Fermierii solicită autorităților instituirea Stării de Urgență în Agricultură urmare a secetei care a afectat culturile agricole. Această măsură, potrivit Asociației Forța Fermierilor, este absolut necesară pentru salvarea agriculturii din Republica Moldova.
„Mii de întreprinderi agricole și zeci sau sute de mii de locuri de muncă sunt în pericol de a fi falimentate și lichidate, ceea ce ar afecta întreaga economie, nu doar agricultorii”, se mai arată în mesajul agricultorilor.
Asociația Forța Fermierilor propune mai multe măsuri ce ar trebui implementate în cadrul stării de urgență:
- Organizarea sub egida Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare a procesului de actare centralizată a efectelor secetei în toată țara.
- Introducerea moratoriului pentru fermieri la calcularea penalităților și dobânzilor de întârziere.
- Adresarea către Uniunea Europeană și organizațiile internaționale pentru obținerea de suport financiar rapid pentru stabilizarea situației.
- Suspendarea plăților corpului principal la creditele agricole bancare și nebancare din perioada iulie 2024 – iulie 2025, cu prelungirea creditelor și achitarea plăților suspendate în perioada prelungită.
- Deschiderea urgentă a apelului pentru plata subvențiilor complementare pentru acciza la motorină din FNDAMR.
- Modificarea Legii nr.71 din 2023 pentru a permite agricultorilor afectați de secetă trei ani consecutivi să comercializeze tehnica agricolă subvenționată fără restricții și obligația de returnare a subvențiilor primite.
- Implementarea plăților per hectar, conform modelului european, din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural.
- Organizarea unei Platforme Naționale pentru redresarea schimbărilor climatice, cu participarea asociațiilor agricole, mediului științific, serviciului Hidro Meteorologic de Stat, Ministerului Mediului, organizațiilor de finanțare și donatoare și alți actori afectați.
- Crearea unui Program Special de finanțare pentru fermierii afectați de schimbările climatice pentru a oferi posibilitatea redresării situației.
Acum două zile ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea declara, într-o conferință de presă, că în sudul Republiciii Moldova, floarea soarelui și porumbul sunt afectate în proporție de 60-80%.