Se usucă robinetul cu petrolul lui Putin! Sturza: Moldova a refuzat să joace inteligent. Cică, «Cами, так сами»

10 Ian. 2023, 15:05
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
10 Ian. 2023, 15:05 // Actual //  bani.md

Se usucă robinetul  cu petrolul rusesc. Conform agenției Argus, petrolul rusesc marca Urals se tranzacționează cu mai puțin de 38 de dolari pe baril. Spre comparație, în decembrie media a fost de 50 de dolari, iar înainte de război – 72 de dolari/baril, constată fostul premier și actualul om de afaceri Ion Sturza

Și asta când cei de la G7 au pus plafonul de 60…

„Unicii cumpărători mari sunt China și India, care pur și simplu își bat joc de ruși. Nu m-aș mira dacă la un moment dat vor cere ca rușii să le plătească pentru ca să le ia petrolul. Asta așa, cu prietenia cu chinezii…Turcii, cei mai mari cumpărători din regiunea noastră, au redus practic la zero importurile. Șantajează la greu, vor și ei prețul de 30 de dolari/baril și să plătească peste 3 ani. Doar Bulgaria mai ia unele cantități”, mai spune omul de afaceri.

Potrivit lui Sturza, în bugetul Rusiei a fost pus un preț minim de 70 de dolari/baril. Între timp, Europa s-a reorientat la gazul natural de la alți furnizori și prețul a scăzut la 800 euro per mia de metri cubi. Maximul a fost 3000. Prețul la energie, în combinație cu vântul, iarna blândă și economiile la consum, a reacționat rapid. În unele zile, în Europa trebuia să plătești ca cineva să-ți cumpere curentul electric. Maximul a fost 600 euro per megawatt.

„În această industrie e foarte greu să te reorientezi, dar dacă ai făcut-o o dată, asta e. Rușii, pare-se, o iau în plin pentru războiul declanșat în Ucraina și cruciada cu lumea civilizată. Îmi pare rău pentru foștii mei colegi din industria petrolieră din Rusia. Dar aprobarea tacită a acțiunilor lui Putin are un preț. Prețul este de a pierde totul. În aceste condiții, Moldova, care este în afara mecanismului de sancțiuni, ar putea să joace foarte inteligent. Dar pentru asta trebuie să ai expertiză și inteligență. Lucru care a fost refuzat politicos pe plan local. Cică, «сами с сами». Evident, «сами, так сами»…”, a precizat omul de afaceri.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 17:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 17:41 // Actual //  Ursu Victor

Grupul OPEC+, care reunește 23 de state exportatoare de petrol, inclusiv Rusia și Arabia Saudită, a anunțat joi o majorare spectaculoasă a producției de țiței, începând cu luna mai – cea mai mare din ultimii cinci ani. Decizia vine la scurt timp după apelurile insistente ale fostului președinte american, Donald Trump, ca statele cartelului să crească producția și să contribuie la scăderea prețurilor.

Potrivit anunțului, opt țări membre OPEC+, printre care Arabia Saudită, Rusia, Emiratele Arabe Unite, Kuweit și Irak, vor crește producția zilnică cu 411.000 de barili – de trei ori mai mult decât planul inițial, care prevedea o majorare lunară de 138.000 de barili.

Este cea mai amplă creștere a ofertei de petrol de la revenirea post-pandemie din 2020, când OPEC+ a început să reintroducă volumele tăiate în timpul crizei sanitare.

Valul de petrol care urmează să inunde piața globală a avut efecte imediate asupra bursei. Prețurile futures pentru petrolul Brent au scăzut cu peste 5%, coborând sub 70 de dolari pe baril, atingând la un moment dat 70,16 USD la bursa din Londra.

„Dacă țările OPEC și-ar fi dorit cu adevărat să doboare prețurile, cum cerea Trump, momentul ales este perfect”, a comentat Harry Tchilinguirian, analist-șef la Onyx Commodities. „Piața globală deja se teme de o recesiune provocată de valul tarifelor impuse de Trump. Acum riscul este să se declanșeze o furtună perfectă”.

Potrivit unui raport confidențial al Băncii Centrale a Rusiei, citat de presa rusă, piața mondială a petrolului riscă să intre într-un ciclu prelungit de prețuri joase, care ar putea pune în pericol aproape jumătate din veniturile de export ale Rusiei.

Oficialii ruși avertizează că o astfel de criză ar putea fi comparabilă cu șocul petrolier din anii 1980, care a precedat colapsul economic al URSS. La acea vreme, Arabia Saudită a triplat producția, determinând prăbușirea prețurilor de la 30 USD la 10-15 USD/baril – un moment istoric care a declanșat un crunt deficit valutar și falimentul regimului sovietic.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ