Seceta a distrus agricultura! Floarea soarelui e cât ceasul de la mână. Fermierii cer instituirea Stării de Urgență

19 Iul. 2024, 11:28
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
19 Iul. 2024, 11:28 // Actual //  bani.md

Fermierii solicită autorităților instituirea Stării de Urgență în Agricultură urmare a secetei care a afectat culturile agricole. Această măsură, potrivit Asociației Forța Fermierilor, este absolut necesară pentru salvarea agriculturii din Republica Moldova.

„Mii de întreprinderi agricole și zeci sau sute de mii de locuri de muncă sunt în pericol de a fi falimentate și lichidate, ceea ce ar afecta întreaga economie, nu doar agricultorii”, se mai arată în mesajul agricultorilor.

Asociația Forța Fermierilor propune mai multe măsuri ce ar trebui implementate în cadrul stării de urgență:

  1. Organizarea sub egida Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare a procesului de actare centralizată a efectelor secetei în toată țara.
  2. Introducerea moratoriului pentru fermieri la calcularea penalităților și dobânzilor de întârziere.
  3. Adresarea către Uniunea Europeană și organizațiile internaționale pentru obținerea de suport financiar rapid pentru stabilizarea situației.
  4. Suspendarea plăților corpului principal la creditele agricole bancare și nebancare din perioada iulie 2024 – iulie 2025, cu prelungirea creditelor și achitarea plăților suspendate în perioada prelungită.
  5. Deschiderea urgentă a apelului pentru plata subvențiilor complementare pentru acciza la motorină din FNDAMR.
  6. Modificarea Legii nr.71 din 2023 pentru a permite agricultorilor afectați de secetă trei ani consecutivi să comercializeze tehnica agricolă subvenționată fără restricții și obligația de returnare a subvențiilor primite.
  7. Implementarea plăților per hectar, conform modelului european, din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural.
  8. Organizarea unei Platforme Naționale pentru redresarea schimbărilor climatice, cu participarea asociațiilor agricole, mediului științific, serviciului Hidro Meteorologic de Stat, Ministerului Mediului, organizațiilor de finanțare și donatoare și alți actori afectați.
  9. Crearea unui Program Special de finanțare pentru fermierii afectați de schimbările climatice pentru a oferi posibilitatea redresării situației.

Acum două zile ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea declara, într-o conferință de presă, că în sudul Republiciii Moldova, floarea soarelui și porumbul sunt afectate în proporție de 60-80%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ