aceste condiții, Moldova, care este în afara mecanismului de sancțiuni, ar putea să joace foarte inteligent. Dar pentru asta trebuie să ai expertiză și inteligență. Lucru care a fost refuzat politicos pe plan local. Cică, «сами с сами». Evident, «сами, так сами»…”, a precizat omul de afaceri.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Iul. 2025, 09:20
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
17 Iul. 2025, 09:20 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Centrala hidroelectrică de la Costești ar putea să-și dubleze capacitatea de generare a energiei electrice prin extinderea surselor de producere cu ajutorul energiei regenerabile. Proiectele ambițioase au fost prezentate ministrului Energiei, Dorin Junghietu, în cadrul unei vizite de documentare la Întreprinderea de Stat „Nodul Hidroenergetic Costești”.

Potrivit administrației întreprinderii, în frunte cu Igor Cibotaru, sunt pregătite studii de fezabilitate pentru instalarea unui parc fotovoltaic plutitor și a unui parc eolian, fiecare cu o capacitate de 5 până la 10 MW. Acestea vor fi completate cu baterii pentru stocarea energiei electrice, transformând nodul într-un important actor pe piața energiei, inclusiv pe cea de echilibrare, odată cu lansarea piețelor pe termen scurt.

Investițiile ar urma să fie acoperite din sursele proprii ale întreprinderii, acumulate în anii precedenți din profitul net reinvestit în dezvoltarea infrastructurii.

„Prin diversificarea surselor – apă, aer și soare – vom reduce dependența de o singură tehnologie și vom crește stabilitatea sistemului energetic național,” a declarat administratorul Cibotaru.

În prezent, centrala funcționează cu un singur generator de 16 MW, pus în funcțiune în 1978, și produce circa 65 milioane kWh anual – echivalentul a aproximativ 6% din energia electrică generată pe plan intern. Activitatea sa depinde de deciziile grupului operativ moldo-român, care gestionează debitul de apă din lacul de acumulare Costești.

Lacul de acumulare Costești, al doilea ca mărime din țară după cel de la Dubăsari, se întinde pe 70 km în susul râului Prut și are o suprafață de 59 km², o capacitate de 1,285 miliarde metri cubi și o adâncime maximă de 43 metri.

Dacă proiectele vor primi undă verde de la Consiliul de administrație, centrala de la Costești ar putea deveni un exemplu regional de tranziție energetică durabilă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA